THEPOWERGAME
Ο Ίλια Σούτσκεβερ υπήρξε ένας από τους συνιδρυτές της OpenAI και ένα από τα δυνατά μυαλά της. Όταν τελικά εγκατάλειψε την εταιρεία του Σαμ Άλτμαν, δεν πέρασε ούτε μήνας για να ανακοινώσει το επόμενο εγχείρημά του στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης, την startup Safe Superintelligence. Και το όνομα δεν είναι καθόλου τυχαίο.
O Ισραηλινο-καναδός, μία διάνοια στον χώρο της AI, της επιστήμης των υπολογιστών και του machine learning και πρώην επικεφαλής ερευνητής της OpenAI ήταν εδώ και καιρό δυσαρεστημένος από την κατεύθυνση που παίρνει η OpenAI που, με την σύντομη αποχώρηση και μετά την επιστροφή του Σαμ Άλτμαν, ολοκλήρωσε την μετάβαση από μία μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία με έμφαση στην ασφαλή ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης με ηθικά κριτήρια, σε μία πιο εταιρική δομή με έμφαση στην επέκταση, στην άμεση εφαρμογή της νέας τεχνολογίας και στην επέκταση κέρδους για την επενδύτρια Microsoft.
Όλα αυτά είναι αναμενόμενα. Όχι όμως και για τον Σούτσκεβερ, έναν ιδεαλιστή και μεταξύ αυτών που θεωρείται πως είχαν παίξει ρόλο στην αρχική απομάκρυνση Άλτμαν.
Η ανακοίνωση έγινε την Τετάρτη μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με τον Σούτσκεβερ (από τα πιο βαριά και αξιοσέβαστα ονόματα στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης) να δηλώνει, από κοινού με τους Ντάνιελ Λέβι και Ντάνιελ Γκρος, πως πρόκειται «για το πρώτο εργαστήριο καθαρής ασφαλούς υπερνοημοσύνης (SSI), με έναν σκοπό και ένα προϊόν: την ασφαλή υπερνοημοσύνη».
Superintelligence is within reach.
Building safe superintelligence (SSI) is the most important technical problem of our time.
We’ve started the world’s first straight-shot SSI lab, with one goal and one product: a safe superintelligence.
It’s called Safe Superintelligence…
— SSI Inc. (@ssi) June 19, 2024
Ποιοι είναι οι άλλοι δύο συνιδρυτές; Ο Λέβι είναι επίσης πρώην εργαζόμενος στην OpenAI και ο Γκρος, επενδυτής στην τεχνητή νοημοσύνη, που υπήρξε προηγουμένος εταίρος στον Y Combinator, έναν επιταχυντή για νεοφυείς εταιρείες στη Σίλικον Βάλεϊ υπό την διεύθυνση του Σαμ Άλτμαν. Στη συνέχεια ο Γκρος επένδυσε στα GitHub και Instacart και στις εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης Perplexity.ai, Character.ai και CoreWeave. Η τριάδα δεν αποκάλυψε ποιοι βρίσκονται επενδυτικά πίσω από το νέο εγχείρημα, που θα εδράζει στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια και στο Τελ Αβίβ στο Ισραήλ.
Αναφέρουν πάντως πως μοναδικός στόχος είναι η ανάπτυξη ασφαλούς νοημοσύνης, που δεν θα βρίσκει εμπόδια στις απαιτήσεις εσόδων των επενδυτών, αλλά και πως δεν θα αποσπώνται από τον στόχο της SSI «από τα γενικά έξοδα διαχείρισης ή τους κύκλους προϊόντων» αλλά και τις «βραχυπρόθεσμες εμπορικές πιέσεις».
Δεν είναι η πρώτη φορά που πρώην άνθρωποι της OpenAI αποχωρούν από την εταιρεία που ίδρυσε το ChatGPT, για να δημιουργήσουν «ασφαλή» συστήματα τεχνητής νοημοσύνης. Το 2021, ο Ντάριο Αμοντέι, πρώην επικεφαλής ασφάλειας τεχνητής νοημοσύνης στην εταιρεία, ίδρυσε τη δική του start-up, Anthropic, η οποία έχει συγκεντρώσει 4 δισ. δολάρια από την Amazon και εκατοντάδες εκατομμύρια περισσότερα από επιχειρηματίες κεφαλαίων, με αποτίμηση άνω των 18 δισ. δολαρίων.
Αν και ο Σούτσκεβερ πριν αποχωρήσει, είχε δηλώσει πως έχει εμπιστοσύνη στην ηγεσία του OpenAI, ο Γιαν Λέικι, στενός συνεργάτης του Σούτσκεβερ που επίσης παραιτήθηκε πρόσφατα για να ενταχθεί στην Anthropic, αποκάλυψε ότι οι διαφορές του με την ηγεσία της εταιρείας είχαν «φθάσει σε οριακό σημείο», καθώς «η κουλτούρα και τα πρωτόκολλα ασφάλειας έχουν μπει σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με τα γυαλιστερά προϊόντα».
Διαβάστε επίσης:
Uni Systems: Λαμβάνει θέση μάχης για είσοδο στην αμυντική βιομηχανία
Ο μουσικός κατάλογος των Queen εξαγοράζεται από τη Sony για 1,27 δισ.
Enaon: Έτοιμα τα ελληνικά δίκτυα για τη διανομή βιομεθανίου