THEPOWERGAME
Τη σκανδάλη για νέα deals στην πληροφορική πατά η πρωτοφανής έλλειψη ταλέντων στον κλάδο. Την ίδια στιγμή που η Ελλάδα κάνει παγκόσμιο ρεκόρ στην αύξηση της ζήτησης εργαζομένων στο ΙΤ, οι ελληνικές επιχειρήσεις, υπό το βάρος -και- της εκτέλεσης των ψηφιακών έργων των 2,2 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, αναζητούν φως στο τούνελ της λειψυδρίας ταλέντου.
«Δεν υπάρχει εταιρεία πληροφορικής σήμερα, μεγάλη, μικρή, startup, που να μην έχει ανηρτημένες αγγελίες για προσλήψεις προσωπικού. Developers, data engineers, ειδικοί στην κυβερνοασφάλεια, αλλά και στην τεχνητή νοημοσύνη, καθώς και R&D specialists, είναι οι ειδικότητες με τις μεγαλύτερες ελλείψεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα», εξηγεί στο powergame.gr στέλεχος του κλάδου της πληροφορικής. Όπως λέει ο ίδιος: «Ενώ η δεξαμενή των διαθέσιμων ταλέντων ΙΤ αδειάζει επικίνδυνα, την κατάσταση έρχεται να επιδεινώσει έτι περαιτέρω το μπαράζ των επενδύσεων διεθνών ομίλων τεχνολογίας, οι οποίοι επίσης ανιχνεύουν ταλέντα από την ίδια δεξαμενή».
Διαβλέποντας ότι η λειψυδρία ταλέντων ναρκοθετεί την αναπτυξιακή τους δυναμική, οι επιχειρήσεις αναζητούν τρόπους να δημιουργήσουν οι ίδιες τα στελέχη που έχουν ανάγκη. Εξαγορές startups ή και μικρότερων εταιρειών πληροφορικής, δημιουργία τεχνολογικών hubs ανά την Ελλάδα, συνεργασία με πανεπιστήμια, μετεγγραφές από άλλους κλάδους, upskilling και reskilling, είναι μερικές από τις λύσεις που επιστρατεύουν οι εταιρείες του κλάδου ως απάντηση στις πρωτοφανείς ελλείψεις προσωπικού.
1 στις 2 εταιρείες θέλει να κάνει προσλήψεις
Τη «νάρκη» της έλλειψης εργαζομένων έρχεται να επιβεβαιώσει η τριμηνιαία έρευνα της ManpowerGroup, η οποία δημοσιεύθηκε χθες. Σύμφωνα με την έρευνα, ο κλάδος της Πληροφορικής καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση των προθέσεων προσλήψεων. Πρακτικά, μία στις δύο εταιρείες του κλάδου δηλώνει ότι θέλει να κάνει προσλήψεις το επόμενο τρίμηνο (ποσοστό 43%).
Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά 32% από το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 37% από το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Στην πραγματικότητα, αυτό το τρίμηνο αποτυπώνονται οι υψηλότερες προοπτικές απασχόλησης που έχουν καταγραφεί στην Πληροφορική από το 2022. Μάλιστα, η χώρα μας κατέχει την πρώτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά την τριμηνιαία αύξηση στις προθέσεις προσλήψεων στην Πληροφορική.
Εξαγορές και hubs τεχνολογίας
Με δεδομένο τον χαμηλό βαθμό ψηφιοποίησης των ελληνικών επιχειρήσεων, η ένταση των ψηφιακών επενδύσεων τα επόμενα χρόνια θα κάνει ακόμη πιο εκρηκτικό πρόβλημα την έλλειψη στελεχών στον κλάδο. «Η έλλειψη ταλέντων -που εξελίσσεται σε εγκαιροφλεγή βόμβα για τις εταιρείες του κλάδου της πληροφορικής- πατά τη σκανδάλη για νέα deals στην αγορά, αφού συχνά οι στόχοι εξαγορών είναι εταιρείες που διαθέτουν πλούσιες δεξαμενές νέων εξειδικευμένων στελεχών», σχολιάζει στο powergame.gr συνιδρυτής startup, η οποία έχει ήδη δεχθεί πολλαπλές κρούσεις για απορρόφηση της ομάδας της από μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας του εξωτερικού.
