THEPOWERGAME
Ουραγός της Ευρώπης παραμένουν οι ελληνικές επιχειρήσεις στο γρήγορο Internet. Σε μια χρονική συγκυρία που η συνδεσιμότητα δίνει προβάδισμα ανταγωνιστικότητας, οι εταιρείες στην Ελλάδα φαίνεται πως στερούνται της δυνατότητας να κάνουν online business με υψηλές ταχύτητες.
Σήμερα, μόλις ένα ισχνό ποσοστό της τάξης του 3% των ελληνικών επιχειρήσεων συνδέεται -από σταθερή γραμμή- με πρόσβαση σε ταχύτητες 1 Gbps. Αυτή η επίδοση αποδίδει στην Ελλάδα την τελευταία θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς το ποσοστό των επιχειρήσεων που απολαμβάνουν ταχύτητες 1 Gbps.
Με τον… αραμπά κινούνται, εκτός από την Ελλάδα, η Κροατία, όπου μόνο το 4,8% των επιχειρήσεων έχει ταχύτητες gigabit, και η Εσθονία με 5,3%. Ελλάδα, Κροατία και Εσθονία κοιτούν με το κιάλι τις πρωταθλήτριες στο γρήγορο Internet επιχειρήσεις σε Δανία (29%), Πορτογαλία (22%) και Ισπανία (21%), που -όπως δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat- τρέχουν με… χίλια.
Οι χαμηλές ταχύτητες στις σταθερές ευρυζωνικές συνδέσεις παραμένουν η «αχίλλειος» πτέρνα της Ελλάδας σε επίπεδο συνδεσιμότητας, κάτι το οποίο η Κομισιόν επαναλαμβάνει σταθερά στις αξιολογήσεις των εθνικών επιδόσεων.
«Η Ελλάδα θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της στην υποδομή συνδεσιμότητας, ιδίως στην κάλυψη Gigabit» αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της για την πορεία υλοποίησης των στόχων της «Ψηφιακής Δεκαετίας».
Περί ψηφιοποίησης
Με δεδομένες τις χαμηλές ταχύτητες σταθερού Internet στις ελληνικές επιχειρήσεις δεν είναι τυχαίο ότι η ψηφιοποίηση των εταιρειών στην Ελλάδα υστερεί σε σχέση με την Ευρώπη. Για παράδειγμα, το επίπεδο ψηφιακής έντασης των ΜμΕ στην Ελλάδα είναι 41% και απέχει πολύ από τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι 69%.
Όσον αφορά την υιοθέτηση προηγμένων ψηφιακών τεχνολογιών, οι επιχειρήσεις ήταν πιο αργές στην υιοθέτησή τους: το 2020, το 13% χρησιμοποιούσε ανάλυση μεγάλων δεδομένων (μέσος όρος ΕΕ: 14%), ενώ το 15% χρησιμοποιούσε υπηρεσίες cloud το 2021 (μέσος όρος ΕΕ: 34%) , και μόνο το 3% χρησιμοποιούσε τεχνητή νοημοσύνη (μέσος όρος ΕΕ: 8%). Στο μεταξύ, το μερίδιο των ΜΜΕ στην Ελλάδα που πραγματοποιούν διαδικτυακές πωλήσεις (17%) είναι ελαφρώς χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ (19%).
Αργεί συνολικά η Ευρώπη
Συνολικά, πάντως, η Ευρώπη δεν θα πρέπει να επαίρεται για τον ρυθμό με τον οποίο οι επιχειρήσεις της εισέρχονται στην υπερταχεία εποχή του Internet. Οι επιχειρήσεις, που είχαν μέγιστη συμβατική ταχύτητα λήψης τουλάχιστον 1 Gbps, αυξήθηκαν μόνο κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες το 2023.
Οι υψηλότερες αυξήσεις σημειώθηκαν στα νησιά της Μεσογείου στην Κύπρο (5,1 π.μ. ) και τη Μάλτα (4,6 π.μ.), αλλά και στην Ισπανία (3,8 π.μ.). Μειώσεις σημειώθηκαν στη Σουηδία (-2,1 π.μ.), στη Λιθουανία (-1,6 π.μ.) και στη Λετονία (-0,5 π.μ.).
Πάντως, σήμερα, η συντριπτική πλειοψηφία (93,9%) των επιχειρήσεων της ΕΕ χρησιμοποιεί σταθερή ευρυζωνική σύνδεση για πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Το μερίδιο ήταν ακόμη υψηλότερο για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, όπου σχεδόν όλες οι εταιρείες ανέφεραν ότι συνδέονται στο Διαδίκτυο μέσω σταθερής ευρυζωνικής σύνδεσης.
Σε σύγκριση με τα επίπεδα προ της πανδημίας το 2019 (91%), το 2023 σημειώθηκε αύξηση 2,9 ποσοστιαίων μονάδων (π.μ.) στη σταθερή ευρυζωνική σύνδεση μεταξύ επιχειρήσεων σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Μάλιστα, οι πιο αξιοσημείωτες αυξήσεις σημειώθηκαν στην Ελλάδα (15,8 π.μ.), τη Ρουμανία (15,6 π.μ.) και τη Βουλγαρία (8,7 π.μ.).