THEPOWERGAME
Εν μέσω της …τέλειας καταιγίδας βρέθηκαν το 2023 και οι ελληνικές startups, με τους επενδυτές να κινούνται σε ένα περιβάλλον υψηλού ρίσκου, που τους αποθάρρυνε από γενναίες χρηματοδοτικές κινήσεις. Παρά τη δυσμενή συγκυρία, 70 ελληνικές startups βρήκαν τον δρόμο προς τη χρηματοδότηση, με 130 επενδυτές να συμμετέχουν σε γύρους χρηματοδότησης προς το οικοσύστημα.
Σύμφωνα με το ετήσιο report “Startups in Greece 2023/2024» από το Found.ation και το EIT Digital, εκ των 70 νεοφυών εταιρειών, που έφτασαν στην …πηγή της χρηματοδότησης, οι 4 στις 10 έχουν την έδρα τους στην Ελλάδα, ενώ οι 6 στις 10 δημιουργήθηκαν τα τελευταία 4 χρόνια. Οι τρεις κλάδοι, που κατά κύριο λόγο προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των επενδυτών το 2023, ήταν αυτός των τεχνολογιών λιανικού εμπορίου (RetailTech), της τεχνητής νοημοσύνης και αγροτικής τεχνολογίας (AgriTech), σε αντιστοιχία με τις παγκόσμιες τάσεις.
Ανάμεσα στις 70 αυτές startups, που βρέθηκαν εν μέσω χρηματοδοτικής ανομβρίας σε περίοπτη θέση στα ραντάρ των επενδυτών, δέκα εταιρείες κατάφεραν να σηκώσουν εξαιρετικά «βαριές» χρηματοδοτήσεις, αποσπώντας τον τίτλο των πιο καλά χρηματοδοτούμενων νεοφυών εταιρειών για το 2023.
Οι EdgeQ, Causaly, Instacar, Hack The Box, Trucksters, TileDB, AxeleraAI και Movandi, Safesize και Rated Lab είναι οι MVPs των ελληνικών startups για το 2023, από πλευράς χρηματοδοτήσεων, που πήγε ταμείο το 2023, κάνοντας γενναίο «κλικ» στους επενδυτές. Η χρυσή δεκάδα των ελληνικών startups συγκέντρωσε από μόνη της κεφάλαια της τάξης των 367 εκατ.ευρώ, από τα συνολικά 480 εκατ.ευρώ, που σήκωσε συνολικά το εγχώριο οικοσύστημα το 2023.
Όσον αφορά στο προφίλ των δέκα πιο καλά χρηματοδοτημένων startups για το 2023 πρόκειται για εταιρείες με ηλικία -κατά μέσο όρο- 5,2, οι οποίες απασχολούν από 51-100 εργαζόμενους, οι οποίες έχουν ολοκληρώσει -κατά μέσο όρο- 3,7 επενδυτικούς γύρους, ενώ οι 3 στις 10 έχουν παρουσία και στις ΗΠΑ.
Το προφίλ της χρυσής δεκάδας
Η EdgeQ, εταιρεία πληροφορικής που ειδικεύεται στον τομέα των συστημάτων τσιπ 5G, έχοντας αναπτύξει μια καινοτόμα τεχνολογικά λύση, η οποία επαναπροσδιορίζει την ανάπτυξη και λειτουργία δικτύων 5G, σήκωσε το 2023 κεφάλαια της τάξης 70,7 εκατ.ευρώ. Η εταιρεία που έλαβε, μεταξύ άλλων, την ψήφο εμπιστοσύνης του Phaistos, έχει υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα τεχνολογίας O-RAN, προγραμματιζόμενου μέσω λογισμικού, που αντικαθιστά πλήρως τον συμβατικό εξοπλισμό που χρησιμοποιείται σήμερα για να υποστηρίζει τη λειτουργία ενός 5G σταθμού βάσης.
