THEPOWERGAME
Αυξάνει τις χρεώσεις της σε όλα τα συμβόλαια κινητής η Vodafone στην Ελλάδα. Οι αυξήσεις ανέρχονται σε 1 έως 5,99 ευρώ ανάλογα με το συμβόλαιο και αφορούν τόσο σε νέες όσο και υφιστάμενες συνδέσεις ιδιωτών (φυσικά πρόσωπα), όταν εκείνες λήξουν.
Επίσης, αντίστοιχες αυξήσεις θα γίνουν και στα συμβόλαια και καρτοπρογράμματα εταιρικών πελατών κινητής τηλεφωνίας, είτε είναι νέα, είτε υφιστάμενα όταν λήξουν.
Παράλληλα, η Vodafone ανακοίνωσε και αυξήσεις σε όλες τις μισθωμένες γραμμές εταιρικών συνδέσεων σταθερής διασύνδεσης κατά 5%. Για τη μόνη κατηγορία πελατών για τους οποίους η εταιρεία δεν έχει ανακοινώσει αυξήσεις είναι στα συμβόλαια σταθερής.
Οι νέες τιμολογιακές χρεώσεις θα ισχύσουν από 1ης Απριλίου 2024 και οι πελάτες της που διαθέτουν ενεργά συμβόλαια, σύμφωνα με τη νομοθεσία, μπορούν ν’ αποχωρήσουν αζημίως από αυτά, εφ’ όσον βεβαίως δεν εκκρεμεί η απόσβεση της αξίας κάποιου εξοπλισμού που έχει διατεθεί μέσω του συγκεκριμένου συμβολαίου.
Η κίνηση αυτή της Vodafone θεωρείται πολύ υψηλού ρίσκου, καθώς πολλοί πελάτες μπορεί να μη δεχθούν τη μονομερή της ενέργεια. Η εταιρεία ωστόσο βασίζεται στην αποκαλούμενη «αδράνεια» του πελάτη να μετακινηθεί σε άλλα δίκτυα. Μπορεί ακόμη να βασίζεται στο γεγονός ότι πλέον διαθέτει μεγάλο αριθμό πελατών, των οποίων η ισχύς των συμβολαίων έχει παρέλθει και απλά παρέμειναν οι αρχικές επιβαλλόμενες χρεώσεις.
Το κρίσιμο πλέον είναι το τι θα πράξει ο ανταγωνισμός. Aν δεν «απαντήσει» στις αυξήσεις αυτές, τότε είναι πολύ πιθανό να κερδίσει μερίδιο αγοράς από τη Vodafone.
Σημειώνεται ότι ήδη ως ένα βαθμό οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα έχουν πραγματοποιήσει αυξήσεις στις τηλεπικοινωνιακές χρεώσεις τους. Η πρώτη ήταν η ανάκληση της έκπτωσης του 1 ευρώ μηνιαίως, για όσους λαμβάνουν ηλεκτρονικά τον λογαριασμό τους. Οι εταιρείες χαρακτήρισαν ως προωθητική πολιτική την έκπτωση αυτή για την οποία η περίοδος ισχύος της παρήλθε κι έτσι επανέρχεται η χρέωση του 1 ευρώ.
Επίσης, όπως έγραψε στο παρελθόν το powergame.gr πολλές εταιρείες ζητούν από τους πελάτες τους να συμφωνήσουν σε άμεσες αναπροσαρμογές των εν ισχύ συμβολαίων τους έως και 20% υψηλότερα. Οι προτάσεις τους βασίζονται στη λογική ότι υπάρχει μια ειδική προσφορά, η οποία δεν θα ισχύει στο μέλλον και υποδηλώνοντας εμμέσως ότι κατά τη λήξη του συμβολαίου η αύξηση της χρέωσης μπορεί να είναι υψηλότερη.
Τέλος πρέπει να επισημανθεί ότι οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών, είχαν ζητήσει πέρυσι την άνοιξη, την αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή των τιμολογίων, όπως ισχύει σε όλες τις κατηγορίες υπηρεσιών (π.χ. διόδια). Μάλιστα η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) ξεκίνησε δημόσια διαβούλευση, προκειμένου επιτρέψει αυτή την αναπροσαρμογή, τουλάχιστον μια φορά ετησίως, αναλόγως με τον ετήσιο πληθωρισμό που ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ.
Μάλιστα η ΕΕΤΤ για να μην φέρει σε δύσκολη θέση τη κυβέρνηση , έφερε το κείμενο της διαβούλευσης αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της υπηρεσιακής κυβέρνησης τον Μάιο του 2023. Ωστόσο, η νέα κυβέρνηση της ΝΔ που προέκυψε από τις εκλογές του Ιουνίου και ο νέος τότε υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αντέδρασαν στο να δοθεί το δικαίωμα της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής στα τηλεπικοινωνιακά συμβόλαια.