THEPOWERGAME
Disrupt στην παγκόσμια βιομηχανία τροφίμων και ποτών φιλοδοξεί να κάνει η Proxy Foods, μια startup με ελληνικό DNA, η οποία, με το λογισμικό που έχει δημιουργήσει, στρώνει τον δρόμο της τεχνητής νοημοσύνης για τις εταιρείες FnB. Η startup, που ίδρυσαν πριν από δύο χρόνια με έδρα την Ουάσιγκτον οι Πάνος Κωστόπουλος, Πέτρος Μανδάλης, Ted Leonsis, Sid Mitroo και Δημήτρης Ζήσης, κατάφερε να σηκώσει χρηματοδότηση 2,3 εκατ. δολάρια, ενώ ταυτόχρονα αυτήν την περίοδο ενισχύει την παρουσία της στην Ελλάδα με την ίδρυση θυγατρικής στην Αθήνα.
Του γύρου «σποράς» (seed funding), που εξασφάλισε η startup με τις ελληνικές καταβολές, συμμετείχαν ο ελληνικής καταγωγής δισεκατομμυριούχος Ted Leonsis, ο οποίος ανήκει και στην ιδρυτική ομάδα, και μια σειρά από επιχειρηματίες και επενδυτές του κλάδου τροφίμων και ποτών. Μεταξύ αυτών οι συνιδρυτές της αμερικανικής αλυσίδας ελληνικών εστιατορίων Άικ Γρηγορόπουλος, Τεντ Ξενοχρήστος και Δημήτρης Μοσχοβίτης, οι ιδιοκτήτες της βιομηχανίας Krinos Foods Canada, Εύη και Αλέξανδρος Γεωργιάδης, ο βετεράνος του F&B, Richard Ware, ο οποίος με θητεία 35 ετών στη Mars λειτουργεί ως σύμβουλος της Proxy Foods, ο Anthony Nader των SWaN & Legend Venture Partners και ο Fredrick Schaufeld, πρόεδρος και CEO της RGH Capital Robert G. Hisaoka.
H ομάδα των επιχειρηματιών και επενδυτών, που στηρίζει την Proxy Foods, η οποία έχει έδρα στην Ουάσιγκτον, δραστηριοποιείται σε ΗΠΑ και Ευρώπη, ενώ διατηρεί φιλόδοξα σχέδια και για την Ελλάδα, έδωσε χρηματοδοτική ψήφο στη startup, ανιχνεύοντας έγκαιρα την καινοτομία της.
Proxy Foods: Συνταγές διά χειρός… ΑΙ
Η καινοτομία, άλλωστε, βρίσκεται στον πυρήνα της Proxy Foods, καθώς η πλατφόρμα που έχει δημιουργήσει η εταιρεία (AI Recipe Formulation) δίνει τη δυνατότητα στις εταιρείες τροφίμων και ποτών να δημιουργούν νέες ή να βελτιστοποιούν υφιστάμενες συνταγές, με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, δίνοντας έμφαση σε προϊόντα αφενός θρεπτικά και αφετέρου «φιλικά» προς τα ζώα, βγάζοντας πιο γρήγορα νέα καινοτόμα τρόφιμα και ποτά στην αγορά.
«Η αποστολή μας είναι να επιταχύνουμε την προϊοντική καινοτομία, ενδυναμώνοντας αυτούς που φέρνουν την αλλαγή με την τεχνολογία που χρειάζονται για να αναπτύξουν εντυπωσιακές συνταγές. Οραματιζόμαστε έναν κόσμο όπου κάθε συνταγή προάγει τη συνολική ευημερία κάθε μορφής ζωής και των μελλοντικών γενεών», αναφέρει η ιδρυτική ομάδα της Proxy Foods.
Η πλατφόρμα απευθύνεται σε ομάδες R&D, επιστήμονες τροφίμων, προγραμματιστές προϊόντων και σεφ από πολυεθνικούς κατασκευαστές F&B, παρόχους υπηρεσιών τροφίμων, εταιρείες εναλλακτικών πρωτεϊνών και νεοφυείς επιχειρήσεις τροφών για κατοικίδια, που επιδιώκουν να εξορθολογίσουν πολύπλοκες διαδικασίες έρευνας, συνδυάζοντας δεδομένα συστατικών με προηγμένη μηχανική μάθηση και τεχνητή νοημοσύνη.
Με αυτόν τον τρόπο η πλατφόρμα της Proxy Foods απλοποιεί την ανάλυση και την ερμηνεία στη διαδικασία ανάπτυξης τροφίμων, δίνοντας τη δυνατότητα στις εταιρείες να δημιουργούν υπεύθυνα προϊόντα με γεύσεις και υφές που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των καταναλωτών.
Η Proxy Foods υποστηρίζεται, επίσης, μέσω συνεργασιών με το Τμήμα Βιοχημείας και Μοριακής & Κυτταρικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Georgetown, καθώς και με το Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Μητρόπολη καινοτομίας
«Στην Proxy Foods προωθούμε την καινοτομία προϊόντων, συγχωνεύοντας τεχνολογίες αιχμής με τους κλάδους της επιστήμης των τροφίμων και της μαγειρικής τέχνης», αναφέρει ο Πάνος Κωστόπουλος, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Proxy Foods. Άλλωστε, για τον Πάνο Κωστόπουλο, χημικό μηχανικό και βιοτεχνολόγο τροφίμων, με δεκαετή εμπειρία στη βιοτεχνολογία, την Ε&Α τροφίμων και την ανάπτυξη προϊόντων, η δέσμευση σε ένα πιο βιώσιμο και ευαισθητοποιημένο για την καλή μεταχείριση των ζώων παγκόσμιο σύστημα τροφίμων αποτελεί βασικό στόχο.
Να σημειώσουμε ότι η Ουάσιγκτον, με εγγύτητα στο αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας και στην Αρχή Ελέγχου του Εμπορίου F&B των ΗΠΑ (United States Food & Drug Administration -FDA), τείνει να εξελιχθεί σε παγκόσμια πρωτεύουσα της καινοτομίας για τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών, φιλοξενώντας οργανισμούς όπως η Sweetgreen, η CAVA, το Good Food Institute (GFI), ο Chef José Andres και η Think Food Group του Rob Wilder.