THEPOWERGAME
Ante portas για την πρώτη του επένδυση βρίσκεται το Loggerhead Ventures Fund, το νεότευκτο fund από τη Θεσσαλονίκη, που με δύναμη πυρός 10 εκατ. ευρώ, φιλοδοξεί να επωάσει τα επόμενα success stories της Ελλάδας στους hot τομείς της «βαθιάς» τεχνολογίας και της πράσινης, κλιματικά ουδέτερης, μετάβασης.
Το venture fund, που μετρά ελάχιστες εβδομάδες ζωής και είναι το πρώτο που δημιουργείται στην Ελλάδα κάτω από το πρόγραμμα Accelerate TT της ΕΑΤΕ, έχει σχηματίσει ήδη μια short list εταιρειών, οι οποίες πληρούν τα του κριτήριά του και θα λάβει τις τελικές επενδυτικές του αποφάσεις το αργότερο μέχρι τον Μάιο.
Όπως εξηγεί στο powergame.gr ο διευθύνων σύμβουλος και ένας εκ των τριών διαχειριστών του fund, Ευάγγελος Κοσμίδης, το Loggerhead Ventures, έχει εντοπίσει ήδη μια δεξαμενή πολλά υποσχόμενων startups από, που σε seed και early στάδιο ανάπτυξης, και δραστηριοποιούνται στους τομείς ενδιαφέροντος του fund. Τομείς, όπως η καθαρή ενέργεια, η κυκλική οικονομία, η έξυπνη κινητικότητα, τα τρόφιμα, η βιοποικιλότητα, η μηδενική ρύπανση, που σήμερα αναδιατάσσονται πλήρως από state of the art τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, βιοπληροφορικής, ρομποτικής.
Στόχος του fund, είναι να υποστηρίξει 10-15 νεοφυείς εταιρείες, οι οποίες θα λάβουν μέχρι και 300.000 σε πρώτη φάση και έως 1,5 εκατ. Ευρώ σε επόμενη, προκειμένου να επιβεβαιώσουν τις τεχνολογίες και τα επιχειρηματικά τους μοντέλα στην ελληνική και παγκόσμια αγορά. Εκτίμηση είναι ότι εντός του 2024 το fund θα έχει κάνει 5-6 επενδυτικές κινήσεις, ενώ ο προγραμματισμός προβλέπει ότι τα συνολικά κεφάλαια θα έχουν διατεθεί εντός της διετίας, χωρίς να αποκλείεται νέο fundraising, προσπάθειες για το οποίο έχουν ήδη ξεκινήσει.
Βαθιά τεχνολογία made in Greece
«Η ευρύτερη κατηγορία εταιρειών, που αναζητούμε είναι στον χώρο του deep tech και του climate-tech. Η πηγή των εταιριών (flow) θα είναι από την περιφέρεια εν γένει -Βόρεια Ελλάδα, Κρήτη κλπ- χωρίς να είναι αποκλειστικός όρος. καθώς και η «H περιοχή των Βαλκανίων και το οικοσύστημα καινοτομίας εκεί μας ενδιαφέρει αρκετά και έχουμε ανοικτά τα μάτια μας για ευκαιρίες στην περιοχή.» διευκρίνισε ο κ. Κοσμίδης.
Εξηγώντας την καινοτομία που έρχεται να εισφέρει στο οικοσύστημα το Loggerhead Ventures Fund, ο κ. Κοσμίδης διευκρινίζει: «Λειτουργούμε με μια φιλοσοφία ‘venture studio’, που είναι κάτι πολύ λείπει εντελώς από την Ελλάδα. Πρακτικά ως fund βάζουμε -εκτός από τα χρήματα και την εμπειρία μας- το δίκτυό μας, τις ιδέες μας και μαζί με αυτά οι venture partners θα έχουν ένα ακόμη πιο ενεργό ρόλο στην παρακολούθηση της επένδυσης» σημειώνει ο κ. Κοσμίδης.
Έτερος στόχος του fund, όπως τον εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος του fund και περιβαλλοντολόγος Ευάγγελος Κοσμίδης, είναι, με δεδομένη τη μεγάλη εμπειρία της διαχειριστικής ομάδας στον χώρο των ερευνητικών και ευρωπαϊκών έργων να υπάρχει τροφοδότηση του flow με ομάδες που έχουν ξεχωρίσει σε αυτό το πεδίο.
«Ως νέο fund στην Ελλάδα δίνουμε έμφαση σε πράσινες τεχνολογίες σε early stage επίπεδο με ταυτόχρονη αξιοποίηση των επιστημονικών ομάδων που παράγουν υψηλού επιπέδου καινοτομία. Ο στόχος είναι να αξιοποιήσουμε τις ιδέες αυτές και να παράγουμε υπεραξία -οικονομική και επιστημονική» προσθέτει ο κ. Κοσμίδης.
Το who is who του Loggerhead Venture
Το Loggerhead Venture, το 23ο fund, που δημιουργείται με τη συνδρομή της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΑΤΕ), είναι το πρώτο που συστήνεται μέσω του προγράμματος Accelerate TT (σσ η ΕΑΤΕ, μέσω του Accelerate TT, συμμετέχει στο fund με κεφάλαια 8 εκατ. ευρώ). Θυμίζουμε ότι το πρόγραμμα Accelerate TT διαθέτει «κουμπαρά» 60 εκατ. ευρώ, τα οποία προορίζονται για τη στήριξη επενδυτικών funds που θα επενδύουν σε early stage startups.
Το νέο fund, με διαχειριστές τον περιβαλλοντολόγο, διδάκτωρ Φυσικής και επιχειρηματία με μακροχρόνια πορεία, Ευάγγελο Κοσμίδη (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος), τον Βασίλη Ανδρέου, Οικονομολόγο διαχειριστή ιδιωτικών κεφαλαίων, και τον Γρηγόρη Χατζηκώστα, Οικονομολόγο που έχει υποστηρίξει πάνω από 150 startups με χρηματοδοτήσεις προ-σποράς (pre-seed), έρχεται να ενισχύσει τη διαθέσιμη χρηματοδοτική ρευστότητα στο οικοσύστημα των startups και δη στο «μαλακό υπογάστριο», που είναι οι startups πρώιμων σταδίων, όπου σήμερα υπάρχει χρηματοδοτικό κενό.
Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης του Found.ation και του EIT Digital, το 2023 παρατηρήθηκε στο ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας μείωση της τάξης του 41,6% στις χρηματοδοτήσεις εταιρειών σε pre-seed και seed στάδιο.