THEPOWERGAME
Οι αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ χαρακτήρισαν τη Δευτέρα το λειτουργικό σύστημα της Apple για τα iPad ως ψηφιακού φύλακα (gatekeeper) στο πλαίσιο των κανόνων ορόσημο του μπλοκ για την τεχνολογία που υπόκεινται σε αυστηρές υποχρεώσεις με στόχο να διασφαλίσουν ίσους όρους ανταγωνισμού για τους ανταγωνιστές και περισσότερες επιλογές για τους χρήστες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι η έρευνά της διαπίστωσε ότι το iPadOS αποτελεί σημαντική πύλη για τους επιχειρηματικούς χρήστες προκειμένου να προσεγγίσουν τους τελικούς χρήστες και ότι η Apple κατέχει εδραιωμένη και ανθεκτική θέση όσον αφορά το iPadOS.
«Η Apple έχει πλέον έξι μήνες στη διάθεσή της για να διασφαλίσει την πλήρη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις της DMA (Digital Markets Act), όπως αυτές εφαρμόζονται στο iPadOS», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκτελεστική αρχή της ΕΕ, η οποία ενεργεί ως φορέας επιβολής του ανταγωνισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η κίνηση αυτή σημαίνει ότι η Apple έχει έξι μήνες στη διάθεσή της για να διασφαλίσει ότι το οικοσύστημα των iPadOS συμμορφώνεται με τους νέους κανόνες της ΕΕ, στο πλαίσιο του νόμου ορόσημο για τις ψηφιακές αγορές.
Το κινητό λειτουργικό σύστημα iOS της εταιρείας, το App Store και το πρόγραμμα περιήγησης Safari έχουν ήδη τεθεί στο στόχαστρο του νόμου.
Όπως σημειώνει το Bloomberg, η απόφαση αποτελεί απώλεια για την Apple, η οποία θα πρέπει να προσαρμόσει το λειτουργικό της σύστημα για να ανταποκριθεί σε ένα σύνολο νέων υποχρεώσεων και απαγορεύσεων, όπως να επιτρέπει στους χρήστες του iPad να κατεβάζουν εφαρμογές από περιοχές πέραν των ορίων της Apple, καθώς και να μπορούν να απεγκαθιστούν εφαρμογές που είναι προεγκατεστημένες στις συσκευές.
Η DMA της ΕΕ πλήττει την καρδιά των επιχειρηματικών μοντέλων έξι από τις ισχυρότερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο που θεωρούνται ψηφιακοί «φύλακες». Εκτός από την Apple, η Microsoft, η Meta Platforms, η Google της Alphabet, η Amazon και ο ιδιοκτήτης της TikTok ByteDance Ltd. έχουν στοχοποιηθεί για νέες υποχρεώσεις που αποσκοπούν στο να τις εμποδίσουν να καταχραστούν την κυριαρχία τους.
Σύμφωνα με τον νόμο – ο οποίος τέθηκε σε πλήρη ισχύ στις 7 Μαρτίου – είναι παράνομο για τις καθορισμένες επιχειρήσεις να ευνοούν τις δικές τους υπηρεσίες έναντι εκείνων των ανταγωνιστών. Τους απαγορεύεται επίσης να συνδυάζουν προσωπικά δεδομένα στις διάφορες υπηρεσίες τους, απαγορεύεται να χρησιμοποιούν δεδομένα που συλλέγουν από τρίτους εμπόρους για να τους ανταγωνίζονται και πρέπει να επιτρέπουν στους χρήστες να κατεβάζουν εφαρμογές από πλατφόρμες αντιπάλων.