THEPOWERGAME
Την ώρα που η Ελλάδα γίνεται αποδέκτης έμπρακτου ενδιαφέροντος εξ Ανατολών και δη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για επενδύσεις σε data centers, μέγιστης συνολικής δυναμικότητας 500 ΜW, κινητικότητα για αντίστοιχα projects στη χώρα μας φαίνεται πως εκδηλώνεται και εκ Δυσμάς. Για την ακρίβεια, επενδυτικές βλέψεις για την ελληνική αγορά data centers τρέφει η Γαλλία, με τη γαλλική Data4, ισχυρή ευρωπαϊκή δύναμη στην ανάπτυξη και τη διαχείριση κέντρων δεδομένων, να συστήνει θυγατρική στην Ελλάδα. Η Data 4 Greece, με αντικείμενο την ανάπτυξη και διαχείριση data centers στη χώρα μας, όπως προκύπτει από τις καταχωρίσεις στο ΓΕΜΗ, έλαβε σάρκα και οστά στις 30 Ιανουαρίου και έχει έδρα το Χαλάνδρι.
Μοναδικός σύμβουλος και διαχειριστής της εν Ελλάδι θυγατρικής της ευρωπαϊκής εταιρείας είναι ο Olivier Micheli, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Data 4 Greece, ενώ ως μέτοχος της ελληνικής εταιρείας εμφανίζεται το νομικό πρόσωπο «Cumulus S.A.», με έδρα το Λουξεμβούργο.
Μάλιστα, ο Olivier Micheli είχε βρεθεί προ 4μηνου στη χώρα μας, όπου είχε επαφές με τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, και Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα. Στη διάρκεια της τότε επίσκεψής του είχε σχολιάσει με ανάρτησή του: «Η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλή θέση στη Μεσόγειο, γεγονός που της δίνει τη δυνατότητα να έχει από τα χαμηλότερα latencies μεταξύ των χωρών της Ευρώπης και των εξαιρετικά δυναμικών περιοχών, όπως η Αφρική, η Μέση Ανατολή ή η Νοτιοανατολική Ασία».
2 δισ. ευρώ προς επένδυση
Το εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η Data4, η οποία τον Απρίλιο του 2023 εξαγοράστηκε από την εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων Brookfield Infrastructure, διαθέτει μια δύναμη πυρός άνω των 2 δισ. ευρώ, την οποία εξασφάλισε μέσω δανεισμού. Η γαλλική εταιρεία, που χρηματοδοτεί, σχεδιάζει, κατασκευάζει και λειτουργεί υποδομές data centers, θα κατευθύνει τα εν λόγω κεφάλαια στην επέκτασή της στην Ευρώπη, με στόχο να αποκτήσει ηγετική θέση στην αγορά των data centers επί ευρωπαϊκού εδάφους.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η Data 4 Greece -όπως προκύπτει από τις σχετικές καταχωρίσεις στο ΓΕΜΗ- θα δραστηριοποιηθεί στον τομέα των ακινήτων, τα οποία προορίζονται κυρίως για χρήση γραφειακών χώρων και data centers. Συγκεκριμένα, αντικείμενο της εταιρείας είναι ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη χώρων και υποδομών που προορίζονται κυρίως για χρήση γραφειακών χώρων και κέντρων δεδομένων (data centers), για την ασφαλή φιλοξενία εγκαταστάσεων υπολογιστών, ηλεκτρομηχανολογικού, λογισμικού και λοιπού τεχνικού και τεχνολογικού εν γένει εξοπλισμού.
Να σημειωθεί ότι η εγκατάσταση data centers στην Ελλάδα θα είναι η πρώτη σχετική υποδομή στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, όπου η εταιρεία δεν έχει παρουσία, ενώ διαθέτει ήδη data centers, εκτός από τη Γαλλία, και σε Γερμανία, Λουξεμβούργο, Ιταλία, Ισπανία και Πολωνία.
Τα σχέδια των ΗΑΕ
Εν τω μεταξύ, χθες επισημοποιήθηκε το ενδιαφέρον των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για επενδύσεις σε data centers στη χώρα μας, για το οποίο είχε γράψει πριν ακριβώς από μία εβδομάδα το powergame.gr. Το σχετικό μνημόνιο που υπέγραψαν χθες στο Άμπου Ντάμπι ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, και ο υπουργός Επενδύσεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και CEO της ADQ, Mohamed Hassan Alsuwaidi, προβλέπει τη δημιουργία data centers, μέγιστης συνολικής δυναμικότητας 500 MW.
Οι επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων θα συνδυαστούν με πρόσθετες επενδύσεις σε περισσότερα από δέκα υποθαλάσσια καλώδια που διασυνδέουν κρίσιμους εσωτερικούς και διασυνοριακούς κόμβους συνδεσιμότητας, μεταξύ Ευρώπης, Αφρικής και Ασίας. Πρόκειται για μια συμφωνία η οποία έρχεται να βελτιώσει σημαντικά τη θέση της Ελλάδας ως κόμβου μεταφοράς δεδομένων στη ΝA Ευρώπη, συμβάλλοντας στην ενίσχυση ενός ελκυστικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις, οι οποίες αναζητούν αποτελεσματική και αξιόπιστη διακίνηση δεδομένων.
«Οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις σε έργα data centers στην Ελλάδα πρόκειται να συμβάλουν στην ταχέως αναπτυσσόμενη ψηφιακή υποδομή της χώρας και να παράσχουν στις επιχειρήσεις πρόσθετες ευκαιρίες για να καρπωθούν τα οφέλη της ψηφιοποίησης», υπογράμμισε ο υπουργός Επενδύσεων των ΗΑΕ, Mohamed Hassan Alsuwaidi.
«Στρατηγική επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης είναι να καταστήσει τη χώρα μας έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό και ένα τεχνολογικό σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η συμφωνία που υπογράψαμε σήμερα έχει σημαντική προστιθέμενη αξία προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς θα ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας ως κόμβου μεταφοράς δεδομένων, συμβάλλοντας αφενός μεν στην αναπτυξιακή δυναμική της πατρίδας μας και αφετέρου στην ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των εθνών μας», σχολίασε ο κ. Παπαστεργίου.
Θρυαλλίδα των επενδύσεων
Ως θρυαλλίδα των επενδύσεων σε data centers στην Ελλάδα λειτουργεί, όπως είναι αναμενόμενο, το mega project της Microsoft για την υλοποίηση τριπλής επένδυσης σε κέντρα δεδομένων στην Αττική. Το έργο, με προϋπολογισμό της τάξης του 1,2 δισ. ευρώ, έπειτα από πολύμηνες καθυστερήσεις έχει εισέλθει στην τελική ευθεία υλοποίησης.
Σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει στο powergame.gr η general manager της Microsoft για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, Γιάννα Ανδρονοπούλου, μετά την έκδοση του πολυαναμενόμενου Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο εγκρίνονται το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης της επένδυσης στα Σπάτα και η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, εντός του Φεβρουαρίου θα πρέπει να αναμένεται η ανάδειξη του αναδόχου.
Η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος -η μεγαλύτερη εκκρεμότητα για την υλοποίηση της mega επένδυσης- ήρθε μία εβδομάδα μετά την απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, με την οποία εγκρίθηκαν τα κίνητρα για το project, που έχει ενταχθεί στον νόμο περί Στρατηγικών Επενδύσεων. Βάσει της απόφασης, η επένδυση της Microsoft έχει λάβει το κίνητρο της ταχείας αδειοδότησης και αυτό της χωροθέτησης.
Εν τω μεταξύ, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και το πλάνο της Google για την εγκατάσταση data center στην Ελλάδα, όπως και η επενδυτική δραστηριότητα της επίσης αμερικανικής Digital Realty, αλλά και της βορειοελλαδικής Lancom.
Ισχυρότερος παίκτης στη ΝΑ Ευρώπη
Όλες αυτές οι κινήσεις χτίζουν το προφίλ της Ελλάδας ως ισχυρού περιφερειακού hub για την ανάπτυξη κέντρων δεδομένων στην ευρύτερη αγορά της ΝΑ Ευρώπης και των Βαλκανίων, στηρίζοντας το πλάνο της χώρας να εξελιχθεί στην εναλλακτική «αποθήκη» της Μεσογείου για τον τεράστιο όγκο των δεδομένων που διακινούνται. Η Ελλάδα δείχνει να αποτελεί πλέον προτιμητέα χώρα για τη χωροθέτηση επενδύσεων σε data centers, με τους επενδυτές να μετακινούνται από παραδοσιακές -μέχρι σήμερα- αγορές σε νέες, ανερχόμενες και πολλά υποσχόμενες, όπως η χώρα μας.
Η αγορά των data centers στην Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας Research and Markets, θα ξεπεράσει το 1,2 δισ. δολάρια σε ορίζοντα πενταετίας, με τις σχετικές επενδύσεις να αυξάνονται με ρυθμό της τάξης του 8,8% ετησίως από σήμερα έως και το 2028, δημιουργώντας συνολική εγκατεστημένη ισχύ 139 MW. «Οι επενδυτές σε data centers μετακινούνται σε νέες αγορές-στόχους, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, όπου υπάρχει διαθεσιμότητα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενώ οι τιμές στην αγορά του real estate παραμένουν σε λογικά επίπεδα», επισημαίνεται στην ίδια μελέτη.
Η μελέτη αναφέρει επίσης ότι η Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε tech κόμβο για τις αγορές της ΝΑ Ευρώπης και των Βαλκανίων μέσα από μια σειρά επενδύσεων σε data centers, όπως αυτές των Microsoft, Lamda Hellix, Google και Lancom. Όπως αναφέρει η σχετική έκθεση, οι πόλεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης είναι οι κύριοι πυλώνες για data centers στην Ελλάδα, με την Κρήτη να αποκτά ενισχυμένο ρόλο στον πανελλαδικό χάρτη των κέντρων δεδομένων.