THEPOWERGAME
Έναν εξόχως φιλόδοξο στόχο βάζει η Ελλάδα και το εγχώριο οικοσύστημα καινοτομίας: να αποκτήσει θέση στον ευρωπαϊκό -και γιατί όχι στον παγκόσμιο- χάρτη των ημιαγωγών, περνώντας από τον σχεδιασμό κυκλωμάτων σε πιλοτικές γραμμές παραγωγής μικροτσίπ. Με δύναμη πυρός 25 ελληνικές εταιρείες και startups, που δραστηριοποιούνται σήμερα στην αγορά των μικροτσίπ, οι οποίες μάλιστα στόχος είναι να διπλασιαστούν σε αριθμό, η Ελλάδα δεν κοιτά με το κιάλι τον στόχο αυτό, αλλά διεκδικεί ρόλο περιφερειακού παίκτη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στην αγορά των μικροτσίπ, που θεωρούνται η «σπονδυλική στήλη» της ψηφιακής οικονομίας.
Μια αγορά, η οποία το 2022 εκτοξεύθηκε στα 600 δισ. δολ., ενώ μέχρι τα τέλη της δεκαετίας που διανύουμε υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει το αστρονομικό ποσό του 1 τρισ. δολ. Το έδαφος των ημιαγωγών στην Ελλάδα δεν είναι παρθένο, αφού η χώρα έχει να επιδείξει μια κρίσιμη μάζα εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, που ξεκίνησαν από την Ελλάδα και κάποιες εξ αυτών έχουν τεθεί υπό τη σκέπη παγκόσμιων κολοσσών, αποτελεί την εμπροσθοφυλακή αυτής της εθνικής προσπάθειας.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ο τομέας του σχεδιασμού είναι αυτός στον οποίο πρέπει να εστιάσουν οι ελληνικές εταιρείες του κλάδου, με το packaging και το testing να ακολουθούν ως επενδυτικές προτεραιότητες.
Τη σπουδαιότητα των μικροτσίπ, τα οποία βρίσκονται σχεδόν σε κάθε συσκευή τεχνολογίας, ενώ αποτελούν και βασικό εξάρτημα για την αυτοκινητοβιομηχανία, έχει αντιληφθεί και η ελληνική κυβέρνηση. Όπως τόνισε χθες η γενική γραμματέας Βιομηχανίας, Θέμις Ευτυχίδου, το υπουργείο Ανάπτυξης έχει θέσει σε προτεραιότητα τον κλάδο των ημιαγωγών, με στόχο να δημιουργηθεί ένα προσχέδιο δράσης μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024.
«Με αυτόν τον τρόπο θα εντοπίσουμε τα σημεία στα οποία είμαστε δυνατοί αλλά και εκείνα στα οποία υστερούμε, ούτως ώστε να επιλέξουμε και τις κατάλληλες δράσεις που θα μας πάνε εκεί που επιθυμούμε. Έχουμε στρατηγικό σχεδιασμό και εθνικά σχέδια δράσης» σχολίασε η ίδια.
Διπλασιασμός εταιρειών
Η στρατηγική της χώρας για τα μικροκυκλώματα και οι συνεργασίες που πρέπει να αναπτυχθούν ώστε η Ελλάδα να παίξει κομβικό ρόλο στο ευρωπαϊκό τεχνολογικό πεδίο, βρέθηκαν στο επίκεντρο του Φόρουμ της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Αναδυόμενων Τεχνολογιών (ΗΕΤiΑ), που έγινε χθες. Στη διάρκεια του Φόρουμ, ο πρόεδρος της HETiA, Εμμανουήλ Ζερβάκης, έθεσε τον πήχη για διπλασιασμό των εταιρειών που ασχολούνται με το οικοσύστημα στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια από 25 σήμερα.
«Η στόχευση είναι να γίνουν 50 και από τον σχεδιασμό κυκλωμάτων να πάμε στις πιλοτικές γραμμές. Για να συμβεί αυτό όμως, χρειάζεται αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια να παραχθεί το ταλέντο που μας λείπει» τόνισε ο ίδιος.
Στην παρούσα φάση, η Ένωση αριθμεί πάνω από 80 μέλη, από εταιρείες που παράγουν τεχνολογία και υψηλή τεχνογνωσία, με προσωπικό πάνω 3.000 μηχανικούς και τζίρο άνω των 350 εκατ. ευρώ.
Η χρυσή ευκαιρία για την Ελλάδα
«Η ανάπτυξη της βιομηχανίας των ημιαγωγών είναι μια ευκαιρία για την Ελλάδα να μεταφερθεί από την τοπική, στην παγκόσμια αγορά, αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να γίνει μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες» σημείωσε, από την πλευρά του ο Κώστας Μάλλιος, Corporate Vice President for Applied AI, Applied Materials, του αμερικανικού κολοσσού υπό την ομπρέλα του οποίου έχει περιέλθει από το 2020 η πατρινή startup, Think Silicon.
Δεν είναι τυχαίο ότι η Applied Materials, παγκόσμιος ηγέτης στην τεχνολογία υλικών για την παραγωγή σχεδόν κάθε νέου τσιπ, η οποία υλοποιεί μέγα-επένδυση 4 δισ. δολ. για την παραγωγή ημιαγωγών στη Santa Clara των ΗΠΑ, που θα ολοκληρωθεί εντός της τριετίας, βλέπει στην Ελλάδα γόνιμο έδαφος για ανάπτυξη πρωτοβουλιών σχεδίασης μικροτσίπ στη χώρα μας.
