THEPOWERGAME
Οι χάκερς με το όνομα «Anonymous Sudan» ανέλαβαν την ευθύνη για τα προβλήματα που εντοπίστηκαν στη χρήση του ChatGPT τους τελευταίους μήνες.
Το ChatGPT τέθηκε εκτός λειτουργίας για περίπου 40 λεπτά στις 13 Δεκεμβρίου. Ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη διακοπή λειτουργίας που σημειώθηκε μετά τις 8 Νοεμβρίου, όταν βγήκε εκτός λειτουργίας για πάνω από 90 λεπτ. Το ChatGPT αντιμετώπισε επίσης άλλα προβλήματα, όπως περιοδικές διακοπές λειτουργίας και αυξημένα ποσοστά σφαλμάτων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Η εταιρεία OpenAI, που έχει λανσάρει την πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT, δεν ανακοίνωσε τον λόγο που προκάλεσαν τα προβλήματα, αλλά η ομάδα «Anonymous Sudan» ανέλαβε την ευθύνη λέγοντας ότι «θα συνεχίσει να έχει στο στόχαστρο το ChatGPT έως ότου ο υποστηρικτής της γενοκτονίας, Ταλ Μπρόντα απολυθεί και το ChatGPT σταματήσει να αναφέρεται στους Παλαιστινίους με απάνθρωπο τρόπο».
Ο Ταλ Μπρόντα είναι ο επικεφαλής της πλατφόρμας έρευνας της OpenAI.
Αν και οι χάκερς αναφέρονται στον Μπρόντα και τις προσωπικές του απόψεις, σημειώνουν ότι δεν είναι μόνο αυτός το πρόβλημά τους. Όπως εξηγούν σε ανάρτησή τους στο Telegram, έβαλαν στο στόχαστρο την OpenAI και το ChatGPT λόγω της συνεργασίας της εταιρείας με το «κράτος κατοχής» του Ισραήλ και της σχέσης του CEO Σαμ Άλτμαν με το Ισραήλ.
Η ομάδα «Anonymous Sudan» υποστήριξε επίσης το ChatGPT ότι ήταν προκατειλημμένο κατά της Παλαιστίνης και υπέρ του Ισραήλ, και ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη για να αναπτύξει όπλα που μπορεί να «πιέζουν περαιτέρω» τους Παλαιστίνιους.
Η «Anonymous Sudan» βασίζεται σε μια τεχνική που ονομάζεται άρνηση υπηρεσίας ή DDoS, ωστόσο, είναι απίθανο να παραβιάστηκαν τα εσωτερικά δίκτυα της OpenAI, σύμφωνα με το Axios.
Ενώ οι «Anonymous Sudan» έχουν εξαπολύσει ένα κύμα επιθέσεων σε όλο τον κόσμο τους τελευταίους μήνες, δεν είναι ξεκάθαρο εάν τα κίνητρά τους είναι η αντιμετώπιση της ισλαμοφοβίας, η στόχευση όσων θεωρεί φιλοϊσραηλινών οργανώσεων ή κάτι εντελώς άλλο.