THEPOWERGAME
Η Τέχνη του Πολέμου περνά από την τεχνητή νοημοσύνη και στην Κίνα τα κεφάλαια που επενδύονται στην αμυντική βιομηχανία και την AI είναι τεράστια. Σε πρόσφατα κοινά γυμνάσια με την Καμπότζη, η Κίνα παρουσίασε έναν σκύλο ρομπότ, με ενσωματωμένο όπλο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Η εντολή δίνεται από τον χειριστή, ωστόσο αναλυτές που μίλησαν στους Financial Times, δεν αποκλείουν να έρθει η στιγμή που ο ρομπο-σκύλος θα πυροβολεί μόνος του, βασισμένος σε αποφάσεις της AI.
Η αρχή για την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στην αμυντική βιομηχανία έγινε με τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπου Κίεβο και Μόσχα αναπτύσσουν συνεχώς και δοκιμάζουν στο μέτωπο νέες τεχνολογίες πάνω σε μη επανδρωμένα πτητικά μέσα (drones) και οπλικά συστήματα, επιχειρώντας να βρουν όλο και μεγαλύτερη εφαρμογή για την ΑΙ.
Και μπορεί οι εικόνες από τα κοινά γυμνάσια Κίνας και Καμπότζης με τον ρομπο-σκύλο να είναι βγαλμένα από επεισόδιο της δυστοπικής σειράς «Black Mirror», ωστόσο παράγοντες της αμυντικής βιομηχανίας ξεκαθαρίζουν πως «το AI είναι το μέλλον». Η ενσωμάτωση και (κυρίως) η χρήση τεχνητής νοημοσύνης σε στρατιωτικά μέσα μοιάζει μονόδρομος από τη στιγμή που στο σχετικό debate για τους κινδύνους της AI το ζήτημα των ανθρώπινων απωλειών και η προσπάθεια μείωσής τους στον πόλεμο θα καταλαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερη θέση.
Τα ρομπο-σκυλιά της νεοφυούς επιχείρησης «Unitree Robotics» έγιναν θέμα συζήτησης το 2022 κατά τη διάρκεια του σκληρού lockdown στη Σαγκάη. Τα σκυλιά ρομπότ, με ενσωματωμένο μεγάφωνο, κυκλοφορούσαν στους δρόμους για να ενημερώνουν τους κατοίκους για τα περιοριστικά μέτρα κορονοϊού.
Διαβάστε επίσης:
ΟΛΠ: Αύξηση 6,9% στα καθαρά κέρδη το α’ τρίμηνο του 2024
Πρότυπα σχολεία: Πού θα δείτε τα αποτελέσματα
Γούτα: Τα ανανεώσιμα καύσιμα κλειδί για την απανθρακοποίηση των μεταφορών