THEPOWERGAME
Οι καιροί για τις startups σίγουρα δεν είναι μενετοί, με τον πληθωρισμό, την αύξηση των επιτοκίων και την υποτονική οικονομική ανάπτυξη να περιορίζουν τα διαθέσιμα προς επένδυση κεφάλαια. Οι ελληνικές startups, αν και δεν μένουν αλώβητες από τη δυσμενή συγκυρία, καταφέρνουν να παραμείνουν ορατές στα ραντάρ των επενδυτών, αποδεικνύοντας ότι το οικοσύστημα έχει ωριμάσει, έχει αποκτήσει δυναμική και business models ικανά να προσελκύσουν εγχώρια και διεθνή κεφάλαια.
Δεν είναι τυχαίο ότι πριν εκπνεύσει ο πρώτος μήνας του 2024 η ελληνική σκηνή μετρά χρηματοδοτήσεις της τάξης των 30 εκατ.δολ., οι οποίες συγκεντρώθηκαν σε οκτώ επενδυτικούς γύρους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Marathon Venture Capital, οι πέντε από τους οκτώ γύρους ήταν στο στάδιο «seed», οι δύο σε «growth», ενώ ένας αφορούσε γύρο «series A».
Το πιο ηχηρό deal, από τις αρχές του νέου έτους, ήταν αυτό της Kinvent, που δραστηριοποιείται στις διασυνδεδεμένες λύσεις φυσιοθεραπείας, η οποία κατάφερε να σηκώσει 17,3 εκατ.δολ.
Της επένδυσης ηγήθηκε η ιδιωτική εταιρεία επενδύσεων Eurazeo, εταιρεία αφιερωμένη στην ανάπτυξη του τομέα της υγείας στη Γαλλία. Το fund απέκτησε μέσω της χρηματοδότησης μειοψηφική συμμετοχή στην Kinvent, παράλληλα με τους υφιστάμενους μειοψηφικούς μετόχους, ήτοι το Uni.Fund, τη Sofilaro, τη BADGE, και τον Ραφαέλ Βαράν, μεταξύ άλλων.
Από το Μονπελιέ και τη Θεσσαλονίκη στις ΗΠΑ
Η Kinvent, επιχειρηματικό παιδί του πρώην αθλητή υψηλών επιδόσεων Αθανάσιου Κόλλια, έχει καταφέρει να εισάγει μετρήσιμα, αντικειμενικά δεδομένα στη φυσιοθεραπεία, έναν ελάχιστα ψηφιοποιημένο -μέχρι πρότινος- χώρο.
Με εμπορική έδρα το Μονπελιέ και παραγωγή στη Θεσσαλονίκη, από το 2017 μέχρι σήμερα η εταιρεία σχεδιάζει, αναπτύσσει και κατασκευάζει μια σειρά από διασυνδεδεμένες συσκευές, που μετρούν τη δύναμη, την ισορροπία και το εύρος κίνησης μέσω μιας μοναδικής εφαρμογής για τις βιομηχανίες αθλητικής απόδοσης, αποκατάστασης και ιατρικής.
Με τη νέα επένδυση η εταιρεία ανοίγει έναν καινούργιο κύκλο επιτάχυνσης, διευρύνοντας τους ορίζοντές της προς τις ΗΠΑ εντός του 2024, ενώ μεθοδεύει μαζική επέκταση σε άλλες αγορές. Ήδη στον μικρό χρόνο ζωής της έχει καταφέρει να κάνει disrupt στον χώρο της φυσικοθεραπείας, καθώς οι οκτώ συσκευές/αισθητήρες της, οι οποίοι καλύπτουν την πλειονότητα των τεστ που εκτελούνται σε συνεδρίες φυσιοθεραπείας, έχουν προσελκύσει περισσότερους από 14.000 επαγγελματίες αποκατάστασης σε 68 χώρες.
Η ίδια η Kinvent κατέγραψε ανάπτυξη 80% μεταξύ του 2022 και του 2023, ενώ έχει στο ενεργητικό της συνεργασίες με διάσημους συλλόγους, όπως το Montpellier Hérault Rugby, η Γαλλική Ομοσπονδία Στίβου και οι New York Mets, ενισχύοντας τη διεθνή ακτινοβολία της εταιρείας.
Παράθυρο στο ηλιακό πάνελ του αύριο
Τη δεύτερη μεγαλύτερη χρηματοδότηση (Series A) σήκωσε από τις αρχές του έτους η Brite Solar, η οποία κατάφερε να εξασφαλίσει επένδυση 9,3 εκατ.δολ. Η καινοτομία made in Greece της startup κινητοποίησε κεφάλαια από τη New Energy Partners, ενώ στον γύρο συμμετείχαν ως κύριοι επενδυτές το EIC Fund, η Brace Agri Solar Holdings και η Deep Investments Limited.
Η Brite Solar, που έχει αναπτύξει υλικά προηγμένης νανοτεχνολογίας για τη δημιουργία νέων τύπων ημιδιαφανών ηλιακών συλλεκτών για εφαρμογές στη γεωργία, με τη νέα επένδυση θα υποστηρίξει τα πλάνα της για την εγκατάσταση παραγωγικής μονάδας στη ΒΙΠΕ Πατρών.
Ανοίγοντας τον δρόμο για το θερμοκήπιο του μέλλοντος, η πατενταρισμένη τεχνολογία του ηλιακού γυαλιού, που έχει κατασκευάσει η εταιρεία, την οποία ίδρυσε ο Νίκος Κανόπουλος, υπόσχεται να εξαλείψει το ενεργειακό κόστος στην ελεγχόμενη γεωργία, το οποίο αποτελεί το 28% του λειτουργικού κόστους, μηδενίζοντας, παράλληλα, το αποτύπωμα CO2 των καλλιεργειών.
Η τεχνολογία της Brite Solar, το PanePower, είναι επικυρωμένη στο πεδίο, με την εταιρεία να έχει εγκαταστάσεις πιλοτικών θερμοκηπίων και αγροβολταϊκών συστημάτων σε Ελλάδα, Ολλανδία και ΗΠΑ, ενώ η startup έχει περισσότερα από 12 ήδη κατοχυρωμένα ή εκκρεμή διπλώματα ευρεσιτεχνίας στην ΕΕ, την Κίνα και τις ΗΠΑ.
Με γραφεία σε Ελλάδα, Ολλανδία και ΗΠΑ, η εταιρεία απασχολεί 19 επιστήμονες και μηχανικούς, η Brite Solar, με την υποστήριξη της νέας χρηματοδότησης, φιλοδοξεί να ολοκληρώσει τη γραμμή παραγωγής στα τέλη του 2024.