THEPOWERGAME
Τρέχουν στην Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ) ΑΕ για τις συμβασιοποιήσεις έργων του Ταμείου Ανάκαμψης. Παράλληλα τα στελέχη της εταιρείας επιχειρούν να «διαλύσουν» τις εντυπώσεις σχετικά με τους αναδόχους των έργων πληροφορικής και τις σχετικές παρεμβάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, στα έργα πληροφορικής του Ταμείου Ανάκαμψης που έχουν συμβασιοποιηθεί από την ΚτΠ ΑΕ, συμμετέχουν 63 διαφορετικές επιχειρήσεις και 150 διαφορετικοί υπεργολάβοι.
Οι υπογεγραμμένες συμβάσεις από το 2019 μέχρι σήμερα από την πλευρά της ΚτΠ Α.Ε. ανέρχονται σε 197. Εξ’ αυτών οι 115, συνολικού ύψους 640 εκατ. ευρώ αφορούν στο Ταμείο Ανάκαμψης. Οι συμβάσεις αυτές έχουν υπογραφεί με 63 επιχειρήσεις, οι οποίες με τη σειρά τους συνεργάζονται με άλλες 150 επιχειρήσεις (υπεργολάβους) που θα υλοποιήσουν τα έργα.
Ο σημαντικότερος ανάδοχος έργων στο επίπεδο αυτό, όπως αναφέρεται είναι ο ΟΤΕ με 16 υπογεγραμμένες συμβάσεις ύψους 220 εκατ. ευρώ.
Ακολουθούν οι εταιρείες:
• Nova με συμβασιοποιημένο ύψος έργων περίπου 70 εκατ. ευρώ,
• η Unisystems με 43 εκατ. ευρώ,
• η Netcompany-Intrasoft με 40 εκατ. ευρώ,
• η Vodafone με συμβασιοποιήσεις ύψους 38 εκατ. ευρώ,
• η Profile με 30 εκατ. ευρώ,
• η Q&R με επίσης 30 εκατ. ευρώ,
• η Cosmos Business Systems με 17 εκατ. ευρώ,
• η Neuropublic με 14 εκατ. ευρώ,
• η Real Consulting με 12 εκατ. ευρώ και
• η Space Hellas με 10 εκατ. ευρώ.
Οι υπόλοιποι 52 συμβαλλόμενοι της ΚτΠ ΑΕ σε έργα του Ταμείου Ανάπτυξης συμμετέχουν με συμβάσεις συνολικού ύψους ο καθένας από αυτούς, χαμηλότερο των 10 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα έργα που έχουν συμβασιοποιηθεί από την πλευρά της ΚτΠ ΑΕ αφορούν στο ΕΣΠΑ και τα άλλα συνχρηματοδοτούμενα έργα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Συγκεκριμένα στο πλαίσιο αυτό έχουν υπογραφεί 82 συμβάσεις συνολικού ύψους 360 εκατ. ευρώ, με πιο σημαντική εκείνη του «Σύζευξις ΙΙ», το συνολικό ύψος των οποίων ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ.
Στους περισσότερους διαγωνισμούς υπάρχει ανταγωνισμός αναφέρουν στελέχη της Κοινωνίας της Πληροφορίας, ενώ αναφορικά με τις καταγγελίες της European Dynamics στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε σχέση με το έργο του ΕΣΗΔΗΣ (Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων) προϋπολογισμού 18,8 εκατ. ευρώ, σημειώνουν ότι ήταν το Συμβούλιο της Επικρατείας που έκοψε την εταιρεία από την αξιολόγηση.
Μάλιστα η Επιτροπή Αξιολόγησης του διαγωνισμού, είχε δώσει υψηλότερη βαθμολογία κατά την τεχνική αξιολόγηση των προσφορών στην European Dynamics, απ’ ότι στην ανταγωνίστριά της Netcompany – Intrasoft. Mε απόφαση όμως του ΣτΕ, η εταιρεία βγήκε εκτός διαγωνισμού, με αποτέλεσμα το έργο να κατακυρωθεί στον δεύτερο κατά σειρά τεχνικής αξιολόγησης ενδιαφερόμενο, την Netcompany – Intrasoft.
Οι συμβάσεις αυτές αναφέρονται σε ποσά χωρίς το ΦΠΑ και χωρίς τυχόν προαιρέσεις που προβλέπονται στη διακήρυξη του διαγωνισμού και στα συμβατικά κείμενα. Επομένως το τελικό ύψος τους θα είναι μεγαλύτερο από τα παραπάνω μεγέθη.
Πάντως φαίνεται ότι από το άγχος των συμβασιοποιήσεων των έργων, περνάμε στο άγχος των υλοποιήσεων, αφού αυτές καθίστανται πλέον τα νέα ορόσημα για τις επόμενες εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης. Για παράδειγμα στο 5ο αίτημα πληρωμής του Ταμείου Ανάκαμψης στο σκέλος των επιδοτήσεων, που θα υποβληθεί το επόμενο φθινόπωρο, προβλέπεται ως ορόσημο η επίτευξη του 30% του όγκου των ψηφιοποιήσεων που θα γίνουν στους τομείς υγείας (ιατρικά έγγραφα, εξετάσεις κ.λπ.) και δικαιοσύνης (δικαστικές αποφάσεις κ.ά.). Χωρίς αυτές τις ψηφιοποιήσεις, θα είναι δύσκολη η υποβολή του 5ου αιτήματος καταβολής επιδοτήσεων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης.