THEPOWERGAME
Παρ’ όλο που το ψήσιμο και η παρασκευή του καφέ βασίζονται σε μια ειδική τεχνολογία, οι τεχνολογικές startups και ο καφές δεν διασταυρώνονται συχνά. Μέχρι που το Kaffa Roastery με έδρα το Ελσίνκι της Φινλανδίας δημιούργησε το νέο μείγμα κόκκων καφέ που ονομάζεται AI-conic.
Το εν λόγω μείγμα καφέ (ο οποίος κοστίζει 12,90 ευρώ για 250 γραμμάρια και έχει επίπεδο καβουρδίσματος medium) δημιουργήθηκε με την τροφοδότηση δεδομένων για τους κόκκους καφέ του Kaffa Roastery σε ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που παρείχε η τοπική εταιρεία συμβούλων AI, Elev.
Ο ιδρυτής της Elev, Άντι Μαριλέτο, είναι χρόνιος καταναλωτής των προϊόντων της Kaffa, και η συνεργασία τους φέρεται να προέκυψε ως ένας τρόπος να δοκιμαστεί αν η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να βοηθήσει σε έναν παραδοσιακά τομέα χειροποίητων προϊόντων όπως ο καφές.
Η Elev, η οποία δεν αναπτύσσει τα δικά της μοντέλα, αλλά βελτιστοποιεί το ChatGPT για τις εταιρείες και προσφέρει εκπαιδεύσεις για τον τρόπο χρήσης του Copilot της Microsoft, λέει ότι επιστράτευσε την τεχνητή νοημοσύνη πρώτα στον σχεδιασμό της διαδικασίας και στη συνέχεια στον τρόπο επιλογής των κόκκων. Μετά από αυτό, η Kaffa καθόρισε το προφίλ καβουρδίσματος και «το πήρε από εκεί».
Το χαρμάνι αποτελείται από τέσσερα διαφορετικά είδη κόκκων. Αποτελείται κατά 40% από το βραζιλιάνικο, Fazenda Pinhal, κατά 25% από την κολομβιανό, San Lorenzo, και το La Bolsa από τη Γουατεμάλα, καθώς και κατά 10% από το Geruke από την Αιθιοπία, .
Συνήθως, τα χαρμάνια παρασκευάζονται από δύο ή τρεις κόκκους. Αν και εξεπλάγην με την απόφαση του μοντέλου να χρησιμοποιήσει τέσσερις διαφορετικούς, μετά από τυφλή δοκιμή, οι ιθύνοντες της Kaffa προφανώς διαπίστωσαν ότι το χαρμάνι ήταν «τέλειο» και δεν χρειαζόταν ανθρώπινη παρέμβαση.
Η Kaffa παρουσίασε το AI-conic χαρμάνι καφέ στο Φεστιβάλ Καφέ του Ελσίνκι το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Helsinki Cable Factory.
«Αυτή (η δοκιμή) ήταν το πρώτο βήμα για να δούμε πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να μας βοηθήσει στο μέλλον», δήλωσε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Kaffa, Σβάντε Χαμπφ, στο Associated Press κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ. «Νομίζω ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει πολλά να μας προσφέρει μακροπρόθεσμα. Μας έχουν εντυπωσιάσει ιδιαίτερα οι περιγραφές της γεύσης του καφέ που δημιούργησε».
Η γευστική περιγραφή που επινόησε η AI για το AI-conic χαρμάνι της είναι «ζουμερή και δυναμική. Ένα καλά ισορροπημένο μείγμα γλυκύτητας και ώριμων φρούτων».