THEPOWERGAME
Ταχύτητες συνεχίζει να κατεβάζει το σταθερό ευρυζωνικό Internet στην Ελλάδα, με τη χώρα μας να χάνει έδαφος έναντι των γειτονικών της χωρών, αλλά και των κρατών της Ευρώπης. Αν και οι επενδύσεις των τηλεπικοινωνιακών παρόχων σε υποδομές οπτικής ίνας «τρέχουν», οι σταθερές ευρυζωνικές ταχύτητες δείχνουν να επιβραδύνουν.
Οι μετρήσεις της Ookla, της μεγαλύτερης εταιρείας παγκοσμίως στις μετρήσεις των ευρυζωνικών συνδέσεων, δείχνουν ότι μέσα σε έναν μήνα η Ελλάδα έχασε δύο θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη των χωρών με το πιο γρήγορο σταθερό ευρυζωνικό δίκτυο. Έτσι, για τον Ιανουάριο του 2024 κατατάσσεται στην 99η θέση ανάμεσα σε 181 χώρες του κόσμου.
Την ίδια στιγμή, γειτονικές μας χώρες, όπως η Βουλγαρία (στην 67η θέση) και η Αλβανία (στην 85η), πλασάρονται σε καλύτερες θέσεις της λίστας με τους πολίτες να απολαμβάνουν ταχύτερο Internet από τα σπίτια τους. Επίσης, η Ελλάδα βραδυπορεί στο σταθερό ευρυζωνικό Internet έναντι -σχεδόν- όλων των ευρωπαϊκών κρατών.
Πάντως, η χώρα μας δείχνει να βελτιώνει τις αποδόσεις της στο mobile internet, κερδίζοντας τον πρώτο μήνα του έτους δύο θέσεις στη διεθνή κατάταξη, σε σχέση με έναν μήνα νωρίτερα. Πρακτικά, η Ελλάδα βρίσκεται στην 34η θέση της κατάταξης ανάμεσα σε 144 κράτη. Kαι πάλι, ωστόσο, κράτη, όπως η Βουλγαρία που κατατάσσεται 15η στον κόσμο, επιδεικνύουν καλύτερες επιδόσεις από την Ελλάδα.
Με τι ταχύτητες σερφάρουν οι Έλληνες
Τα στοιχεία της Ookla για τον Ιανουάριο του 2024 δείχνουν ότι η μέση ταχύτητα στο Mobile internet η Ελλάδα είναι 75,17 Mbps (στο download) και 13,72 Mbps (στο Upload). Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τον Ιανουάριο στην Ελλάδα το latency -η καθυστέρηση απόκρισης- στην περίπτωση του mobile internet είναι 22 ms, ενώ στις συνδέσεις μέσω σταθερών δικτύων είναι 11 ms.
Εκεί που η Ελλάδα δείχνει να πονάει είναι στις συνδέσεις μέσω σταθερών ευρυζωνικών δικτύων, όπου οι ταχύτητες είναι εμφανώς πιο αργές: στο download η μέση ταχύτητα είναι 49,61 Mbps και το upload μόλις 9,33 Mbps.
Φορτσάρει η Θεσσαλονίκη
Οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ookla, απολαμβάνουν ταχύτερο mobile internet από τους κατοίκους της πρωτεύουσας. Ειδικότερα, η Θεσσαλονίκη, με μέση ταχύτητα download τα 109,25 Mpps, βρίσκεται στην 41η θέση παγκοσμίως, ενώ η Αθήνα στην 53η ανάμεσα σε 164 πόλεις του κόσμου.
Στις ταχύτητες των σταθερών ευρυζωνικών δικτύων η Θεσσαλονίκη έχει και πάλι προβάδισμα, καθώς βρίσκεται στην 107η θέση, διεθνώς, με την Αθήνα να τοποθετείται στην 117η θέση στις ταχύτητες του σταθερού ευρυζωνικού Internet ανάμεσα σε 196 πόλεις.
Πώς θα τρέξει το Ιnternet
Την υστέρηση της Ελλάδας στις ταχύτητες των σταθερών ευρυζωνικών δικτύων επισημαίνει συστηματικά η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την Κομισιόν να αναφέρει στην πρώτη έκθεση για την πορεία επίτευξης των στόχων της «Ψηφιακής Δεκαετίας», ότι η χώρα έχει χαμηλή βαθμολογία στους περισσότερους δείκτες σταθερής ευρυζωνικής σύνδεσης.
Στη χρήση συνδέσεων 100 Mbps είναι στο 20%, ενώ και το 1 Gbps στο 0% (παρόλο που το 1 Gbps είναι διαθέσιμο στο 28% των νοικοκυριών). Αυτό -σύμφωνα με την Επιτροπή- είναι χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ για την κάλυψη VHCN (Very High Capacity Networks) και FTTP.
«Η Ελλάδα θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της στην υποδομή συνδεσιμότητας, ιδίως στην κάλυψη Gigabit. Θα πρέπει, επίσης, να βελτιώσει περαιτέρω την αποτελεσματικότητα και τον συντονισμό των πρωτοβουλιών για να διασφαλίσει τη συνοχή στην επίτευξη των στόχων συνδεσιμότητας της» αναφέρει σχετικά η Κομισιόν.
Στην επιτάχυνση του βηματισμού της χώρας στα σταθερά ευρυζωνικά δίκτυα αναμένεται να συνδράμει το έργο του Ultra-Fast Broadband», συνολικού προϋπολογισμού 870 εκατ. ευρώ, αλλά και η δράση του Smart Readiness, καθώς και οι εν εξελίξει επενδύσεις των παρόχων σε δίκτυα οπτικών ινών.
Ποια κράτη σπιντάρουν παγκοσμίως
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ookla, τον Ιανουάριο η μέση ταχύτητα (download) παγκοσμίως κινήθηκε στα επίπεδα των 50 Mbps στο mobile internet σε σύνολο 144 χωρών, ενώ στην σταθερή η μέση παγκόσμια ταχύτητα 181 χωρών (download) ήταν 91,93 Mbps.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (με ταχύτητα 302,38 Mbps), το Κατάρ (με 285,84 Mbps), το Κουβέιτ (196,94 Mbps), η Κίνα (με 164,58 Mbps) και η Δανία (με 153,90 Mbps) είναι οι χώρες που κάνουν πρωταθλητισμό στο γρήγορο mobile internet.
Στην σταθερή ευρυζωνικότητα, την κορυφαία πεντάδα των χωρών που σπιντάρουν αποτελούν η Σιγκαπούρη (με 277,57 Mbps), το Χονγκ Κόνγκ (275,17 Mbps), η Ισλανδία (268,72 Mbps), η Χιλή (263,63 Mbps) και η Κίνα (με 259,70 Mbps).