THEPOWERGAME
Με στόχο την ενίσχυση του οικοσυστήματος τεχνολογίας πραγματοποιείται, με την παρουσία τραπεζιτών, βιομηχάνων, στελεχών επιχειρήσεων, το ΤechFuse 2024 στα Ιωάννινα το διήμερο 5 και 6 Απριλίου. Πρόκειται για ένα συνέδριο που έρχεται να στηρίξει τον μετασχηματισμό της πόλης των Ιωαννίνων και την αύξηση της σημαντικότητας της ευρύτερης περιοχής, ως πόλος τεχνολογίας.
Το συνέδριο TechFuse οργανώνεται από την κοινότητα των ψηφιακών νομάδων C.Ioannina, η οποία δημιουργήθηκε εκεί, στηρίζεται από την τοπική (και όχι μόνον) κοινωνία και εκπροσωπεί, όπως αναφέρουν οι πρωτεργάτες της, περίπου 200 ψηφιακούς νομάδες που ζουν και λειτουργούν από την ευρύτερη περιοχή. Σε αυτούς περιλαμβάνονται μέλη που κατάγονται από την Ελλάδα, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ολλανδία, το Μεξικό, τη Μεγάλη Βρετανία και άλλες χώρες. Στόχος τους είναι να καταστεί η ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων η πιο ταχέως αναπτυσσόμενη τεχνολογικά περιφέρεια της Ελλάδας.
«Η πόλη των Ιωαννίνων και στο σύνολό της η Ήπειρος έχει αρχίσει να εξελίσσεται σε έναν δυναμικό πόλο υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας», αναφέρει ο περιφερειάρχης της Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης. «Αυτό», προσθέτει, «οφείλεται στο ταλέντο που διακρίνει το επιστημονικό δυναμικό που διαθέτει η περιοχή, αλλά και στη δουλειά που γίνεται στα συγκεκριμένα τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων». Κατά τον περιφερειάρχη, η συνύπαρξη αυτή αποτελεί «μια έμπρακτη απόδειξη της σύνδεσης του γνωστικού αντικειμένου των τμημάτων του (πανεπιστημίου) με την αγορά εργασίας».
Η άνοδος της περιοχής ως τεχνολογικού πόλου ξεκίνησε το 2017 με την εγκατάσταση της γερμανικής εταιρείας P&I, που ελεγχόταν την περίοδο εκείνη από το επενδυτικό κεφάλαιο Permira. Σύντομα εγκαταστάθηκαν άλλες δύο γερμανικές επιχειρήσεις τεχνολογίας, η TeamWiew και η BestSecret, αμφότερες ελεγχόμενες από το fund Permira.
Παράλληλα, σημαντική ανάπτυξη σημείωσε και η fintech εταιρεία Natech, που ιδρύθηκε το 2003, αλλά πρόσφατα έγινε στόχος της Τράπεζας Πειραιώς. Μάλιστα, η Natech, σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς, αναπτύσσει σήμερα την πρώτη ψηφιακή τράπεζα στην Ελλάδα με έδρα τα Ιωάννινα, τη Snappi.
Επίσης, στην περιοχή πρόσφατα δημιούργησαν τεχνολογικά κέντρα (hub) οι εταιρείες συμβούλων PwC και Deloitte, ενώ πρόσφατα «ξεπετάχθηκαν» από το ακαδημαϊκό περιβάλλον (spin-off start-ups) τουλάχιστον τρεις επιχειρήσεις. Πρόκειται για τις Terracom, Tekmon και PD Neurotechnology, στις οποίες ήδη έχουν επενδύσει σημαντικά εγχώρια και ξένα επενδυτικά κεφάλαια (Brookstreet EF, BigPi Ventures και Unifund).
Τo οικοσύστημα συμπληρώνεται με το Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Ερευνών, αλλά και τη Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, η οποία στηρίζει την επιχειρηματική δραστηριότητα και υποστηρίζει την ανάπτυξη των νεοφυών επιχειρήσεων. Τα μεγέθη είναι ακόμη μικρά, παραδέχεται ο επικεφαλής της πρωτοβουλίας C.Ioannina, Τάσσος Κούτλας, αλλά σιγά-σιγά μεγαλώνουν.
