THEPOWERGAME
Οι ΗΠΑ πέρασαν την Τετάρτη ένα νομοσχέδιο με το οποίο επιθυμούν να αναγκάσουν την ByteDance, τον κινεζικό τεχνολογικό γίγαντα που κατέχει το TikTok, να αποποιηθεί την αμερικανική της δραστηριότητα, αλλιώς θα απαγορεύσουν την εφαρμογή. Όμως, μια πώληση του TikTok φαίνεται απίθανη, κυρίως επειδή η Κίνα αναμένεται να την αποκλείσει.
Ειδικότερα, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την Τετάρτη ένα νομοσχέδιο που απαιτεί από την ByteDance να πουλήσει το TikTok, την πλατφόρμα κοινωνικών μέσων που κατέχει, εντός περίπου έξι μηνών για να «παραμείνει διαθέσιμη η εφαρμογή στις Ηνωμένες Πολιτείες». Αυτό το νομοσχέδιο δεν έχει γίνει ακόμα νόμος και χρειάζεται έγκριση από τη Γερουσία.
Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει εδώ και καιρό ότι το TikTok αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια, καθώς τα αμερικανικά δεδομένα θα μπορούσαν να φτάσουν στα χέρια της κινεζικής κυβέρνησης. Οι νομοθέτες στις ΗΠΑ ανησυχούν επίσης για τους φερόμενους δεσμούς της εφαρμογής με το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, τους οποίους η εταιρεία έχει αρνηθεί.
Εάν ωστόσο ψηφιστεί το νομοσχέδιο, είναι απίθανο η κινεζική κυβέρνηση να εγκρίνει την αποεπένδυση της αμερικανικής επιχείρησης της TikTok. «Το πρόβλημα είναι ότι η κινεζική κυβέρνηση είναι απίθανο να εγκρίνει αυτόν τον τύπο εξαναγκαστικής … συγχώνευσης και εξαγοράς», δήλωσε την Πέμπτη στο «Street Signs Asia» του CNBC ο Πάολο Τριόλο, συνεργάτης στη συμβουλευτική εταιρεία Albright Stonebridge.
«Οποιοδήποτε είδος αποεπένδυσης και στη συνέχεια συγχώνευσης με άλλη εταιρεία ή εξαγορά θα πρέπει να εγκριθεί από την κινεζική κυβέρνηση, η οποία πιθανότατα θα το απορρίψει και πιθανότατα ήδη συμβουλεύει την ByteDance ότι θα το απορρίψει».
TikTok: Τι έχει δηλώσει η Κίνα
Ο Γουάνγκ Γουένμπιν, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, δήλωσε την Πέμπτη ότι το νομοσχέδιο των ΗΠΑ «είναι σε αντίθεση με τις αρχές του δίκαιου ανταγωνισμού και τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου», σύμφωνα με το NBC News.
«Εάν το πρόσχημα της εθνικής ασφάλειας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αυθαίρετη καταστολή των επιτυχημένων εταιρειών από άλλες χώρες, δεν μπορεί να γίνει λόγος για δικαιοσύνη. Είναι πλήρης λογική κλοπής να βλέπεις κάτι καλό και να προσπαθείς να το πάρεις για τον εαυτό σου με κάθε μέσο».
Αναμένεται ευρέως η Κίνα να αποκλείσει μια συμφωνία, κυρίως επειδή δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται το ζήτημα. Πέρυσι, η Επιτροπή των ΗΠΑ για τις Ξένες Επενδύσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες (CFIUS) ζήτησε από την ByteDance να αποποιηθεί το TikTok ή θα αντιμετώπιζε απαγόρευση. Τότε, η Σου Τζουετίνγκ, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εμπορίου της Κίνας, δήλωσε ότι η χώρα θα «αντιταχθεί σθεναρά» σε μια κίνηση των ΗΠΑ για να επιβάλει την πώληση του TikTok.
Ο αλγόριθμος στο επίκεντρο
Αυτό που περιπλέκει περαιτέρω μια πώληση είναι ο αλγόριθμος του TikTok. Αυτή είναι η «μυστική συνταγή» της εφαρμογής και είναι η τεχνολογία που της επιτρέπει να προτείνει περιεχόμενο στους χρήστες για να τους διατηρεί ενεργούς.
Πέρυσι, όταν η CFIUS ζήτησε από την ByteDance να πουλήσει το TikTok, η Σου Τζουετίνγκ ασχολήθηκε με το ζήτημα, λέγοντας ότι μια εκποίηση ή πώληση θα σήμαινε ουσιαστικά την εξαγωγή αυτής της τεχνολογίας, η οποία πρέπει να περάσει από διοικητικές διαδικασίες αδειοδότησης.
Η Κίνα θα έπρεπε να εγκρίνει τη μεταφορά του αλγορίθμου ως μέρος της πώλησης, είπε ο Τριόλο- κάτι που φαίνεται πολύ απίθανο.
Και είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς η αμερικανική επιχείρηση του TikTok θα μπορούσε να διαχωριστεί από τον αλγόριθμο εάν η Κίνα δεν ήθελε να συμπεριληφθεί αυτό στη συμφωνία. Το TikTok απαιτεί τον αλγόριθμο για να λειτουργήσει.
«Αυτός ο αλγόριθμος είναι εγχώρια αναπτυγμένη κινεζική τεχνολογία και το κινεζικό κράτος έχει δηλώσει σε πολλές περιπτώσεις ότι θεωρεί τέτοιες τεχνολογίες σημαντικές για την εθνική του ασφάλεια. Επομένως, δεν θα επιτρέψει στην κινεζική τεχνολογία αυτού του είδους να φύγει από τα παράλια της ή να βρίσκεται στα χέρια χωρών που θεωρεί εχθρικές», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Γουίντσορ, ιδρυτής της εταιρείας ερευνών Radio Free Mobile.
«Αυτό κάνει τη διακοπή των δεσμών μεταξύ της ByteDance και της TikTok USA εξαιρετικά προβληματική, καθώς η TikTok USA χρειάζεται τον αλγόριθμο για να λειτουργήσει, αλλά αυτό θα παραβιάσει τις επιθυμίες της κινεζικής κυβέρνησης και τους νόμους που έχει θεσπίσει».
Η αξιολόγηση του TikTok
Το TikTok είναι μια από τις μεγαλύτερες εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο, θέτοντας μια σοβαρή πρόκληση σε εταιρείες όπως η Meta, ιδιοκτήτρια του Facebook, και η Snap. Το TikTok ήταν το μέσο κοινωνικής δικτύωσης με τα περισσότερα downloads στις ΗΠΑ το 2023, σύμφωνα με την εταιρεία πληροφοριών αγοράς Sensor Tower.
Αυτό κάνει το TikTok περιζήτητο εμπόρευμα. Ο Άντζελο Ζίνο, αντιπρόεδρος και ανώτερος αναλυτής μετοχών στην CFRA Research, δήλωσε στο CNBC ότι είναι πιθανό η επιχείρηση της TikTok στις ΗΠΑ «να φτάσει σε αποτίμηση άνω των 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων».
Ωστόσο, δεδομένης της αβεβαιότητας σχετικά με τον αλγόριθμο και της μη πιθανής έγκρισης της κινεζικής κυβέρνησης, απέχει πολύ από το βέβαιο εάν μια πώληση της TikTok στις ΗΠΑ θα φτάσει ακόμη και στο στάδιο της αποτίμησης.