THEPOWERGAME
Τον Ιούνιο του 2022, από την Αθήνα και το βήμα του συνεδρίου για το νεοφυές οικοσύστημα, ο Lars Rasmussen, συνιδρυτής των Google Maps, angel investor και co-founder της Weav Music, εξέφραζε την άποψη ότι «η επόμενη startup που θα αλλάξει τον κόσμο μπορεί να είναι από την Ελλάδα».
Ενάμιση χρόνο μετά, ο Rasmussen, από τους πιο κινητικούς angel investors παγκοσμίως και από τους πλέον επιτυχημένους μηχανικούς λογισμικού στον κόσμο, επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη του στο εγχώριο οικοσύστημα, ολοκληρώνοντας την τρίτη του επένδυση επί ελληνικού εδάφους, αυτή στη startup βιοτεχνολογίας ResQ Biotech.
Μάλιστα, όπως προκύπτει και από τα αρχεία του ΓΕΜΗ, ο Rasmussen συμμετέχει πλέον στο μετοχικό κεφάλαιο της ResQ Biotech, έπειτα από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.
Η ResQ Biotech, spin-off του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ), ιδρύθηκε το 2019 στο Επιστημονικό Πάρκο Πατρών και κατέχει Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης στο Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ». Η εταιρεία, με συνιδρυτή τον δρα Γεώργιο Σκρέτα, εφαρμόζει καινοτόμες βιοτεχνολογικές προσεγγίσεις για την ανακάλυψη και προκλινική ανάπτυξη φαρμάκων κατά ασθενειών προβληματικής αναδίπλωσης πρωτεϊνών.
Πρόκειται για ασθένειες που προκαλούνται επειδή ορισμένες πρωτεΐνες στο ανθρώπινο σώμα αποκτούν προβληματική αναδίπλωση, δημιουργώντας παθογόνες καταστάσεις, που επηρεάζουν εκατοντάδες εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως από νόσους όπως το Alzheimer, το Parkinson, η πλάγια μυοτροφική σκλήρυνση, η κυστική ίνωση, η συστημική αμυλοείδωση.
«Υπερήφανος που συμμετέχω στο εκπληκτικά σπουδαίο ταξίδι σας να βρείτε θεραπείες για μερικές από τις πιο σημαντικές ασθένειες του κόσμου», έγραψε στο LinkedIn o Rasmussen.
Ο κινητικός «άγγελος επενδυτής»
Ο Δανός «άγγελος επενδυτής» έχει επενδύσει σε περισσότερες από έξι ελληνικές startups και βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τη νεοφυή καινοτομία made in Greece. Ο -παντρεμένος με Ελληνίδα- Rasmussen, ζώντας ως ψηφιακός νομάς στη χώρα μας, έχει να επιδείξει μεγάλη κινητικότητα στο οικοσύστημα, για το οποίο τρέφει μεγάλη εκτίμηση.
«Είναι εκπληκτικό το πόσο γρήγορα αναπτύσσεται η startup σκηνή της Ελλάδας έπειτα από μια δεκαετία δυσκολιών. Οι δύσκολοι καιροί δημιουργούν ισχυρούς επιχειρηματίες. Είμαι βέβαιος ότι η Αθήνα και η Ελλάδα απέχουν μόλις λίγα χρόνια από το να είναι ο Νο 1 προορισμός της Ευρώπης για digital nomads, όπως εγώ», είχε γράψει πρόσφατα στο LinkedIn.
Αυτήν την εμπιστοσύνη την επιδεικνύει έμπρακτα, αφού τον Απρίλιο είχε συμμετάσχει στον νέο χρηματοδοτικό γύρο στη Douleutaras του Ανδρέα Γραμμάτη, της Νο1 πλατφόρμας εύρεσης επαγγελματιών για το σπίτι. Ο Δανός επιχειρηματίας έδωσε το «παρών» στον γύρο χρηματοδότησης των 5 εκατ. ευρώ προς την ελληνική startup, τον μεγαλύτερο από την ίδρυσή της, με βασικούς επενδυτές το LATSCO Family Office, συμφερόντων της Μαριάννας Λάτση, και τον Απόστολο Αποστολάκη της Venture Friends.
Στην επένδυση συμμετείχαν επίσης ηχηρά ονόματα του επιχειρείν, όπως οι Αιμίλιος Χαλαμανδάρης και Πύρρος Τσιάκουλης (συνιδρυτές Innoetics), ο Θάνος Παπαγγελής (ιδρυτής Epignosis), ο Ιωάννης Μαρτίνος (ιδρυτής Signal Group) και ο Δημήτρης Γεωργακόπουλος (ιδρυτής Buildium).
Έναν μήνα μετά, τον Μάιο του 2023, ο Lars Rasmussen συμμετείχε μαζί με 300 angel investors απ’ όλο τον κόσμο στο ετήσιο συνέδριο του European Business Angels Network (ΕΒΑΝ), του δικτύου των Ευρωπαίων Επιχειρηματικών Αγγέλων στη Θεσσαλονίκη, θέτοντας και πάλι τις ελληνικές startups στο μικροσκόπιό του.
Περίπου έναν χρόνο νωρίτερα, τον Αύγουστο του 2022, ο Rasmussen είχε δώσει τη χρηματοδοτική του ψήφο εμπιστοσύνης στην Protio, το νέο επιχειρηματικό εγχείρημα του ιδρυτή της incrediblue, Αντώνη Φιοράκη, που δραστηριοποιείται στον τομέα του PropTech, εισάγοντας στην Ελλάδα το μοντέλο «Rebuild-To-Rent», θέλοντας να δώσει ζωή στα παλιά διαμερίσματα.
Ο Δανός angel investor συμμετείχε στον αρχικό γύρο χρηματοδότησης (pre-seed) της Protio, ύψους 2 εκατ.ευρώ, του οποίου επικεφαλής ήταν η Neogen Capital, που μάλιστα έκανε τότε την πρώτη της επένδυση σε ελληνική startup. Στη χρηματοδότηση, εκτός από τον Rasmussen, συμμετείχαν το επενδυτικό κεφάλαιο Genesis Ventures και η επενδυτική πλατφόρμα SeedBlink, όπως και άλλοι 20 «επενδυτικοί άγγελοι» από Ελλάδα, Γερμανία, Ελβετία και Ινδία.
Τι είδε ο Lars Rasmussen στη ResQ Biotech
Η επένδυση του Lars Rasmussen είναι η δεύτερη ιδιωτική χρηματοδότηση προς την εταιρεία, έπειτα από αυτήν της Blue Dome Capital το 2022, με τη διοίκηση της ResQ Biotech να εκφράζει την αισιοδοξία της ότι η συνεργασία με τον Δανό επιχειρηματία θα ενισχύσει έτι περαιτέρω τη δυναμική της.
Η ResQ Biotech αποτελεί παγκόσμιο case study: το 2020 το κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό Nature την κατέταξε στις «πιο συναρπαστικές εταιρείες-τεχνοβλαστούς» απ’ όλον τον κόσμο, στο πλαίσιο του διαγωνισμού καινοτομίας “The Spinoff Prize 2020”, που συνδιοργανώνει με τη φαρμακευτική εταιρεία Merck. Επιπλέον, ήταν η νικήτρια των διαγωνισμών καινοτόμου επιχειρηματικότητας MIT Enterprise Forum Greece 2020 και MIT Global startup Workshop 2023.