THEPOWERGAME
Η επένδυση ύψους 13 δισ. δολαρίων της Microsoft στην OpenAI πρόκειται να τεθεί υπό πρόσθετο έλεγχο από τους παρατηρητές της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι είναι έτοιμοι να εξετάσουν τους αντιπάλους σχετικά με την αποκλειστική χρήση της τεχνολογίας cloud της Microsoft από την εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης.
Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η επικεφαλής της αντιμονοπωλιακής επιτροπής του μπλοκ, αναμένεται την Παρασκευή να αποκλείσει τη διεξαγωγή έρευνας βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις συγχωνεύσεις, ανακοινώνοντας αντ’ αυτού ότι οι ρυθμιστικές αρχές ρωτούν τους αντιπάλους και τους πελάτες της Microsoft περισσότερα σχετικά με τις ρήτρες αποκλειστικότητας της αμερικανικής εταιρείας με την OpenAI και κατά πόσον αυτές ενδέχεται να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στον ανταγωνισμό.
Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας της Microsoft με την OpenAI, το Azure της Microsoft είναι ο αποκλειστικός πάροχος cloud για την OpenAI – κάτι που οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ θέλουν να εξετάσουν περισσότερο, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα και μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, αναφέρει το Bloomberg.
Τέτοιου είδους προκαταρκτικές ερωτήσεις από την ΕΕ μπορούν μερικές φορές να οδηγήσουν σε επίσημες έρευνες από τις αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ. Αυτές οι έρευνες – μακροπρόθεσμα – μπορεί να οδηγήσουν σε εντολές για αλλαγή συμπεριφοράς και πιθανά πρόστιμα, εάν οι παρατηρητές ανακαλύψουν στοιχεία για καταχρηστικές πρακτικές που παρεμποδίζουν τον θεμιτό ανταγωνισμό.
Ο αντιμονοπωλιακός βραχίονας της ΕΕ δήλωσε τον Ιανουάριο ότι εξετάζει κατά πόσον η συμμετοχή της Microsoft στην OpenAI θα πρέπει να ελεγχθεί μετά από μια ανταρσία στον δημιουργό του ChatGPT που αποκάλυψε βαθιές σχέσεις μεταξύ των δύο εταιρειών.
Η σύμπραξη προκάλεσε για πρώτη φορά το ενδιαφέρον των ρυθμιστικών αρχών – συμπεριλαμβανομένων, εκτός από την ΕΕ, της βρετανικής Αρχής Ανταγωνισμού και Αγορών και της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου των ΗΠΑ – από τότε που ένα σκάνδαλο ενέπλεξε την εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης σχετικά με την απόλυση και την επακόλουθη επαναπρόσληψη του Σαμ Άλτμαν ως επικεφαλής της OpenAI στα τέλη του περασμένου έτους.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Σάτια Ναντέλα, βοήθησε προσωπικά στη διαπραγμάτευση και υποστήριξε την επιστροφή του στην εταιρεία – κάποια στιγμή προσφέρθηκε να προσλάβει ο ίδιος τον Άλτμαν, μαζί με άλλους υπαλλήλους της OpenAI που ήθελαν να φύγουν.
Το διοικητικό συμβούλιο της OpenAI συμφώνησε τελικά να επαναφέρει τον Άλτμαν και η εταιρεία όρισε στη συνέχεια ένα τριμελές προσωρινό διοικητικό συμβούλιο και πρόσθεσε τη Microsoft ως παρατηρητή χωρίς δικαίωμα ψήφου.
Αυτό το επεισόδιο οδήγησε τις ρυθμιστικές αρχές να εξετάσουν τη συμφωνία. Ο βρετανικός εποπτικός φορέας δήλωσε ότι θα εξετάσει κατά πόσον η ισορροπία δυνάμεων μεταξύ των δύο εταιρειών έχει μετατοπιστεί θεμελιωδώς, ώστε η μία πλευρά να αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο ή επιρροή επί της άλλης, και η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ διεξήγαγε έρευνες σχετικά με τη συμφωνία.
Στο επίκεντρο της συνεργασίας μεταξύ της Microsoft και της OpenAI βρίσκονται οι τεράστιες ποσότητες υπολογιστικής ισχύος που απαιτούνται για να συνεχιστεί η παγκόσμια έκρηξη της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης. Η λειτουργία των συστημάτων που βρίσκονται πίσω από εργαλεία όπως το ChatGPT και το Bard της Google έχει εκτοξεύσει τη ζήτηση για υπηρεσίες cloud και επεξεργαστική ικανότητα στα ύψη. Το OpenAI, για παράδειγμα, έχει γίνει σημαντικός πελάτης της επιχείρησης cloud της Microsoft.
Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις συγχωνεύσεις, οι αξιωματούχοι εξετάζουν τις συμφωνίες σε αυστηρά χρονικά πλαίσια και συχνά πιέζουν για διορθωτικά μέτρα ώστε να αμβλύνουν συγκεκριμένες ανησυχίες για τον ανταγωνισμό. Ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις ασκείται βέτο στις συμφωνίες, οι επιχειρήσεις γενικά δεν αντιμετωπίζουν κυρώσεις, εκτός αν παραπλανούν τις ρυθμιστικές αρχές ή εμποδίζουν τη διαδικασία.
Η κλασική νομοθεσία της ΕΕ περί ανταγωνισμού χρησιμοποιείται γενικά για την αντιμετώπιση δυνητικά αντιανταγωνιστικών συμφωνιών μεταξύ επιχειρήσεων, καθώς και περιπτώσεων όπου ισχυροί παίκτες καταχρώνται την κυριαρχία τους. Εάν διαπιστωθεί παράβαση, τα πρόστιμα μπορεί να φτάσουν το 10% των εσόδων μιας εταιρείας.
Η Microsoft με έδρα το Redmond της Ουάσιγκτον δεν είναι άγνωστη στον αντιμονοπωλιακό έλεγχο της ΕΕ και τις προηγούμενες δεκαετίες έδωσε μακρά μάχη με τις ρυθμιστικές αρχές για καταχρήσεις που συνδέονται με την κυριαρχία των Windows στην αγορά.
Αυτήν την εβδομάδα η ΕΕ κατηγόρησε την εταιρεία για κατάχρηση της ισχύος της στην αγορά με την ενσωμάτωση της εφαρμογής βιντεοδιάσκεψης Teams σε άλλο επιχειρηματικό λογισμικό της.
Διαβάστε επίσης:
Τροχοπέδη στη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους οι δικαστικές αρρυθμίες
Τσαμάζ: Μαζί διανύσαμε ένα ταξίδι μετασχηματισμού του ΟΤΕ
Στο “ραντάρ” της Κομισιόν η ελληνική ανεμογεννήτρια Thetis της Eunice