THEPOWERGAME
Μια κρίσιμη διετία έχει μπροστά της η Ελλάδα, ώστε να επιταχύνει τον βηματισμό της και να βρεθεί στις ίδιες ταχύτητες με ψηφιακά ώριμες χώρες στον τομέα της Υγείας, όπως η Εσθονία και η Φινλανδία. Εμβληματικά έργα, άνω των 265 εκατ. ευρώ, μεταξύ των οποίων ο ατομικός φάκελος υγείας και η αναβάθμιση των ΙΤ συστημάτων των νοσοκομείων, είναι πλέον ώριμα προς υλοποίηση, ενώ άλλα, όπως το e-ραντεβού στα δημόσια νοσοκομεία, δρομολογούνται, ώστε όλα να έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2025.
Τα έργα, που χρηματοδοτούνται κυρίως από το Ταμείο Ανάκαμψης, που επιβλέπει και συντονίζει η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), ως εποπτευόμενος φορέας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, φέρνουν την Ελλάδα στην εμπροσθοφυλακή της ψηφιακής υγείας, βελτιώνοντας το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες.
«Η αγωνία μας είναι να προλάβουμε. Το 2023 ήταν η χρονιά των διαγωνισμών, ενώ η διετία 2024-2025 είναι η περίοδος της υλοποίησης. Το 2024 θα είναι ένα δύσκολο έτος, γιατί τα έργα περνάνε στη φάση της υλοποίησης. Όλοι θα πρέπει να ενεργοποιηθούν, ώστε να εκτελεστούν επιτυχώς και να αρχίσουν να φαίνονται τα αποτελέσματα στους πολίτες» τόνισε χθες η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ, Νίκη Τσούμα, σε ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους.
Το 2025 ο ατομικός φάκελος υγείας και τα e-ραντεβού
Σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες η κυρία Τσούμα, ένα από τα έργα-ορόσημα, ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας, προϋπολογισμού 45,1 εκατ. ευρώ, βρίσκεται σήμερα στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον σχετικό έλεγχο, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2025. Ο ατομικός e-φάκελος υγείας, ο οποίος θα περιέχει στοιχεία από το ιστορικό του κάθε ασθενούς, όπως νοσηλείες, συνταγογράφηση, παραπεμπτικά και εξετάσεις, βρίσκεται στον πυρήνα της ψηφιακής μεταρρύθμισης που προωθείται στον χώρο της Υγείας.
Τα στοιχεία από τον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας κάθε ασθενούς θα είναι διαθέσιμα -πάντα με τη συγκατάθεση του ασθενούς- σε γιατρούς τόσο στην Ελλάδα όσο και σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Η φάση μέχρι τη συμβασιοποίηση έχει μεγάλη γραφειοκρατία. Αλλά το πιο δύσκολο κομμάτι είναι η επιτυχής υλοποίηση. Πρόκειται για έργα πληροφορικής, τα οποία, αν δεν εκτελεστούν σωστά, δεν θα αποδώσουν για τον πολίτη» σχολίασε χθες η κυρία Τσούμα.
Μάλιστα η επικεφαλής της ΗΔΙΚΑ διευκρίνισε ότι πολλά από τα έργα είναι “AI ready”, δηλαδή υπάρχει η πρόβλεψη της ενσωμάτωσης μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, ώστε και το ΑΙ να συμβάλει στην καλύτερη δυνατή περίθαλψη των ασθενών.
Έρχονται τα e-ραντεβού
Όπως προανήγγειλε η ίδια, μια σημαντική δράση, που βρίσκεται υπό σχεδιασμό αυτή την περίοδο, με στόχο να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και να τρέξει το 2024, είναι αυτή των e-ραντεβού στα νοσοκομεία της χώρας. Πρόκειται για κομβικό έργο, που θα αποδώσει ένα ενιαίο σύστημα ραντεβού, όπως υπάρχει στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, το οποίο θα ενοποιεί τα ραντεβού σε όλα τα νοσοκομεία τη χώρας, ώστε να εντοπίζεται το πρώτο διαθέσιμο.
Έτερο εμβληματικό έργο είναι αυτό της αναμόρφωσης και του εκσυγχρονισμού των συστημάτων ΙΤ των νοσοκομείων. Πρόκειται για έργο, προϋπολογισμού 139,5 εκατ. ευρώ, που βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης των οικονομικών προσφορών, και πάνω στο οποίο θα «πατήσει» η φιλόδοξη δράση για τον πλήρη ατομικό e-φάκελο υγείας των ασθενών.
Ψηφιοποιείται η πρωτογενής πρόληψη
Άλλο ένα έργο, που θα τρέξει το 2024, είναι η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος πρωτογενούς πρόληψης, που θα αποτελεί το σημείο επικοινωνίας του πολίτη με τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας, το οποίο είναι ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης έχει προϋπολογισμό 10,2 εκατ. ευρώ και θα προκηρυχθεί το νέο έτος.
Στο μεταξύ, στα έργα που βρίσκονται σήμερα σε πλήρη εξέλιξη και θα παραδοθούν έως τα τέλη του 2025 περιλαμβάνεται η ενοποίηση των Μητρώων, που διατηρεί η ΗΔΙΚΑ στους τομείς της Υγείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης, προϋπολογισμού 12,2 εκατ. ευρώ. Για το έργο αναμένεται σύντομα η υπογραφή της σχετικής σύμβασης.
Σημαντικό έργο ψηφιακής υγείας είναι και η εγκατάσταση συστήματος RIS PACS απομαγνητοφώνησης ιατρικών πράξεων και γνωματεύσεων στα δημόσια νοσοκομεία και τις μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Το μεγαλύτερο μέρος του έργου-γέφυρα ανάμεσα στο προηγούμενο και στο τρέχον πρόγραμμα ΕΣΠΑ, δηλαδή τα δύο από τα τρία lots, με συνολικό προϋπολογισμό 15,8 εκατ. ευρώ, ήδη υλοποιούνται.
Άλλο φιλόδοξο έργο είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός για τη διαχείριση της περίθαλψης των ογκολογικών ασθενών, προϋπολογισμού 29,4 εκατ. ευρώ, με τον σχετικό διαγωνισμό να βρίσκεται σε διαδικασία κατακύρωσης.
Στο μεταξύ έχει ήδη ξεκινήσει και η αναβάθμιση του data center της ΗΔΙΚΑ, με προϋπολογισμό 12 εκατ. ευρώ, ενώ προχωρά η υλοποίηση δύο ακόμα προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής για τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Η σύμβαση έχει ήδη υπογραφεί για το συγκεκριμένο έργο, ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται σε 3 εκατ. ευρώ.