THEPOWERGAME
Ξεκίνησε με μια ζωγραφιά σε μια χαρτοπετσέτα. Τώρα η νεοσύστατη startup AirLoom Energy που ασχολείται με την αιολική ενέργεια αντλεί 12,7 εκατομμύρια δολάρια σε νέα χρηματοδότηση, όπως έμαθε το TechCrunch.
Η χρηματοδότηση προήλθε από 21 επενδυτές, σύμφωνα με κανονιστική κατάθεση που δεν αναφέρει τα ονόματα των επενδυτών αυτών.
Η νεοσύστατη επιχείρηση με έδρα το Γουαϊόμινγκ έχει μια νέα προσέγγιση στην αιολική ενέργεια. Αντί να τοποθετεί τεράστιες ανεμογεννήτριες σε πύργους ύψους 100 και πλέον μέτρων, συνδέει κάθετα πτερύγια σε καλώδια που διατρέχουν μια οβάλ τροχιά μόλις 25 μέτρα (82 πόδια) πάνω από το έδαφος. Η εταιρεία ελπίζει να παράγει ηλεκτρική ενέργεια με 13 δολάρια ανά μεγαβατώρα, που θα είναι πάνω από 50% φθηνότερη από την παραδοσιακή χερσαία αιολική ενέργεια.
Η ιδέα για τη διαμόρφωση αυτής της κατασκευής σε σχήμα πίστας αγώνων βασίστηκε στο kiteboarding, το χόμπι του ιδρυτή Ρόμπερτ Λούμλεϊ. Σχεδίασε για πρώτη φορά την ιδέα σε μια χαρτοπετσέτα κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου αιολικής ενέργειας στο Βερολίνο.
Μεγάλο μέρος της προβλεπόμενης εξοικονόμησης κόστους προέρχεται από το χαμηλότερο προφίλ του AirLoom. Οι σημερινές ανεμογεννήτριες γίνονται όλο και πιο αποδοτικές όσο μεγαλώνουν, αλλά οι τεράστιοι πύργοι και τα πτερύγια είναι δύσκολο να μεταφερθούν, και μερικές φορές απαιτείται έως και ένας χρόνος εκ των προτέρων προγραμματισμού. Τα εξαρτήματα της AirLoom είναι μικρότερα, γεγονός που καθιστά ευκολότερη την κατασκευή, τη μεταφορά και τη συναρμολόγησή τους όταν βρίσκονται στο χώρο.
Η AirLoom άντλησε τελευταία φορά 4 εκατομμύρια δολάρια σε πρώτη φάση τον Νοέμβριο από τις εταιρείες Breakthrough Energy Ventures, που ιδρύθηκε από τον Μπιλ Γκέιτς, Lowercarbon Capital και MCJ Collective. Ταυτόχρονα, διόρισε επίσης νέο διευθύνοντα σύμβουλο, τον Νιλ Ρίκνερ, ο οποίος είχε προηγουμένως διατελέσει COO της Makani Energy, της εταιρείας της Alphabet που προσπαθούσε να χρησιμοποιήσει κιτ για τη συλλογή αιολικής ενέργειας.
Τον Νοέμβριο, ο Ρικνερ είχε δηλώσει στο TechCrunch ότι το επόμενο βήμα της εταιρείας είναι να τελειοποιήσει την τεχνολογία σε σημείο που να μπορεί να κατασκευάσει ένα πιλοτικό σύστημα ισχύος 1 μεγαβάτ, το οποίο είχε θέσει ως στόχο για το 2026. Η νέα χρηματοδότηση είναι πιθανό να βοηθήσει στη χρηματοδότηση αυτού του έργου.
Διαβάστε επίσης:
Οι μεγάλοι οίκοι βάζουν το streetwear στα πολυτελή “σαλόνια”
Το Άμπου Ντάμπι μετατρέπεται σε πραγματικό “ναό” της ευεξίας
Ποια είναι τα επόμενα βήματα για το πρόγραμμα Απόλλων