THEPOWERGAME
Η Γερμανία επιθυμεί οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta Platforms και Microsoft να συνεισφέρουν στο κόστος συμμόρφωσης με τους νέους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποσκοπούν στον περιορισμό της ισχύος τους, δήλωσε την Πέμπτη ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομίας της χώρας.
Ο Σβεν Γκίγκολντ (Sven Giegold), υφυπουργός αρμόδιος για την πολιτική ανταγωνισμού στο γερμανικό υπουργείο Οικονομίας, δήλωσε ότι μια τέτοια κίνηση θα βοηθήσει τις αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ να εφαρμόσουν καλύτερα τον νόμο για τις ψηφιακές αγορές (DMA), με τον οποίο οι έξι εταιρείες πρέπει να συμμορφωθούν στις 7 Μαρτίου.
Οι κανόνες-ορόσημο καθορίζουν έναν κατάλογο απαιτήσεων για τις έξι εταιρείες, όπως το να επιτρέπουν στις ανταγωνιστικές υπηρεσίες να διαλειτουργούν με τις υπηρεσίες τους, καθώς και να επιτρέπουν στους επιχειρηματικούς χρήστες να προωθούν την προσφορά τους και να συνάπτουν συμβάσεις με τους πελάτες τους εκτός των πλατφορμών τους.
Οι έξι εταιρείες απαγορεύεται να κατατάσσουν αθέμιτα τις δικές τους υπηρεσίες και προϊόντα πάνω από τους ανταγωνιστές τους στις πλατφόρμες τους ή να εμποδίζουν τους χρήστες να απεγκαταστήσουν οποιοδήποτε προεγκατεστημένο λογισμικό ή εφαρμογή στις συσκευές τους.
«Η (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή χρειάζεται πρόσθετους πόρους για την επιβολή της νομοθεσίας», δήλωσε ο Γκίγκολντ σε συνέδριο που διοργάνωσε η γερμανική αντιμονοπωλιακή υπηρεσία.
«Προτείνουμε για την DMA να εισαγάγουμε την ίδια χρηματοδότηση από τέλη όπως στο πλαίσιο της DSA (νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες)», είπε.
Σύμφωνα με τον DSA, ο οποίος απαιτεί από τις μεγάλες τεχνολογικές επιχειρήσεις να κάνουν περισσότερα για την επιτήρηση του περιεχομένου στις πλατφόρμες τους, 20 πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων των Meta, Google, Apple, TikTok, καθώς και δύο πολύ μεγάλες διαδικτυακές μηχανές αναζήτησης, πρέπει να καταβάλλουν εποπτικό τέλος ύψους 0,05% του ετήσιου παγκόσμιου καθαρού εισοδήματός τους. Η DMA δεν έχει τέτοιο εποπτικό τέλος.
Ο Γκίγκολντ δήλωσε επίσης ότι οι φορείς επιβολής της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της ΕΕ θα πρέπει να επικεντρωθούν περισσότερο σε βασικούς τομείς με διεθνή διάσταση για να βοηθήσουν τις ευρωπαϊκές εταιρείες να ανταγωνιστούν καλύτερα σε παγκόσμιο επίπεδο.
«Την επόμενη εβδομάδα θα υποβάλουμε επίσημα μια συγκεκριμένη γερμανική πρόταση που αφορά το επίπεδο της ΕΕ. Θα θέλαμε να δούμε αυτή την πρόταση στις μεταρρυθμίσεις του Μάριο Ντράγκι και του Ενρίκο Λέτα», δήλωσε, αναφερόμενος στους δύο πρώην πρωθυπουργούς της Ιταλίας, στους οποίους η Επιτροπή ανέθεσε να βρουν τρόπους για την αναζωογόνηση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ.
Είπε ότι βασικοί τομείς για τις επιχειρήσεις της ΕΕ είναι οι πρώτες ύλες, η ενέργεια, οι μεταφορές, οι ημιαγωγοί και το cloud computing.