Εκτός από τις εξαγορές εταιρειών, μια άλλη λύση στην οποία προσφεύγουν οι εταιρείες του κλάδου είναι αυτή της δημιουργίας νέων τεχνολογικών hubs σε ελληνικές πόλεις, με στόχο την άντληση εξειδικευμένου προσωπικού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αυτό της Uni Systems, η οποία τρέχει ένα φιλόδοξο πλάνο για την ανάπτυξη τεχνολογικών hubs ανά την Ελλάδα, με πρώτο σταθμό την Πάτρα, ώστε να εξελιχθούν σε «φυτώρια» νέων ταλέντων.
Ταυτόχρονα, η εταιρεία έχει αναθέσει στην Deloitte έρευνα, για να εντοπίσει αγορές εκτός Ελλάδας, με ευρύχωρες δεξαμενές ταλέντων, προκειμένου να αναπτύξει και εκεί hubs, που θα «εκκολάπτουν» στελέχη για τις διογκούμενες ανάγκες της σε προσωπικό.
Από τα υπό ανάπτυξη hubs, η Uni Systems, που απασχολεί πάνω από 1.300 εργαζόμενους, φιλοδοξεί να απορροφά περί τα 200-300 άτομα σε ετήσια βάση. «Όλες οι εταιρείες από τον ίδιο κουβά αντλούμε προσωπικό. Χρειαζόμαστε 15.000 εργαζομένους στο ΙΤ ετησίως και παράγουμε μόλις 8.000», δήλωνε πρόσφατα ο CEO της Uni Systems, κ. Μιχάλης Λουμάκης.
Φυτώρια ταλέντων
Η Πάτρα αποτελεί τον πρώτο σταθμό της Uni Systems, μέλος του ομίλου Quest, όπου η εταιρεία, σε συνεργασία με την Knowledge, δημιουργεί το Uni Systems-Knowledge Technology Hub. Το Κέντρο Τεχνολογίας της Πάτρας θα λειτουργήσει ως ένας τεχνολογικός κόμβος, που θα αντλεί δυναμικό από την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, μια περιφέρεια με σημαντική δυναμική σε στελεχιακό δυναμικό, καλύπτοντας μέρος των αναγκών της Uni Systems στην υλοποίηση σύνθετων έργων.
Αρχικός στόχος είναι η δημιουργία ομάδας 100 περίπου εξειδικευμένων στελεχών εντός του 2024, με εστίαση σε ειδικότητες του κύκλου ανάπτυξης λογισμικού, συγκεκριμένα αναλυτές, προγραμματιστές, testers και architects.
Aντιμέτωπες με την τεράστια πρόκληση της εύρεσης ταλέντων με τις κατάλληλες δεξιότητες, καθώς περισσότεροι από 7 στους 10 εργοδότες στην Ελλάδα, το υψηλότερο ποσοστό από το 2008, απαντούν ότι δυσκολεύονται να καλύψουν θέσεις εργασίας στον τομέα του ΙΤ, οι εταιρείες του κλάδου στρέφονται συστηματικά στην ελληνική περιφέρεια.
Σε αυτήν τη λογική κινείται η εισηγμένη Entersoft, με την εγκατάσταση τεχνολογικού hub στην Πάτρα, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο, επενδύοντας σε ετήσια βάση κεφάλαια της τάξης των 3 εκατ. ευρώ.
Στόχος του Κέντρου Υλοποίησης και Ανάπτυξης Λογισμικού, που θα δημιουργήσει -σε πρώτη φάση- 60 νέες θέσεις εργασίας, είναι «παντρέψει» την πανεπιστημιακή εκπαίδευση και κατάρτιση με την αγορά Πληροφορικής, λειτουργώντας ως «φυτώριο» στελεχών για την ίδια την Entersoft και για τον κλάδο. Σύμφωνα με τον CEO της εισηγμένης, κ. Αντώνη Κοτζαμανίδη, φιλοδοξία της εταιρείας είναι την επόμενη 5ετία το 20% έως 25% των προσλήψεών της να γίνεται από το hub της Πάτρας.