THEPOWERGAME
Ηγετικό ρόλο στην παροχή προϊόντων και υπηρεσιών ΙΤ στην ευρωπαϊκή αλλά και εγχώρια αγορά διεκδικεί ο όμιλος Πληροφορικής Netcompany–Intrasoft, ο οποίος έκλεισε το 2023 με ισχυρή άνοδο σε έσοδα και κερδοφορία. Σε ευθυγράμμιση με την πορεία του 9μήνου, οπότε κατέγραψε αυξημένο κατά 25% κύκλο εργασιών, στα 204 εκατ. ευρώ, και με ενισχυμένη κατά 37% κερδοφορία, στα 23 εκατ. ευρώ, η εταιρεία πέτυχε για το σύνολο του 2023 ισχυρή διψήφια ανάπτυξη σε τζίρο και κέρδη.
Η ενίσχυση των μεγεθών της εταιρείας, η οποία στο 9μηνο είχε ανεκτέλεστο άνω των 900 εκατ. ευρώ, συνδέεται -σύμφωνα με τη διοίκηση της Netcompany-Intrasoft- με την ανάληψη νέων έργων για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου, στο πλαίσιο και του Ταμείου Ανάκαμψης, της ΕΕ, αλλά και του ιδιωτικού τομέα.
Την πορεία του σχήματος που προέκυψε το 2021 από τον συνασπισμό δυνάμεων μεταξύ της INTRASOFT International και του εισηγμένου ομίλου Πληροφορικής Netcompany Group περιέγραψε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αλέξανδρος Μάνος, στο περιθώριο του συνεδρίου EmTech Europe.
Όπως τόνισε ο ίδιος, έπειτα από μια εξαιρετική χρονιά που ήταν το 2023, η εταιρεία σκανάρει αυτήν την περίοδο το ευρωπαϊκό έδαφος, διευρύνοντας περαιτέρω τους ορίζοντες της εξωστρέφειάς της, με «όπλο» την παροχή προηγμένων υπηρεσιών και λύσεων πληροφορικής. Σύμφωνα με τον κ. Μάνο, η συνεργασία με τη Netcompany εξελίσσεται εξαιρετικά στο business επίπεδο, με τα δύο μέρη να έχουν αποκτήσει σημαντική υπεροπλία από τον συνδυασμό των χαρτοφυλακίων τους, γεγονός που αποδεικνύει το μέγεθος των έργων που έχει αναλάβει η κοινή εταιρεία.
650 νέες προσλήψεις
Τη δυναμική του ομίλου επιβεβαιώνει και η «εκθετική» αύξηση του εργατικού δυναμικού. Η εταιρεία διεύρυνε τον αριθμό του απασχολούμενου προσωπικού κατά 650 άτομα, απασχολώντας πλέον 3.300 εργαζόμενους, ενώ, αθροιστικά, από κοινού με τη Netcompany, ο αριθμός αυτός φτάνει τις 8.000.
«Είναι πολύ καλό deal και γι’ αυτούς και για εμάς. Υπάρχει πολύ καλή μεγάλη κατανόηση για το πώς δουλεύει ο καθένας. Έχουμε joint projects, που τρέχουμε μαζί στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο», σχολίασε ο κ. Μάνος, αναφερόμενος στην κοινή πορεία των δύο εταιρειών, οι οποίες έχουν το πλεονέκτημα της συμπληρωματικότητας των προϊόντων, των υπηρεσιών και της γεωγραφικής κάλυψης.
Δεν είναι τυχαίο ότι μόνο το τρίτο τρίμηνο του 2023 η εταιρεία ανέλαβε μια σειρά νέων έργων, όπως για παράδειγμα για λογαριασμό της Frontex, του ΕΟΠΥΥ, του Ελληνικού Δημοσίου (αναβάθμιση των συστημάτων ηλεκτρονικών προμηθειών) και της HelleniQ Energy.
Έχοντας ως στρατηγικό στόχο να συνδράμει στην προσπάθεια της Ευρώπης να ηγηθεί της παγκόσμιας κούρσας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ψηφιακή μετάβαση, η Netcompany-Intrasoft βάζει την υπογραφή της σε μεγάλα ευρωπαϊκά έργα, όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός των τελωνείων της Αυστρίας.
Ειδικότερα, η εταιρεία ανέλαβε πρόσφατα την ανάπτυξη, ενοποίηση και συντήρηση του Συστήματος Εκτελωνισμού της Αυστρίας (ACCS), εκ μέρους του Ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομικών της Αυστρίας. Εξάλλου, τον Σεπτέμβριο η Netcompany-Intrasoft υπέγραψε νέα τετραετή σύμβαση με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής της ΕΕ (Frontex), για υπηρεσίες γραφιστικής και ευρύτερων υπηρεσιών επικοινωνίας.
Ο ρόλος του ΑΙ
Μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου «EmTech Europe», ο κ. Μάνος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) είναι «ένα εξαιρετικό εργαλείο, το οποίο καλούμαστε να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό -και πρωτίστως ηθικό- τρόπο». «Το ΑΙ είναι ένα εργαλείο με απεριόριστες δυνατότητες, το οποίο θα πρέπει να αγκαλιάσουμε και όχι να φοβηθούμε», υπογράμμισε ο κ. Μάνος, εξηγώντας ότι ήδη από τα τέλη του 2022 στην εταιρεία ξεκίνησε να χρησιμοποιεί μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης.
«Το εκπληκτικό είναι πόσο γρήγορα αρχίσαμε να βλέπουμε αποτελέσματα, εξετάζοντας την αποτελεσματικότητά τους με βάση πραγματικούς στόχους και δεδομένα. Περάσαμε από τη φάση της ανάλυσης, της ανάπτυξης, της δοκιμής και μετρήσαμε όλους τους τομείς όπου σημειωνόταν πρόοδος. Διαπιστώσαμε ότι τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά, καθώς μπορεί να διασφαλίσει κανείς σημαντικά υψηλότερη παραγωγικότητα και αποδοτικότητα σε εργασίες όπως η δημιουργία κώδικα, καθώς και καλύτερη ποιότητα λογισμικού», ανέφερε.
Στο ερώτημα κατά πόσο οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι σε θέση να αξιοποιήσουν τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης, ο κ. Μάνος υποστήριξε ότι υπάρχουν κάποιες επιχειρήσεις που είναι άμεσα σε θέση να υιοθετήσουν την τεχνολογία ΑΙ και άλλες που δεν μπορούν. «Στις συζητήσεις που κάνουμε με τις τράπεζες, τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, τις εταιρείες λιανικής και μεταποίησης, διαπιστώνουμε ότι έχουν διαφορετικά επίπεδα ετοιμότητας και ικανότητας για να προχωρήσουν στην επόμενη φάση», ανέφερε.