«Τέτοια κέντρα (σ.σ. όπως αυτό της Applied Materials), μπορούν να αναπτυχθούν και αλλού, για παράδειγμα στην Αθήνα» είχε δηλώσει σχετικά ο κ. Μάλλιος.
Όπως είπε χθες, η αγορά των ημιαγωγών αλλάζει ραγδαία, οι μεταβολές είναι παγκόσμιες, πλέον γίνονται συνεχείς επενδύσεις και είναι τεράστια αυτή η ευκαιρία που προσφέρεται στην Ελλάδα, με επενδύσεις, πανευρωπαϊκά, αξίας πάνω από 1 τρισ. ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια. Από το βήμα του ίδιου συνεδρίου πριν από έναν χρόνο, περιγράφοντας την αλματώδη ανάπτυξη της βιομηχανίας ημιαγωγών, ο κ. Μάλλιος είχε υποστηρίξει εμφατικά: «Σχεδόν τα πάντα, ακόμα και οι καρέκλες που καθόμαστε ή τα ποτήρια στα οποία πίνουμε τον καφέ μας στο μέλλον -μάλλον- θα περιέχουν τσιπάκια».
Ο ρόλος των ελληνικών startups
H Ελλάδα, όσο και αν ακούγεται περίεργο, έχει δυναμική στο οικοσύστημα των ημιαγωγών, με ελληνικές startups να κατασκευάζουν ήδη μικροτσίπ για λογαριασμό διεθνών παικτών όπως η Xiaomi, η Google ή η Samsung.
Η Think Silicon που εξαγοράστηκε από την αμερικανική Applied Materials το 2020 και η Helic που βρίσκεται από το 2019 υπό τον έλεγχο της αμερικανικής Ansys, είναι κάποια παραδείγματα ελληνικών startups, που γράφουν τη δική τους ιστορία στην αγορά των ημιαγωγών. Την ίδια στιγμή, η πολυεθνική Zepp Health, μέσω της θυγατρικής της Whale Microelectronics, διεκδικεί ρόλο στην ευρωπαϊκή αγορά μικροτσίπ, με ορμητήριο την Αθήνα.
Η Think Silicon, η εταιρεία που δημιούργησαν στην Πάτρα ο Γιώργος Σιδηρόπουλος και ο Ιάκωβος Σταμούλης, σχεδιάζει Μονάδες Επεξεργασίας Γραφικών (GPUs) υψηλών επιδόσεων και πολύ χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας για φορητές συσκευές, όπως τα smartwatches -και όχι μόνο. Αποτελεί δε ένα πραγματικό case study, αφού δείχνει στην πράξη πώς η τεχνολογία Made in Greece και δια χειρός Ελλήνων μηχανικών μπορεί να γίνει το δομικό στοιχείο προϊόντων τεχνολογίας που αγοράζουν σήμερα εκατομμύρια καταναλωτές από καταστήματα ηλεκτρονικών σε όλο τον κόσμο.
Τη δυναμική της Ελλάδας να εξελιχθεί δυνητικά σε πύλη καινοτομίας για ολόκληρη την περιοχή στον κλάδο των τσιπς επιβεβαιώνει και η απόφαση της πολυεθνικής Zepp Health, παγκόσμιου ηγέτη στην αγορά των Smart και Sport Watches και εισηγμένης στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, να εγκαταστήσει στο κέντρο της Αθήνας R&D κέντρο, το οποίο θα σχεδιάζει από την Ελλάδα τα μικροτσίπ για τα «έξυπνα» ρολόγια της. Ο αμερικανοκινεζικός κολοσσός, στον οποίο συμμετέχει με 15% η εταιρεία Xiaomi, θα σχεδιάζει στην Αθήνα τα μικροτσίπ, τα οποία αποτελούν βασικό συστατικό των Smart και Sport Watches που διανέμει σε όλο τον κόσμο.
Τι κάνει η Ευρώπη
Η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί τα μέγιστα από τα φιλόδοξα πλάνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αύξηση της παραγωγής ημιαγωγών στη Γηραιά Ήπειρο, μέσω του γνωστού νόμου Chips Act. Η Ευρώπη επενδύει 42 δισ. ευρώ από δημόσιους πόρους για επενδύσεις στην αλυσίδα ημιαγωγών, με στόχο να διπλασιάσει το μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά από 10% σε 20% έως τα τέλη του 2030.
Μέσω του Chips Act, η ΕΕ έχει απευθύνει πρόσκληση στις ευρωπαϊκές εταιρείες να δημιουργήσουν συμμαχίες για την έρευνα και την επένδυση στον σχεδιασμό και την κατασκευή ημιαγωγών, με την Ελλάδα να έχει μια καίρια ευκαιρία να αποφασίσει ποιο μέρος της (ευρωπαϊκής) εφοδιαστικής αλυσίδας μπορεί να αναλάβει.
«Το Chips Act είναι ένα εργαλείο που πρέπει να χρησιμοποιηθεί, η Ελλάδα βρίσκεται σε κατάσταση που μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις και υπάρχει στο πλαίσιο αυτό και σχετική συνεργασία με την ΗΕΤiΑ. Είναι σημαντικό, όμως, να υπάρξουν κίνητρα για την προσέλκυση τέτοιων επενδύσεων σε αυτό το χώρο. Αν θέλουμε να παίξουμε κυρίαρχο ρόλο στους ημιαγωγούς στη χώρα μας, οι επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες πρέπει να μας απασχολήσουν το επόμενο διάστημα, καθώς η Ελλάδα συνδυάζει σταθερότητα, ευκαιρίες, αλλά και ανθρώπινο ταλέντο» τόνισε χθες η γενική γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης, η Βίκυ Λοΐζου.