Από την πλευρά της, η Causaly των Ιωάννη Κιαχόπουλου και Artur Saudabayev, η οποία με τεχνολογία μηχανικής μάθησης επιταχύνει την έρευνα στον χώρο της βιοϊατρικής, συντομεύοντας τη διαδρομή για την παραγωγή νέων φαρμάκων και την ανακάλυψη νέων θεραπειών, σήκωσε 56,88 εκατ.ευρώ το 2023 με βασικό επενδυτή την ICONIQ Growth.
Η Causaly διατηρεί την πλειοψηφία των εργαζομένων της στην Ελλάδα, με ομάδα επίσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να αυξήσει σημαντικά το επιστημονικό της δυναμικό, με σκοπό να αναπτύξει περαιτέρω την επαναστατική τεχνολογία της και να υποστηρίξει τις ανάγκες των πελατών της.
Η Instacar, η πλήρως ψηφιακή υπηρεσία μίσθωσης οχημάτων, που ιδρύθηκε το 2018 και έκανε επίσημο λανσάρισμα το 2019, παρέχοντας μια καινοτόμο λύση για να καλύψει το κενό ανάμεσα στην ενοικίαση αυτοκινήτου και το παραδοσιακό leasing, σήκωσε φρέσκα κεφάλαια 55 εκατ. ευρώ το 2023. Στα κεφάλαια αυτά περιλαμβάνεται και χρηματοδότηση χρέους, χωρίς τα οποία και πάλι η εταιρεία θα βρισκόταν στο «top10» των χρηματοδοτήσεων του 2023.
Με συν-ιδρυτή και CEO τον Αντώνη Σαμοθράκη η Instacar συγκαταλέγεται στις πλέον αναπτυσσόμενες ελληνικές επιχειρήσεις, διατηρώντας μια ομάδα άνω των 65 ατόμων και καταγράφοντας ένα σταθερό ρυθμό ανάπτυξης που ξεπερνά το 100% ετησίως. Δεν είναι τυχαίο ότι στον πρόσφατο γύρο χρηματοδότησης, ο οποίος είναι ο δεύτερος κατά σειρά, μετά από την αρχική επένδυση για τη δημιουργία της εταιρείας, συμμετείχαν η Autohellas, ο όμιλος Olympia και το Velocity.Partners καθώς και ως νέος επενδυτικός εταίρος το Elikonos 2 SCA SICAR.
Το βαρύ πυροβολικό
Γενναία ψήφο εμπιστοσύνης στο εγχώριο οικοσύστημα έδωσε το 2023 ο αμερικανικός κολοσσός Carlyle Group, επενδύοντας 52,14 εκατ. ευρώ στην ελληνική Hack the Box. Μέσω της χρηματοδότησης, η πολυεθνική private equity με έδρα την Ουάσιγκτον, απέκτησε υψηλό μειοψηφικό ποσοστό στην ελληνική εταιρεία, που δραστηριοποιείται στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.
Η Hack the Box των Χάρη Πυλαρινού, James Hooker και Άρη Ζηκόπουλου, από το 2017 μαθαίνει τον πλανήτη να παίζει την κυβερνοασφάλεια … στα δάχτυλα. Με τον αέρα της χρηματοδότησης, η Hack The Box, η οποία έχει την έδρα της στο Κεντ της Αγγλίας, αλλά το κύριο κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξής της στην Αθήνα, επεκτείνεται δυναμικά στην αγορά των ΗΠΑ, ενισχύει το ανθρώπινο δυναμικό της, που σήμερα ανέρχεται σε 180 άτομα, παγκοσμίως, στα 300 άτομα εντός της προσεχούς διετίας, εκ των οποίων το ήμισυ θα απασχολείται στην Ελλάδα.