Βασικός στόχος όλων των προαναφερόμενων είναι η αξιοποίηση του «φυτωρίου» ταλέντων του Παν. Ιωαννίνων, αλλά και των πανεπιστημιακών σχολών της ευρύτερης περιοχής (Κοζάνης, Αρτας, Κέρκυρας). «Τα Ιωάννινα σε μία ακτίνα 100 χιλιομέτρων έχουν 4 σχολές στην επιστήμη των υπολογιστών (Ιωάννινα, Άρτα, Κοζάνη και Κέρκυρα), ενώ από τη δεκαετία του 1970 υπάρχουν τμήματα Μαθηματικών και Φυσικής, με αποφοίτους που έχουν τη θεωρητική κατάρτιση που χρειάζονται τα νέα αντικείμενα της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ)», λέει ο επικεφαλής της πρωτοβουλίας C.Ioannina. «Κατ’ επέκταση», προσθέτει, «υπάρχει μία δεξαμενή ανθρώπινου δυναμικού που έμενε ανεξερεύνητη και αυτό αντιλήφθηκαν πρώτες οι γερμανικές εταιρείες, που άρχισαν να εγκαθίστανται από το 2017 και έπειτα».
Τις πρωτοβουλίες, ωστόσο, αυτές της γερμανικής επιχείρησης αγκάλιασε αμέσως η Περιφέρεια Ηπείρου. «Σπεύσαμε να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις του κλάδου, αλλά και μεμονωμένους επιστήμονες, αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία δημιουργίας ενός Πάρκου που θα μπορεί τους συστεγάσει και να ωθήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη, με τη δημιουργία εκατοντάδων θέσεων εργασίας, που είναι και το βασικό ζητούμενο για μας», λέει ο κ. Καρχιμάνης. Ο ίδιος ωστόσο παραδέχεται τις δυσκολίες που συναντά το εγχείρημα ως προς τη χρηματοδότηση του έργου, αλλά εμφανίζεται αισιόδοξος «ότι στο τέλος θα το καταφέρουμε και θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα ευρύ οικοσύστημα γνώσεων, τεχνολογίας και καινοτομίας».
Τα οφέλη από αυτόν τον μετασχηματισμό αυτό της περιφέρειας Ηπείρου και η σύνδεση του οικοσυστήματος με την αγορά ήδη αξιοποιούνται από την τοπική κοινότητα. Όπως αναφέρει ο Νίκος Ρογκότης, διευθυντής Πληροφορικής & Ψηφιακού Μετασχηματισμού Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων-ΠΙΝΔΟΣ: «Είναι από τις πρώτες εταιρείες που κατάλαβε και αποκρυπτογράφησε αυτήν την ευκαιρία και πρόκληση. Έχουμε επενδύσει και τεχνολογικά και οργανωτικά σε πολλαπλά επίπεδα της καθετοποιημένης παραγωγής μας και οργάνωσής μας».
Ο ίδιος αναφέρει ακόμη ότι «οι οργανισμοί πρέπει να βγουν έξω από το comfort zone της τοπικής λογικής και να δουν τη μεγάλη ευκαιρία της αλλαγής και του ψηφιακού μετασχηματισμού, που ήδη είναι εδώ». Τέλος, αναφέρει ότι οι επενδύσεις, ο μετασχηματισμός και η τεχνολογική εξέλιξη είναι μονόδρομος.
Στο συνέδριο TechFuse 2024, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή 5 και Σάββατο 6 Απριλίου, θα συμμετάσχουν κορυφαία στελέχη της εγχώριας αγοράς, τόσο από τον χώρο της τεχνολογίας, αλλά και τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τη βιομηχανία κ.λπ. Στόχος τους θα είναι να μπει ο σπόρος, έτσι ώστε, όπως λέει και ο Διονύσης Σαββόπουλος, «των Ιωαννιτών οι κοινότητες να φτιάξουν νέους γαλαξίες».
Μεταξύ των ομιλητών στο TechFuse 2024 περιλαμβάνονται ο επικεφαλής της Τρ. Πειραιώς, Χρ. Μεγάλου, o υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημ. Παπαστεργίου, ο επικεφαλής της IBM Hellas, Ν. Μανιάτης, ο επικεφαλής της Cisco Hellas, Ν. Μποτίνης, ο country manager της Visa Hellas, Ν. Πετράκης, ο πρόεδρος του ΔΣ του συνεταιρισμού «Πίνδος», Α. Δημητρίου, ο επικεφαλής της Natech, Θ. Ναυρόζογλου, και πολλοί άλλοι.