THEPOWERGAME
Από τις 30 Νοεμβρίου του 2022, ημερομηνία που η OpenAI κυκλοφόρησε τη βασική υπηρεσία του ChatGPT, όλα άλλαξαν σε ό,τι αφορά τον τρόπο που βλέπουμε την τεχνολογική πρόοδο. Η είσοδος της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης έφερε εφαρμογές που δύσκολα μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι θα δούμε τόσο γρήγορα και πλέον όλα θεωρούνται πιθανά. Το νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης της OpenAI υπόσχεται να ανατρέψει και πάλι τα καθιερωμένα, όντας το πρώτο βήμα για την Γενική Τεχνητή Νοημοσύνη.
Εν ολίγοις, το Sora (σημαίνει ουρανός στα ιαπωνικά) δημιουργεί βίντεο από κείμενο ή από μία σταθερή εικόνα. Ο χρήστης εξηγεί αναλυτικά μέσω κειμένου αυτό που θέλει και το Sora κάνει την επιθυμία πραγματικότητα, σε απόλυτα ρεαλιστικό βίντεο διάρκειας έως ενός λεπτού. Για παράδειγμα, θα μπορεί ο χρήστης να δίνει ένα σενάριο και το Sora να φτιάχνει από το μηδέν μία μίνι ταινία με ηθοποιούς, ζώα και οτιδήποτε άλλο ζητηθεί. Όπως το ChatGPT δημιουργεί κείμενα βασισμένα σε λέξεις, έτσι το Sora κάνει κάτι παρόμοιο με εικόνες και βίντεο.
Το Sora βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο και όταν κυκλοφορήσει θα είναι, σύμφωνα με τον CEO της OpenAI, Σαμ Άλτμαν, διαθέσιμο σε περιορισμένο αριθμό δημιουργών. Το ερώτημα είναι τι θα συμβεί όταν το Sora και άλλες παρόμοιες εφαρμογές εξελιχθούν ακόμη περισσότερο. Θα μπορούσε να αποτελέσει το τέλος του κινηματογράφου όπως τον ξέρουμε και σε κάθε περίπτωση να φέρει ανατροπές σε μία αγορά που παγκοσμίως εκτιμάται ότι η αξία της ξεπερνά τα 95 δισ. δολάρια.
Με το Sora να έχει κάνει την αρχή, το παγκόσμιο box office δεν αποκλείεται στο μέλλον να αποτελείται εξ ολοκλήρου από ταινίες που έχουν δημιουργηθεί χωρίς πραγματικούς ηθοποιούς. Ταινίες που αποτελούν 100% δημιούργημα της τεχνητής νοημοσύνης με απόλυτα ρεαλιστικές σκηνές.
Η αρχή για τα βίντεο τεχνητής νοημοσύνης έγινε τον Απρίλιο του 2023 όταν η αμερικανική startup Runway AI παρουσίασε μία εφαρμογή δημιουργίας βίντεο απλά και μόνο γράφοντας μία πρόταση σε ένα πλαίσιο, όπως π.χ. «ένας σκύλος μιλάει στο κινητό τηλέφωνο». Τα βίντεο της Runway AI ήταν διάρκειας τεσσάρων δευτερολέπτων αλλά θολά και σχετικά κακής ποιότητας.
Τώρα η OpenAI, η εταιρεία στην οποία η Microsoft έχει επενδύσει πάνω από 10 δισ. δολάρια, δείχνει στον κόσμο τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης στη δημιουργία βίντεο. Το Sora αποδεικνύει ότι στα χρόνια που έρχονται η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να κυριαρχήσει σε όλα τα επίπεδα, φτάνοντας μέχρι και το Χόλιγουντ. Αρκεί να φανταστούμε τι θα φέρουν εφαρμογές του μέλλοντος, όταν σήμερα το Sora μπορεί και δημιουργεί πολύπλοκες σκηνές με ανθρώπους που φαίνονται πραγματικοί ηθοποιοί και όχι φιγούρες βιντεοπαιχνιδιών και μάλιστα με ακριβείς λεπτομέρειες.
Παράγοντες του κινηματογράφου, της τηλεόρασης, της διαφήμισης και γενικότερα του θεάματος κατακλύζουν τα social media για να δηλώσουν ότι το Sora και οι εφαρμογές που θα έρθουν στο μέλλον, θα σκοτώσουν μία βιομηχανία που αντιμετωπίζει ήδη προβλήματα.
Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα που ενδέχεται να παρουσιαστεί είναι η δημιουργία βίντεο με ψευδείς ειδήσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη για διάφορα ζητήματα, από μία προεκλογική περίοδο μέχρι την εικόνα προσώπων και επιχειρήσεων. Ήδη, το θέμα της παραπληροφόρησης στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης συζητείται ευρέως σε διεθνή συνέδρια και φόρα, ενώ αποτέλεσε ένα από τα βασικά ζητήματα που απασχόλησαν το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός φέτος.
Τα βίντεο της OpenAI που δημιουργούνται μέσω της τεχνητής νοημοσύνης φέρουν ειδική σήμανση που αναφέρει ότι πρόκειται για AI βίντεο, όμως αυτό θα μπορούσε να εκλείψει στο μέλλον, καθιστώντας αδύνατο να ξεχωρίσει κάποιος ένα πραγματικό βίντεο από ένα fake.