THEPOWERGAME
Ισχυρό ενδιαφέρον για επενδύσεις σε data centers επί ελληνικού εδάφους εκδηλώνουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αποδέκτης του σχετικού ενδιαφέροντος έχει γίνει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, πριν από ένα δίμηνο, με την ελληνική πλευρά να ανταποκρίνεται άμεσα.
Το όλο ενδιαφέρον θα αποκτήσει και επίσημη μορφή με την υπογραφή διμερούς MoU, το οποίο θα επισφραγίσει την αραβική επενδυτική πρόθεση για την αγορά των data centers στην Ελλάδα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη εβδομάδα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, μεταβαίνει στο Άμπου Ντάμπι, ως επικεφαλής ολιγομελούς ελληνικής αντιπροσωπείας, προκειμένου να έχει συναντήσεις με κρατικούς αξιωματούχους και να υπογράψει τη σχετική διακρατική συμφωνία.
Η Ελλάδα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, βλέπει με εξαιρετικά καλό μάτι το αραβικό ενδιαφέρον, καθώς έρχεται να ενισχύσει τον ρόλο της χώρας ως ισχυρού περιφερειακού hub τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών στην ευρύτερη αγορά της ΝΑ Ευρώπης και της Μεσογείου.
Πηγές που γνωρίζουν τις εξελίξεις μετέφεραν στο powergame.gr ότι η σχετική συμφωνία θα έχει αμοιβαία οφέλη και για τις δύο πλευρές, χαρακτηρίζοντας «ζέον» το ενδιαφέρον από αραβικής πλευράς για τις τεχνολογικές και τηλεπικοινωνιακές εξελίξεις στην Ελλάδα.
Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Δεν είναι τυχαίο ότι στην ελληνική αντιπροσωπεία συμμετέχει ο πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΑΤΕ), Χάρης Λαμπρόπουλος. Θυμίζουμε ότι η ΕΑΤΕ έχει ενεργές στρατηγικές συμφωνίες με τη Mubadala από το Abu Dhabi και την ADQ.
Επενδύσεις 1,2 δισ. ευρώ
Η Ελλάδα δείχνει να αποτελεί πλέον προτιμητέα χώρα για τη χωροθέτηση επενδύσεων σε data centers, με τους επενδυτές να μετακινούνται από παραδοσιακές -μέχρι σήμερα- αγορές σε νέες, ανερχόμενες και πολλά υποσχόμενες, όπως η χώρα μας.
«Οι επενδυτές σε data centers μετακινούνται σε νέες αγορές-στόχους, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, όπου υπάρχει διαθεσιμότητα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενώ οι τιμές στην αγορά του real estate παραμένουν σε λογικά επίπεδα», αναφέρει μελέτη της Research And Markets.
Το αραβικό ενδιαφέρον εκδηλώνεται σε συνέχεια των μεγάλων αμερικανικών -κυρίως- επενδύσεων στην αγορά των data centers στην Ελλάδα, όπως αυτές των Microsoft, Google και Digital Realty. Ενδιαφέρον που ευθυγραμμίζεται με την κυβερνητική στρατηγική να έρθει η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της ψηφιακής επανάστασης, μέσα από μια σειρά επενδύσεων σε data centers.
«Τα δεδομένα είναι οι λεωφόροι του μέλλοντος. Η θέση της Ελλάδας είναι τέτοια, που της επιτρέπει να έχει κομβικό ρόλο στον παγκόσμιο χάρτη της μεταφοράς δεδομένων», είχε δηλώσει πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με τη μελέτη της Research And Markets, η χώρα αναμένει κεφάλαια άνω του 1,2 δισ. δολαρίων σε ορίζοντα πενταετίας για την ανάπτυξη κέντρων δεδομένων επί ελληνικού εδάφους, με τις επενδύσεις σε data centers στην Ελλάδα να αυξάνονται με ρυθμό της τάξης του 8,8% ετησίως από σήμερα έως και το 2028, δημιουργώντας συνολική εγκατεστημένη ισχύ 139 MW.
Όπως σχολιάζει η σχετική έκθεση, οι πόλεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης είναι οι κύριοι πυλώνες για data centers στην Ελλάδα, με την Κρήτη να αποκτά ενισχυμένο ρόλο στον πανελλαδικό χάρτη των κέντρων δεδομένων.
Υποβρύχια καλώδια
Η ελληνο-αραβική συμφωνία στα data centers «κουμπώνει» με την κατασκευή υπερσύγχρονου υποβρύχιου και επίγειου καλωδιακού συστήματος μετάδοσης δεδομένων EMC (East To Med Data Corridor), που αποτελεί έργο προϋπολογισμού 850 εκατ. ευρώ. Το καλώδιο θα δημιουργήσει μία νέα διαδρομή, που θα συνδέει την Ασία με την Ευρώπη. Στο σχήμα που θα υλοποιήσει το έργο συμμετέχουν με ποσοστό άνω του 50% ο σαουδαραβικός τηλεπικοινωνιακός όμιλος Saudi Telecom και η ΔΕΗ.
Η ελληνική αντιπροσωπεία θα ενημερωθεί για την πορεία του έργου, το οποίο θα εξασφαλίσει τεράστια αύξηση στη συνδεσιμότητα δεδομένων από την Ευρώπη στην Ασία μέσω της Σαουδικής Αραβίας και θα μετατρέψει την Ελλάδα σε ανατολική πύλη δεδομένων της ΕΕ και τη Σαουδική Αραβία σε περιφερειακό ψηφιακό κόμβο μεταξύ Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Αφρικής και Ασίας.
Περί κυβερνοασφάλειας
Η κυβερνοασφάλεια αποτελεί ένα ακόμη πεδίο συνεργασίας της Ελλάδας με τις χώρες της Αραβικής Χερσονήσου. Άλλωστε, πρώτος σταθμός της επίσκεψης του κ. Παπαστεργίου την επόμενη εβδομάδα θα είναι το Μπαχρέιν.
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναμένεται να υπογράψει συμφωνία για την ένταξη της Ελλάδας σε οργανισμό κυβερνοασφαλειας αραβικών χωρών.