THEPOWERGAME
Τον πήχη στο… φεγγάρι βάζει η Solmeyea, η ελληνική startup, η οποία έχει συλλάβει για το 2024 ένα εξόχως φιλόδοξο πλάνο: να διερευνήσει τη δυνατότητα παραγωγής ποιοτικών τροφίμων για τους αστροναύτες διαστημικών αποστολών. Δεν είναι η πρώτη φορά, άλλωστε, που η εταιρεία βιοτεχνολογίας, την οποία ίδρυσε το 2019 ο Βασίλης Στενός, μηχανικός Γεωργίας και Περιβάλλοντος και υποψήφιος διδάκτορας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ως απόρροια της διατριβής του στο Columbia University των ΗΠΑ, βάζει τόσο ψηλά τον πήχη.
Στα μόλις πέντε χρόνια ζωής της η Solmeyea έχει καταφέρει όχι μόνο να δημιουργήσει μια «βαριά» συλλογή από ευρωπαϊκές και διεθνείς βραβεύσεις, αλλά έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ακόμη και του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, στο οποίο συμμετέχει και φέτος, παρουσιάζοντας την πολλά υποσχόμενη τεχνολογία της.
Μια τεχνολογία η οποία απαντά σε δύο από τα πιο σημαντικά προβλήματα της ανθρωπότητας, την κλιματική αλλαγή και την έλλειψη τροφίμων. Στα δύο αυτά ζητήματα η Solmeyea δίνει λύση με την καινοτόμο παραγωγή πρωτεϊνών από μικροφύκη, χρησιμοποιώντας εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τη βιομηχανία ως πρώτη ύλη για τη φωτοσυνθετική της διαδικασία.
Άλλωστε, ένα από τα ορόσημα που έχει πετύχει η εταιρεία είναι η ολοκλήρωση μιας πρωτοποριακής κάθετης πιλοτικής μονάδας καλλιέργειας μικροφυκών με ταυτόχρονη χρήση CO2, σε έκταση 1.200 τ.μ. στο Biotech Hub, στις εγκαταστάσεις του ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» στην Αθήνα.
Αυτήν την τεχνολογία, για την οποία έχουν μέχρι σήμερα εκδηλώσει ενδιαφέρον εταιρείες τροφίμων, καλλυντικών και φαρμακευτικές από την εγχώρια και διεθνή αγορά, η Solmeyea θέλει να τη μεταφέρει και στο… Διάστημα, αναπτύσσοντας πρωτότυπα διαστημικά τρόφιμα φυτικής προέλευσης τόσο για τακτικές όσο και για αναλογικές αποστολές, εξασφαλίζοντας την παροχή βιώσιμου και ποιοτικού φαγητού στους αστροναύτες.
Ένοικος του ESA BIC Greece
Για τον σκοπό αυτόν η Solmeyea χτύπησε την πόρτα του ESA BIC Greece, της ελληνικής θερμοκοιτίδας της ευρωπαϊκής NASA, της ESA, περνώντας με επιτυχία τις σχετικές εξετάσεις, και πλέον αποτελεί τον νέο της… ένοικο. Πρακτικά, η ένταξη στο ESA BIC Greece προσφέρει στην ελληνική startup το κατάλληλο περιβάλλον, ώστε να κάνει πράξη το όραμά της: να δεσμεύει σε ετήσια βάση 1 δισεκατομμύριο τόνους διοξειδίου του άνθρακα, τους οποίους ταυτόχρονα θα αξιοποιεί για την παραγωγή ύψιστης ποιότητας βιώσιμων πρώτων υλών για διατροφικά προϊόντα από στελέχη μικροφυκών.
Με αυτόν τον τρόπο και βασιζόμενη στην πατενταρισμένη τεχνολογία της, η ελληνική startup φιλοδοξεί να συμβάλει ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της διατροφής 1 δισεκατομμυρίου ανθρώπων από τα υλικά της σε ετήσια βάση από το 2030 και μετά.
«Μας ενδιαφέρει η σύναψη συμφωνιών με συγκεκριμένους εκλυτές διοξειδίου του άνθρακα και η τεχνολογία μας να εφαρμοστεί σε διαστημικές αποστολές, εξασφαλίζοντας παροχή βιώσιμου και ποιοτικού φαγητού στους αστροναύτες», τονίζει ο Βασίλης Στενός, ιδρυτής και CEO της Solmeyea.
«Κύριος στόχος μας κατά την παραμονή στη θερμοκοιτίδα είναι η ανάπτυξη τροφίμων που θα δοκιμαστούν από πραγματικούς χρήστες αστροναύτες, ειδικούς αποστολών και επαγγελματίες της διαστημικής βιομηχανίας», σχολιάζει η Josipa Primorac, FoodTech Product Manager στη SOLMEYEA.
Στο μικροσκόπιο του Νταβός
Το αντικείμενο της Solmeyea, ήτοι η αξιοποίηση CO2 για την παραγωγή πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης με διαδικασίες υβριδικής κάθετης καλλιέργειας μικροφυκών (vertical farming), εναρμονίζεται απόλυτα με τους «πράσινους» στόχους για γρήγορη μετάβαση σε μια κυκλική αειφόρο ανάπτυξη. Αφενός, τα προερχόμενα από τα μικροφύκη βιομόρια αποτελούν μια ανώτερης αξίας, μη συμβατική πηγή πρώτων υλών, πλήρη σε βασικά θρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνες, ίνες, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά), κατάλληλη για ανθρώπινη κατανάλωση, αλλά και για την εκτροφή ζωικών πληθυσμών.
Αφετέρου, το προϊόν της εταιρείας έχει και βιομηχανική δευτερογενή μεταποιητική χρήση, αφού με τα προερχόμενα από τη μικροφύκη βιομόρια η Solmeyea καταφέρνει να παράγει πρώτες ύλες, όπως η ασταξανθίνη, για φαρμακευτικά, αντιγηραντικά, αντηλιακά προϊόντα, με τελικό αποδέκτη τη φαρμακοβιομηχανία, την κοσμετολογία και τις εταιρείες παραγωγής εναιωρημάτων φυτοπροστασίας και εντομοκτόνων.
Με τη συνδυαστική παραγωγή αγροδιατροφής και πρώτων υλών φαγητού και προϊόντων κοσμετολογίας και φαρμάκων, πλέον της ταυτόχρονης αξιοποίησης του διοξειδίου του άνθρακα, η εταιρεία υπηρετεί 9 από τους 17 στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (Sustainable Development Goals), όπως θεσπίστηκαν το 2015 στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη αλλά και τα χρηματοοικονομικά-κοινωνιολογικά περιβαλλοντικά κριτήρια των ESG’s (Environmental, Social, Governmental). Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η startup έχει προσελκύσει το έντονο ενδιαφέρον του World Economic Forum. Μάλιστα, η φετινή διοργάνωση είναι η τρίτη στην οποία έχει κληθεί να συμμετάσχει η Solmeyea.
Εν τω μεταξύ, χάρη στις πρωτοποριακές ιδέες, την καινοτομία και την αντισυμβατική προσέγγιση στον τομέα της κυκλικής οικονομίας, μεταξύ άλλων, η εταιρεία έχει αναδειχθεί «Startup of the Year» στον ελληνικό τελικό του PowerUp! Challenge του EIT InnoEnergy το 2020, ενώ έχει αναδειχθεί νικήτρια του διαγωνισμού καινοτομίας Innovation Hub 2022 της BASF.