THEPOWERGAME
Με φόντο την ιστορικής σημασίας απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που προβλέπει την εφαρμογή ενός πλαισίου κανόνων για την πιο ραγδαία εξελισσόμενη τεχνολογία στον κόσμο, έχει αξία να δούμε τι πιστεύουν οι Ευρωπαίοι για τον αντίκτυπο που θα έχει η τεχνητή νοημοσύνη τα επόμενα χρόνια. Οι Ευρωπαίοι είναι δεδομένο ότι φοβούνται τις επιπτώσεις της τεχνολογικής εξέλιξης στην αγορά εργασίας, όμως προς ώρας, φαίνεται ότι δεν τους ανησυχεί ιδιαίτερα η προοπτική να αντικατασταθούν οι θέσεις τους από τις νέες τεχνολογίες. Η νέα καταναλωτική έρευνα της ING δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές δεν έχουν κατασταλάξει στο τι ακριβώς πρέπει να περιμένουν από την άνοδο της AI.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας που διενεργήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές ρωτήθηκαν για διάφορα ζητήματα που σχετίζονται με την επανάσταση που φέρνουν οι εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης. Μεταξύ των ερωτήσεων που αναφέρονταν στην ιδιωτική και επαγγελματική χρήση της γενετικής AI και στο μέλλον της αγοράς εργασίας, υπήρχαν και κάποιες που σχετίζονταν με ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα.
Το πόσο ασαφές είναι ακόμη το τοπίο αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης χαρακτηρίζεται ως κίνδυνος για την κοινωνία και την ίδια ώρα, ένα μεγάλο ποσοστό ερωτηθέντων κάνει λόγο για μεγάλη ευκαιρία για την κοινωνία. Το 37% των συμμετεχόντων συμφωνεί με τη δήλωση «η τεχνητή νοημοσύνη είναι κίνδυνος για την κοινωνία», το 24% διαφωνεί και ένα 39% ούτε συμφωνεί, ούτε διαφωνεί. Με τη δήλωση «η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί ευκαιρία για την κοινωνία», συμφωνεί το 54%, ενώ το 12% διαφωνεί και το 34% τηρεί ουδέτερη στάση.
Το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για το ζήτημα της τεχνητής νοημοσύνης έχει πυροδοτήσει σε μεγάλο βαθμό η κυκλοφορία για το ευρύ κοινό εργαλείων της γενετικής AI και ειδικότερα του ChatGPT, το οποίο είναι διαθέσιμο για τους χρήστες του διαδικτύου πάνω από έναν χρόνο. Σε ερώτηση για το πόσο εξοικειωμένοι είναι με αυτά τα εργαλεία, οι Ευρωπαίοι απαντούν σε ποσοστό 50% ότι έχουν χρησιμοποιήσει τουλάχιστον ένα από αυτά τους τελευταίους έξι μήνες. Ένας στους δύο Ευρωπαίους κάνει χρήση των εφαρμογών της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης είτε στην ιδιωτική είτε στην επαγγελματική του ζωή. Πάνω από 6 στους 10 Ευρωπαίους (64%) αναμένουν τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που βασίζονται στην AI να αλλάξουν ριζικά τη ζωή τους μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.
Αναφορικά με τις αλλαγές που θα φέρει η AI στην αγορά εργασίας, οι Ευρωπαίοι πιστεύουν σε ποσοστό 40% ότι οι θέσεις εργασίας που θα καταργηθούν εξαιτίας της τεχνολογίας θα είναι περισσότερες από τις νέες θέσεις που θα δημιουργηθούν στα επόμενα πέντε χρόνια. Η άποψη αυτή ισχύει για όλες τις ηλικιακές ομάδες και όλα τα επαγγέλματα. Το περίεργο είναι πως όταν η συζήτηση αφορά στο δικό τους επάγγελμα, οι ερωτηθέντες δεν φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα. Μόλις σε ποσοστό 3%, όσοι σήμερα εργάζονται εκτιμούν ότι η δουλειά τους θα αντικατασταθεί από την AI στα επόμενα πέντε χρόνια, με τους διευθυντές και τους ελεύθερους επαγγελματίες να εμφανίζουν τα χαμηλότερα ποσοστά.
Για το μέλλον της οικονομίας, οι απόψεις για τη συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης είναι θετικές. Πάνω από το 40% αναμένει θετικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ μόλις το 15% κάνει λόγο για αρνητικές επιπτώσεις της AI στην οικονομική ανάπτυξη. Σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι για τον θετικό αντίκτυπο της AI σε παγκόσμια κλίμακα απ’ ότι σε εθνική κλίμακα, κάτι που ισχύει για όλες τις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα. Η ING εκτιμά ότι θα χρειαστούν περίπου πέντε χρόνια για να σημειωθεί οποιαδήποτε σημαντική επίδραση της AI στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Αντιθέτως, η αμερικανική οικονομία πιθανώς θα κινηθεί ταχύτερα σε αυτό το επίπεδο.
Τέλος, για τους κανόνες που ψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αποτελούν το πρώτο παγκοσμίως πλαίσιο για την τεχνητή νοημοσύνη, οι Ευρωπαίοι δηλώνουν σε ποσοστό 67% ότι θα ήθελαν να εφαρμοστούν αυστηροί κανόνες, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα περιοριστούν κάποιες από τις ευκαιρίες που προσφέρει η τεχνολογία.