THEPOWERGAME
Ορατό το ενδεχόμενο να μείνουν εκτός Ταμείου Ανάκαμψης έργα τα οποία έχουν μακρινό ορίζοντα ολοκλήρωσης βλέπει η Κοινωνία της Πληροφορίας. Περιγράφοντας το προφίλ των έργων που κινδυνεύουν να μείνουν εκτός χρηματοδοτικού νυμφώνος, ο διευθύνων σύμβουλος της ΚτΠ, Σταύρος Ασθενίδης, διευκρίνισε χθες ότι πρόκειται για έργα που δεν είναι ώριμα και των οποίων οι χρόνοι υλοποίησης εκτείνονται σε σημαντικό βάθος χρόνου.
Ήδη ΚτΠ και υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μεθοδεύουν την επαναξιολόγηση του πίνακα των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε όσες δράσεις δεν «βγαίνουν χρονικά» να απενταχθούν. «Δεν πρόκειται να δημοπρατήσουμε στα τέλη του 2024 έργα τα οποία έχουν ορίζοντα υλοποίησης πέραν του 2025, γιατί δεν θα προλάβουν να υλοποιηθούν. Υπάρχει περίπτωση κάποια έργα να μη γίνουν, να μη βγουν καν σε διαγωνισμό», σχολίασε χθες ο κ. Ασθενίδης, μιλώντας στο περιθώριο χθεσινής εκδήλωσης για τον απολογισμό του έργου της ΚτΠ.
Όπως εκτίμησε ο ίδιος, σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό της ΚτΠ, θα γίνει το 80%-85% των έργων. «Θα δούμε, σε συνεργασία με το υπουργείο, ποια έργα δεν βγαίνουν χρονικά και αυτά θα μείνουν εκτός του Ταμείου Ανάκαμψης. Τα έργα που είναι ήδη συμβασιοποιημένα δεν κινδυνεύουν. Συνεχίζουμε να πιέζουμε να ολοκληρωθούν τα έργα», πρόσθεσε σε δηλώσεις του στο περιθώριο της ίδιας εκδήλωσης ο κ. Ασθενίδης.
Έρχονται 60 νέα έργα
Σύμφωνα με τον υφιστάμενο προγραμματισμό της ΚτΠ, τους επόμενους μήνες θα βγουν σταδιακά «στον αέρα» τα τελευταία 60 ψηφιακά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, με συνολικό προϋπολογισμό 300 εκατ.ευρώ. «Πρόκειται για μικρότερα έργα, τα οποία βρίσκονται σε διάφορα επίπεδα ωριμότητας και τα οποία μπορούν να υλοποιηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα», διευκρίνισε ο CEO της ΚτΠ.
«Μας ανησυχούν τα έργα των ψηφιοποιήσεων, τα οποία είναι μεγάλα, αλλά θεωρώ ότι θα είμαστε εντός στόχων. Δεν θα είμαστε στο 100%, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν έργα που να λες με σιγουριά ότι δεν θα γίνουν από αυτά που τρέχει η ΚτΠ», τόνισε ο κ. Ασθενίδης και πρόσθεσε: «Οι χρόνοι είναι πιεστικοί. Κάθε μέρα που περνάει είναι δύσκολη. Υπάρχουν πολύ σφιχτά χρονοδιαγράμματα για πολύ περίπλοκα έργα. Είναι έργα υπηρεσιών, τα οποία έχουν αυξημένη δυσκολία και στην ωρίμανση και στην προκήρυξη».
«Πρέπει να τρέξουμε μέχρι το 2025, που εκπνέει η προθεσμία για το μεγαλύτερο μέρος των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης», τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, επισημαίνοντας: «Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης -ούτε φυσικά από το ΕΣΠΑ».
Από στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η ΚτΠ προκύπτει ότι από το 2019 έως και σήμερα έχουν προκηρυχθεί περισσότεροι από 280 διαγωνισμοί, που ξεπερνούν τα 2 δισ.ευρώ, ενώ έχουν υπογραφεί 320 συμβάσεις ύψους 3 δισ.ευρώ.
Περί ανταγωνισμού
Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την ανάμειξη της Επιτροπής Ανταγωνισμού στη διαδικασία ανάθεσης των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΚτΠ σχολίασε ότι οι έλεγχοι είναι πάντα ευπρόσδεκτοι, σημειώνοντας, πάντως, ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν έχει «ενοχλήσει» τον φορέα.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ΚτΠ συνεργάζεται για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης με πάνω από 65 ανάδοχους και σχεδόν 120 εταιρείες του κλάδου, που έχουν συστήσει κοινοπραξίες, εννοώντας -προφανώς- ότι δεν τίθεται θέμα ανταγωνισμού.
«Πρέπει να συνεχίσουμε να τρέχουμε σε ένα παρατεταμένο σπριντ. Πετύχαμε πολλά και έχουμε στόχο να πετύχουμε ακόμα περισσότερα», τόνισε από την πλευρά του στη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης ο πρόεδρος της ΚτΠ, κ. Δημήτριος Ασκούνης.
Διαβάστε επίσης:
Ιράν: Τι σηματοδοτεί για την Τεχεράνη και τον πλανήτη ο θάνατος του Ραΐσι
Αναδρομικά σε επικουρικές έως 18.500 ευρώ εντός του Μαΐου
Βιομάζα: Αγκάθι η έλλειψη πρώτης ύλης, έρχονται μεταρρυθμίσεις