THEPOWERGAME
Η οριστικοποίηση της συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης θα ενεργοποιήσει τα μεγάλα έργα τεχνολογίας στο Δημόσιο (όπως οι ψηφιοποιήσεις εγγράφων), με την αγορά να βρίσκεται αυτή την περίοδο σε αναβρασμό καθώς έχουν καλλιεργηθεί μεγάλες προσδοκίες και διαμορφώνονται τα σχήματα διεκδίκησης των σημαντικών συμβάσεων. Οι συμμαχίες έχουν αρχίσει να σχηματοποιούνται γύρω από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους (ΟΤΕ, Vodafone Ελλάδας, Wind), τις εταιρείες συμβούλων (PwC, EY, Deloitte, KPMG) και εγχώριους ή διεθνείς παρόχους υπηρεσιών και λογισμικού (Accenture, Unisystems), κ.α. Πέντε σχήματα φαίνεται πως έχουν διαμορφωθεί ήδη για τη διεκδίκηση του πρώτου μεγάλου έργου ψηφιοποίησης που θα αφορά το Κτηματολόγιο.
Αν, μάλιστα, επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες τις επόμενες δύο – τρεις εβδομάδες θα ολοκληρωθεί η τεχνική αξιολόγηση στο διαγωνισμό των 515 εκατ. ευρώ για τις νέες ταυτότητες, τότε η κούρσα για τα νέα μεγάλα έργα τεχνολογίας θα αρχίσει από αυτό το εξάμηνο. Το έργο διεκδικούν ως γνωστόν μια κοινοπραξία της γαλλικής Thales με την Unisystems του ομίλου Quest, η κοινοπραξία της γερμανικής Veridos με τον ΟΤΕ και την Byte, η κοινοπραξία της γαλλικής Idemia με την Neurosoft που ανήκει στον ΟΠΑΠ, η βελγική Zetes με την Space Hellas και η κοινοπραξία του ομίλου Λύκος (Austria Cards, κ.λπ.) με τα Γαλλικά Ταχυδρομεία.
«Οι απαιτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης (αυστηρά χρονοδιαγράμματα, εξαμηνιαία παρακολούθηση, κ.α.) καθιστούν αναγκαία τη διαμόρφωση ενός πλαισίου που θα αποτρέψει την επανάληψη φαινομένων του παρελθόντος, όταν οι διαγωνισμοί σέρνονταν επί δύο και τρία χρόνια στα δικαστήρια» λένε στην αγορά τεχνολογίας. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τον κ. Κυρ. Πιερρακάκη να τονίζει τα οφέλη από τις συμφωνίες – πλαίσιο, ένα μοντέλο με βάση το οποίο έχουν προχωρήσει αρκετοί διαγωνισμοί μέχρι σήμερα.
Όμως και αυτό το μοντέλο απαιτεί συμβιβασμούς από τις εταιρείες όπως φαίνεται από το μεγάλο διαγωνισμό για τη διαλειτουργικότητα των τεχνολογικών συστημάτων του δημοσίου, ύψους κοντά στα 43 εκατ. ευρώ. Προκηρύχθηκε προ μηνών με στόχο την επιλογή δώδεκα κοινοπραξιών που θα υπέγραφαν συμφωνίες – πλαίσιο για την ανάπτυξη λύσεων βελτίωσης της διαλειτουργικότητας μεταξύ διαφορετικών συστημάτων. Το διεκδικούν 19 κοινοπραξίες και «αν κάποιοι δεν βάλουν νερό στο κρασί τους πιθανώς δεν πρόκειται να υπογραφούν συμβάσεις πριν από το Σεπτέμβριο του 2022» υποστηρίζουν στην αγορά. Συμβιβαστική λύση, ώστε να αποφευχθεί μια πολυετής δικαστική διαμάχη, αναζητείται και στο διαγωνισμό για το σύστημα ανθρώπινου δυναμικού στο δημόσιο, προϋπολογισμού κοντά στα 14 εκατ. ευρώ τον οποίο διεκδικούν τέσσερις κοινοπραξίες.
Οι νέοι διαγωνισμοί
Μεταξύ των νέων διαγωνισμών που περιμένει μέσα στους επόμενους μήνες η αγορά περιλαμβάνεται το μεγάλο έργο, ύψους κοντά στα 70 εκατ. ευρώ, για την ανάπτυξη συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για τις πυρκαγιές. Πρόκειται για σχέδιο που είχε ξεκινήσει την περίοδο 2013 – 2014 και προβλέπει την εγκατάσταση αισθητήρων και άλλων συστημάτων τηλεματικής στις δασικές εκτάσεις.
Αναμένεται, επίσης, ο διαγωνισμός για την «Εξυπνη Γεωργία», ύψους 40 εκατ. ευρώ, που αφορά τη στήριξη της καινοτομίας και της εφαρμοσμένης τεχνολογίας στις καλλιέργειες. Η προηγούμενη κυβέρνηση προσπάθησε να προχωρήσει σε αντίστοιχο διαγωνισμό αλλά η διαδικασία ακυρώθηκε εν μέσω καταγγελιών. Στον τομέα της υγείας αναμένεται, επίσης, διαγωνισμός με ύψος κοντά στα 90 εκατ. ευρώ για την τηλεϊατρική (διασύνδεση κόμβων παροχής υπηρεσιών υγείας εξ’ αποστάσεως).
Κοντά στα 15 εκατ. ευρώ είναι ο προϋπολογισμός του έργου για την εφαρμογή του GDPR, της οδηγίας για τα προσωπικά δεδομένα, στο δημόσιο. Σε αναμονή βρίσκεται η αγορά και για τα έργα τεχνολογικού εκσυγχρονισμού των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ) που εντάσσονται στο σχέδιο αναδιοργάνωσης.
Οι ελλείψεις προσωπικού
Δύο παραδείγματα που μετέφερε χθες ο επικεφαλής μεγάλης εταιρείας πληροφορικής είναι ενδεικτικά του άγχους που έχει ο κλάδος για το διαθέσιμο προσωπικό ενόψει των μεγάλων έργων. Όπως έλεγε, αν προχωρήσουν όλα τα έργα ψηφιοποίησης εγγράφων τότε θα πρέπει να απασχοληθούν σε αυτά περίπου 15.000 – 20.000 άνθρωποι. Ο ίδιος εξηγούσε πως για να προχωρήσει το μεγάλο έργο εγκατάστασης συστήματος επιχειρηματικού λογισμικού (ERP) στο δημόσιο (ο διαγωνισμός εκκρεμεί) θα χρειαστούν περίπου 250 έμπειροι σύμβουλοι οι οποίοι δεν υπάρχουν σήμερα στην αγορά.
Ήδη, πάντως, ισχυροί πολυεθνικοί όμιλοι αλλά και εγχώριοι παίκτες εφαρμόζονται διάφορα μοντέλα για να προσελκύσουν ή να εκπαιδεύσουν προσωπικό. Για παράδειγμα, οι Microsoft και Cisco καταβάλλουν προσπάθειες για να πιστοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους συνεργάτες / στελέχη. Κάποιες άλλες εταιρείες στρέφονται προς τα πανεπιστήμια. Σημειώστε πως ο ιδιωτικός τομέας έχει αυτόν τον καιρό σοβαρό ανταγωνισμό και από το δημόσιο καθώς απαιτούνται αρκετά εξειδικευμένα στελέχη για την παρακολούθηση και υλοποίηση έργων.