THEPOWERGAME
Με τεχνητή νοημοσύνη θα γίνει η μετάδοση των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι
τo ερχόμενο καλοκαίρι. Οι εικόνες των αθλητών και η προβολή στατιστικών θα γίνεται με τεχνολογία ΑΙ. Πιο συγκεκριμένα, και όπως γράφει το Reuters, στο πλαίσιο της προσπάθειας της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής να αγκαλιάσει την τεχνητή νοημοσύνη (AI) στο Παρίσι, ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας των Αγώνων ενισχύει τη χρήση της τεχνολογίας – αλλά όχι χωρίς ανησυχίες, σχετικά με τον κίνδυνο των deepfakes.
Η Olympic Broadcasting Services (OBS), η οποία παράγει τη ζωντανή τηλεοπτική, ραδιοφωνική και ψηφιακή κάλυψη των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων που στη συνέχεια πωλείται σε πελάτες, άρχισε για πρώτη φορά να χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη στους Χειμερινούς Αγώνες της PyeongChang το 2018.
Tι είπε ο Γιάννης Έξαρχος, διευθύνων σύμβουλος του OBS
«Στο Παρίσι θα το πάμε σε ένα εντελώς διαφορετικό επίπεδο», δήλωσε ο Γιάννης Έξαρχος, διευθύνων σύμβουλος του OBS, στο Reuters σε εκδήλωση στο Λονδίνο την Παρασκευή για να συζητηθεί ο ρόλος που θα διαδραματίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη στους Αγώνες του Παρισιού 2024.
«Υπάρχουν ποικίλες εφαρμογές, που έχουν να κάνουν κυρίως με τη βελτίωση της εμπειρίας του θεατή, αλλά και με τη δημιουργία σημαντικής αποτελεσματικότητας στον τρόπο λειτουργίας μας».
Ο Έξαρχος δήλωσε ότι η OBS είχε συνεργαστεί με τον κινεζικό γίγαντα λιανικής πώλησης και χορηγό των Ολυμπιακών Αγώνων Alibaba (9988.HK), ανοίγει νέα καρτέλα για τη χρήση AI για υποβοηθούμενες αναπαραστάσεις 360 μοιρών. Συνεργάζεται επίσης με την ελβετική ωρολογοποιία Omega, τον επίσημο χρονομέτρη των Αγώνων του Παρισιού, για “βελτιωμένα δεδομένα… είτε πρόκειται για πρόσθετες εξηγήσεις που παράγονται από την Τεχνητή Νοημοσύνη είτε για την παρακολούθηση των αθλητών».
Η OBS συνεργάζεται επίσης με τον κατασκευαστή τσιπ Intel για τη δημιουργία γρήγορων, τεχνητής νοημοσύνης προερχόμενων στιγμιότυπων.
«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν τεράστιο όγκο περιεχομένου, οπότε οι ραδιοτηλεοπτικοί μας φορείς θα είναι σε θέση να παράγουν πολύ, πολύ γρήγορα στιγμιότυπα από διαφορετικά γεγονότα ανά χώρα, ανά αθλητή, ανά άθλημα, ανά διάθεση και να προσαρμόζουν την εμπειρία για το κοινό, είτε πρόκειται για παραδοσιακή τηλεόραση είτε για κοινωνική δικτύωση», δήλωσε ο Έξαρχος.
Καθώς η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης συνεχίζει να επεκτείνεται παγκοσμίως, η τεχνολογία deepfake για τη δημιουργία ψηφιακών κατασκευών έχει ακολουθήσει.
Τα deepfakes είναι συνθετικά μέσα στα οποία ένα πρόσωπο σε μια υπάρχουσα εικόνα ή βίντεο αντικαθίσταται με το ομοίωμα κάποιου άλλου χρησιμοποιώντας τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης. Συνήθως είναι εξαιρετικά ρεαλιστικά, καθιστώντας δύσκολη τη διάκριση μεταξύ πραγματικών και παραποιημένων μέσων.
Αυτό μπορεί να οδηγήσει και έχει οδηγήσει στην πλαστοπροσωπία, την απάτη, τον εκβιασμό και τη διάδοση παραπληροφόρησης και προπαγάνδας.
Όταν ρωτήθηκε αν ανησυχεί ότι η ενίσχυση των βίντεο θα μπορούσε να οδηγήσει σε απομιμήσεις, ο Έξαρχος δήλωσε ότι ανησυχεί πολύ για την «αλλοίωση της πραγματικότητας» και επικεντρώθηκε στην προστασία από τις βαθιές απομιμήσεις.