THEPOWERGAME
Η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει σχεδόν το 40% των παγκόσμιων θέσεων εργασίας, με τις προηγμένες οικονομίες να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη έκθεση από τις αναδυόμενες αγορές και τις χώρες χαμηλού εισοδήματος, σύμφωνα με ανάλυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
«Στα περισσότερα σενάρια, η τεχνητή νοημοσύνη θα επιδεινώσει πιθανότατα τη συνολική ανισότητα, μια ανησυχητική τάση που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να αντιμετωπίσουν προληπτικά, για να αποτρέψουν την περαιτέρω υποδαύλιση των κοινωνικών εντάσεων από την τεχνολογία», δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, σε ανάρτηση στο blog της μελέτης.
Η επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης στην εισοδηματική ανισότητα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πόσο η τεχνολογία συμπληρώνει τους υψηλά αμειβόμενους. Η μεγαλύτερη παραγωγικότητα από εργαζόμενους και εταιρείες με υψηλό εισόδημα θα ενισχύσει τις αποδόσεις κεφαλαίου, διευρύνοντας το χάσμα πλούτου, δήλωσε η Γκεοργκίεβα, σύμφωνα με το Bloomberg. Οι χώρες θα πρέπει να παρέχουν «ολοκληρωμένα δίκτυα κοινωνικής ασφάλειας» και προγράμματα επανεκπαίδευσης για τους ευάλωτους εργαζόμενους, είπε.
Αν και υπάρχει η δυνατότητα η τεχνητή νοημοσύνη να αντικαταστήσει πλήρως ορισμένες θέσεις εργασίας, το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι θα συμπληρώνει την ανθρώπινη εργασία, σύμφωνα με την ανάλυση. Στις προηγμένες οικονομίες μπορεί να επηρεαστεί περίπου το 60% των θέσεων εργασίας.
Οι εταιρείες ρίχνουν μετρητά στην αναδυόμενη τεχνολογία, προκαλώντας ενίοτε ανησυχία στους εργαζόμενους για το μέλλον των ρόλων τους. Ένα παράδειγμα είναι η Buzzfeed, η οποία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τεχνητή νοημοσύνη για να βοηθήσει στη δημιουργία περιεχομένου και έκλεισε το βασικό τμήμα ειδήσεων, απολύοντας περισσότερους από100 υπαλλήλους.
Η τεχνητή νοημοσύνη, η οποία θα κατακτήσει τον κόσμο, θα αλλάξει ριζικά την αγορά εργασίας, προειδοποίησε πριν από δέκα ημέρες ο επικεφαλής της IBM, Matthew Candy. «Το πτυχίο πληροφορικής μπορεί να μην είναι πλέον απαραίτητο αν θέλετε να βρείτε δουλειά στον τομέα της τεχνολογίας», λέει ο επικεφαλής της IBM για την τεχνητή νοημοσύνη. Ο Matthew Candy, παγκόσμιος managing partner της IBM για τη γεννητική τεχνητή νοημοσύνη, δήλωσε στο Fortune ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα διευκολύνει πολύ τους ανθρώπους χωρίς τεχνικές δεξιότητες να κατασκευάζουν προϊόντα.
Θυμίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε σε μια προσωρινή συμφωνία τον Δεκέμβριο σχετικά με τη νομοθεσία που προβλέπει εγγυήσεις για την τεχνητή νοημοσύνη, ενώ οι ΗΠΑ εξακολουθούν να σταθμίζουν την ομοσπονδιακή ρυθμιστική τους στάση.
Συστάσεις της Επιτροπής της Βασιλείας για διεθνή συντονισμό στην τεχνητή νοημοσύνη
Οι ηγέτες του κόσμου θα πρέπει να χαράξουν συντονισμένα μια πολιτική στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ), δήλωσε στους Financial Times ο πρόεδρος της Επιτροπής της Βασιλείας και κεντρικός τραπεζίτης της Ισπανίας, Πάμπλο Eρνάντεζ ντι Κος. Απευθυνόμενος στη βρετανική εφημερίδα, προειδοποίησε πως η «ταχέως αναπτυσσόμενη τεχνολογία» μπορεί να αλλάξει τον ρου της ιστορίας -και όχι «απαραιτήτως προς το καλύτερο»- χωρίς την υιοθέτηση μιας κοινής στάσης.
Ο επικεφαλής της Επιτροπής της Βασιλείας έκανε λόγο για την «πραγματικά αξιοθαύμαστη» συνεργασία των αρμόδιων εθνικών αρχών, χάρη στην οποία διατηρήθηκε σταθερό το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα εν μέσω μιας πρωτόγνωρης πανδημικής κρίσης και δύο πολέμων. «Με αυτό το πνεύμα συνεργασίας οφείλουν να συνεργαστούν και στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης», είπε ο Ντι Κος, ο οποίος επί της ουσίας ηγείται του διεθνούς οργάνου που χαράσσει το ρυθμιστικό πλαίσιο για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ανάλογες συστάσεις εξέφρασε η Κάθι Λι, η οποία είναι αρμόδια για τον τομέα του ΑΙ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
«Θα πρέπει να υπάρξει μια συντονισμένη προσέγγιση και δεν υπάρχει ένα ξεκάθαρο μονοπάτι για το πώς μπορεί να ρυθμιστεί, παγκοσμίως, λόγω των γεωπολιτικών επιπλοκών που προκύπτουν», τόνισε, αναφερόμενη στην αντιπαλότητα της Δύσης με την Κίνα για τεχνολογική υπεροχή.