THEPOWERGAME
Σημάδια ωριμότητας, αλλά και αντοχές στη διεθνή χρηματοδοτική κρίση επιδεικνύει το εγχώριο οικοσύστημα καινοτομίας. Εν μέσω μιας συγκυρίας έντονης επενδυτικής… αμφιθυμίας, ελέω πληθωρισμού και υψηλών επιτοκίων, οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις κατάφεραν το 2023 να βρουν τον δρόμο προς τα επενδυτικά κεφάλαια του εξωτερικού, πέτυχαν να κάνουν «κλικ» σε κορυφαίους τεχνολογικούς ομίλους, «σήκωσαν» σημαντικά ποσά από εγχώρια VCs και πλέον αντιμετωπίζουν με ψυχραιμία μια χρονιά προκλήσεων, που θα είναι αναμφίβολα το 2024.
Μπορεί η εγχώρια νεοφυής σκηνή να αποχαιρετά ένα πτωτικό -σε επίπεδο χρηματοδοτήσεων- έτος, ωστόσο τη χρονιά που εκπνέει το οικοσύστημα έχει να επιδείξει αρκετά ορόσημα, τα οποία, σε συνδυασμό με την εμπροσθοβαρή τάση της ελληνικής οικονομίας, μπορούν να φέρουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα και να προλειάνουν το έδαφος για ένα θετικό 2024.
Το 2023, αν και οι χρηματοδοτήσεις κινήθηκαν στα επίπεδα των 490 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 24,5% έναντι του 2022, στην ελληνική αγορά έλαβαν χώρα ηχηρές επενδυτικές κινήσεις, οι οποίες ήρθαν να ενισχύσουν το προφίλ ενός στιβαρού οικοσυστήματος καινοτομίας, ικανού να κινητοποιήσει διεθνή επενδυτικά κεφάλαια. Συνολικά 70 ελληνικές startups κατάφεραν να βρουν τη χρονιά που εκπνέει τον δρόμο προς τη χρηματοδότηση, με 130 επενδυτές να δίνουν την έμπρακτη ψήφο εμπιστοσύνης τους στην καινοτομία made in Greece.
Deals με πρωταγωνίστριες ελληνικές startups, που έγιναν το 2023, όπως η εξαγορά της βολιώτικης agtech και deeptech εταιρείας Augmenta από τον πολυεθνικό κολοσσό της CΝH Industrial, με ιστορία άνω των δύο αιώνων, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο της γνωστής ιταλικής δυναστείας των Ανιέλι, έναντι 110 εκατ. δολ., λειτουργούν ως λοκομοτίβα για το οικοσύστημα, δίνοντας το σήμα στους επενδυτές ότι η εγχώρια νεοφυής σκηνή είναι ικανή για μεγάλες επιδόσεις, που μένει να φανεί αν θα επαναληφθούν και το 2024.
Μια χρονιά κατά την οποία το οικοσύστημα αναμένεται να αποκτήσει πρόσθετα οικονομικά ερείσματα στο εσωτερικό της χώρας από τους γενναίους «κουμπαράδες», που ξεκλειδώνουν τα εγχώρια VCs, παλιά, αλλά και νέα που είναι ante portas.
Στα ραντάρ των διεθνών κεφαλαίων
«Μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον, που αντιμετωπίζει προκλήσεις και οικονομική αστάθεια, το ελληνικό επιχειρηματικό οικοσύστημα έχει καταφέρει, παρά τις δυσκολίες, να διατηρήσει τη δυναμική του, με αρκετές ελληνικές startups να εξασφαλίζουν επενδύσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και να επεκτείνονται σε παγκόσμιο επίπεδο», σχολιάζει το ετήσιο report «StartupsinGreece 2023/2024» από το Found.ation και το EIT Digital.
Αυτή η ανανεούμενη ψήφος εμπιστοσύνης των διεθνών και ιδιαίτερα των αμερικανικών επιχειρηματικών κεφαλαίων επιβεβαιώνει τις γερές παρακαταθήκες που τείνει να δημιουργήσει το ελληνικό οικοσύστημα. Δεν είναι τυχαίο ότι το 2023 έγιναν συνολικά 11 νέες εξαγορές εγχώριων startups, με ορισμένες από αυτές να ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ σε αξία.
Μάλιστα, οι 8 στους 10 επενδυτές σε ελληνικές startups το 2023 ήταν από το εξωτερικό, με την ψήφο εμπιστοσύνης από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού να είναι ιδιαίτερα θερμή, καθώς το 1/3 των επενδύσεων σε ελληνικές νεοφυείς εταιρείες το 2023 έγινε από αμερικανικά κεφάλαια. Μετά τις exits με πρωταγωνιστές τις Microsoft και Meta, προηγούμενων ετών, τεχνολογικοί κολοσσοί, όπως οι Hewlett Packard Enterprise, Cisco, Dell και Intel, ολοκλήρωσαν σημαντικές εξαγορές επί ελληνικού εδάφους το 2023.
Αλλά και τα ευρωπαϊκά επενδυτικά κεφάλαια κοιτούν προς Ελλάδα, με το 24% των χρηματοδοτήσεων προς ελληνικές νεοφυείς εταιρείες το 2023 να προέρχεται από την Ευρώπη. Εν τω μεταξύ, ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι ότι «εύφορη» περιοχή της Μέσης Ανατολής εξελίσσεται σε αναδυόμενη δεξαμενή άντλησης κεφαλαίων. Μάλιστα, το 9% των χρηματοδοτήσεων του 2023 προήλθε από επενδυτικά κεφάλαια και family offices της περιοχής.
Υπό αυτά τα δεδομένα, οι Έλληνες fund managers των 13 ενεργών ελληνικών VCs εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι για το 2024 και αξιολογούν με αναλογία 3,8/5 ως θετικές τις προοπτικές του οικοσυστήματος για την επόμενη χρονιά. Να σημειωθεί ότι τα 13 VCs επικεντρώνονται κυρίως σε startups, με συνολικά κεφάλαια ύψους 540 εκατ. ευρώ, έχουν επενδύσει σε 62 startups το 2023 και καλύπτουν περίπου το 85% του συνολικού όγκου των συμφωνιών.