THEPOWERGAME
Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για τη μετάβαση της τηλεοπτικής μετάδοσης της χώρας μας στο πρότυπο DBV-T2. Επίσης, η κυβέρνηση προχωρεί τη διαδικασία αδειοδότησης των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών, οι οποίοι σχεδόν 35 χρόνια μετά την πρώτη μετάδοση συνεχίζουν να λειτουργούν με τις προσωρινές άδειες που «κατέκτησαν» πίσω στη δεκαετία του 1990.
Στο πρότυπο DBV-T2 (Digital Video Broadcasting – Second Generation Terrestrial) η Ελλάδα έπρεπε να είχε προχωρήσει εδώ και πολλά χρόνια. Ωστόσο, πρυτάνευσε η λογική της αναβολής της υποχρεωτικής μετάδοσης στα μνημονιακά χρόνια, προκειμένου οι καταναλωτές να μην υποχρεωθούν σε αλλαγή τηλεοπτικού δέκτη που θα φέρει το σχετικό κύκλωμα.
Σήμερα, όπως αναφέρει ο αρμόδιος υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κώστας Κυρανάκης, πάνω από το 93% των τηλεοπτικών δεκτών εκτιμάται ότι φέρουν το σχετικό κύκλωμα (αποκωδικοποιητή σήματος). Επομένως, ο επανασυντονισμός που θα απαιτήσει η αναβάθμιση του συστήματος ψηφιακής ευρυεκπομπής (Digital Terrestial TV, DTT) σε DVB-T2 θα βρει τα περισσότερα νοικοκυριά της χώρας προετοιμασμένα και οι πολίτες δεν θα ψάχνουν πρόσθετες ηλεκτρονικές διατάξεις (TV boxes), που θα κάνουν τους δέκτες τους συμβατούς με το νέο πρότυπο μετάδοσης.
Η μετάβαση στο νέο σύστημα γίνεται αφενός μεν για τη μετάδοση καλύτερου σήματος τηλεόρασης υψηλής ευκρίνειας (HD), αφετέρου δε επειδή συμπιέζει το εύρος των συχνοτήτων που αξιοποιείται η ευρυεκπομπή και εξοικονομούνται συχνότητες που θεωρούνται σπάνιος πόρος. H μετάβαση αυτή επίσης θα εξαλείψει τη μετάδοση απλής ευκρίνειας (Standard Definition, SD), η οποία σήμερα βγάζει δύο φορές το ίδιο κανάλι εθνικής εμβέλειας στους δέκτες των καταναλωτών.
Τα κανάλια, δημόσια και ιδιωτικά, ήδη έχουν μεταβεί στο σύστημα αυτό και δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα. Αυτό που αλλάζει είναι το δίκτυο που αξιοποιείται στη μετάδοση του σήματος, δηλαδή οι υποδομές της Digea και της ΕΡΤ. Η καθεμία εκτιμάται ότι πρέπει να επενδύσει περίπου 7 εκατ. ευρώ για να αλλάξει τους αναμεταδότες που αξιοποιεί το δίκτυο στη μετάδοση από το πρότυπο DBV-T σε DBV-T2. Εκτός και αν οι δύο φορείς δημιουργήσουν ένα ενιαίο δίκτυο μετάδοσης DTT. Σημειώνεται ότι στο παρελθόν οι δύο φορείς είχαν ένα δίκτυο, αλλά επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ η ΕΡΤ επέλεξε τη δημιουργία του δικού της δικτύου.
Η αλλαγή στο νέο πρότυπο θα γίνει βάσει ΚΥΑ, που θα δημοσιευθεί στις επόμενες ημέρες. Η απόφαση θα υπογράφεται από τους αρμόδιους υφυπουργούς παρά τω πρωθυπουργώ, Παύλο Μαρινάκη, και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κώστα Κυρανάκη. Η κοινή υπουργική απόφαση θα θέτει 18μηνο περιθώριο χρόνου στους δύο παρόχους δικτύου DTT για μετάπτωση το δικτύου στο νέο πρότυπο. Ωστόσο, εκτιμάται ότι δεν χρειαστεί τόσο πολύ κι ενδεχομένως ακόμη και φέτος να γίνει η μετάπτωση στο πρότυπο DBV-T2.
Όπως σε κάθε μετάπτωση, έτσι και σε αυτήν, οι πολίτες θα πρέπει να επανασυντονίσουν τους δέκτες τους, προκειμένου να λάβουν σήμα τηλεόρασης. Το έχουν κάνει πολλές φορές μέχρι σήμερα και γι’ αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα.
Το μεγάλο πρόβλημα θα είναι με τα περιφερειακά κανάλια, τα οποία σήμερα εκπέμπουν σε μεγάλο βαθμό σε SD. Τα κανάλια αυτά θα πρέπει είτε να αναβαθμιστούν σε συστήματα εκπομπής High Definition, είτε να κλείσουν. Πρόκειται επομένως για δραστική αλλαγή στο περιφερειακό τηλεοπτικό στερέωμα. Γι’ αυτό, άλλωστε, θα ξεκινήσει η διαδικασία επίσημης αδειοδότησης των τηλεoπτικών καναλιών, προκειμένου να ξεκαθαρίσει οριστικά το σκηνικό στην περιφερειακή TV.