Μια θέση στην κορυφαία δεκάδα έχει και η Trucksters, η οποία άντλησε το 2023 κεφάλαια της τάξης των 33 εκατ.ευρω. Πρόκειται για μια τεχνολογική νεοφυή επιχείρηση, η οποία συνδέει οδηγούς και μεταφορείς, βελτιστοποιώντας τις εμπορευματικές μεταφορές μεγάλων αποστάσεων.
Από την πλευρά της, η Axelera AI, κατασκευαστής chip Τεχνητής Νοημοσύνης που δημιουργεί AI hardware και software πλατφόρμες για edge computing, στην έβδομη θέση συγκέντρωσε 21,77 εκατ. ευρώ με lead investor την CDP Venture Capital.
Η Movandi, που αναπτύσσει λύσεις προηγμένης τεχνολογίας 5G, μετρά 7 χρόνια ζωής και ιδρύθηκε από στελέχη με πολυετή εμπειρία στον τομέα των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων και με θητεία σε μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου όπως η Broadcom, η Cisco, η Qualcomm και η Samsung. Η εταιρεία, που σήκωσε το 2023 κεφάλαια της τάξης των 20,17 εκατ.ευρώ, κατακτώντας μια θέση στη δεκάδα, έχει ήδη ιδρύσει θυγατρική στη χώρα μας με την επωνυμία «Movandi Greece», ενώ διαθέτει 90 κατοχυρωμένα διπλώματα ευρεσιτεχνίας.
Παγκόσμια καινοτομία made in Greece
H SafeSize, η εταιρεία, που ίδρυσε το 2013 ο Άγγελος Σταυράκης, αναδιατάσσει με τεχνητή νοημοσύνη και machine learning παγκόσμια την αγορά παπουτσιού, σήκωσε κεφάλαια 14 εκατ. ευρώ. Η scaleup SafeSize, η οποία κατέκτησε το 2023 τον τίτλο της “Startup of the Year”, επιταχύνει με τα φρέσκα κεφάλαια τη διεθνή της ανάπτυξη, ενώ ετοιμάζει το μεγάλο βήμα, το λανσάρισμα του αυτόνομου πωλητή υποδημάτων στην ελληνική και διεθνή αγορά. Ενδεικτικό της αλματώδους ανάπτυξης της εταιρείας είναι ότι κατάφερε να ανοίξει επτά νέες αγορές μέσα σε ένα μόλις τρίμηνο με την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τη ΝΑ Ασία να βρίσκονται πλέον στις αντένες δράσης της.
Το 2023 η εταιρεία άνοιξε την αγορά της Αυστραλίας, εγκαθιστώντας νέο γραφείο στο Σίδνεϊ, το πέμπτο παγκοσμίως, καθώς διαθέτει αντίστοιχα σε Ελλάδα, Ολλανδία, Σλοβενία και Κίνα. Παράλληλα, διεύρυνε την παρουσία της στην αγορά των ΗΠΑ, ενώ μεθοδεύει και το άνοιγμα της Βόρειας Αμερικής. εξετάζοντας τη δυνατότητα εισόδου στην αγορά του Καναδά, αξιολογώντας πόλεις, που θα μπορούσε να ανοίξει νέο γραφείο, με το Τορόντο να είναι ψηλά στη short list της startup.
Tη χρυσή δεκάδα των χρηματοδοτήσεων για το 2023 συμπληρώνει η Rated Lab, η οποία ολοκλήρωσε γύρο χρηματοδότησης ύψους 12,26 εκατ. ευρώ. Επικεφαλής του γύρου ήταν η Archetype, με τη συμμετοχή των υφιστάμενων επενδυτών Placeholder, 1confirmation, Cherry και Semantic, αλλά και νέων όπως οι Robot Ventures, Chorus One, Factor και Maelstrom. Η εταιρεία, που ιδρύθηκε το 2022, με τη χρηματοδότηση θα επιταχύνει την αποστολή της για μεγαλύτερη διαφάνεια και πλούσιο περιεχόμενο Web3 infrastructure data.