THEPOWERGAME
Η μάχη μεταξύ ανθρώπου και μηχανών διεγείρει τη φαντασία εδώ και πάνω από έναν αιώνα. Η πρώτη πραγματικά μεγά
Στις μέρες μας, έχουν γραφτεί και έχουν ειπωθεί πολλά για το μέλλον της ανθρωπότητας και τις επιπτώσεις που θα έχει η νέα τεχνολογική επανάσταση που συντελείται με αιχμή την τεχνητή νοημοσύνη. Η μηχανική μάθηση, οι έξυπνες κατασκευές, τα αυτόνομα οχήματα, η ρομποτική και τα drones, θα διαμορφώσουν ένα εντελώς καινούριο περιβάλλον στους χώρους εργασίας και στην καθημερινότητα. Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι ότι κάποια στιγμή οι μηχανές θα φτάσουν στο σημείο όχι απλά να ανταγωνίζονται αλλά και να ελέγχουν τον άνθρωπο.
Βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή του νέου αυτού κόσμου και οι ιθύνοντες των εταιρειών που πρωταγωνιστούν στο πεδίο της τεχνολογίας γνωρίζουν σίγουρα περισσότερα για το τι μέλλει γενέσθαι. Ο Jensen Huang, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Nvidia, του τεχνολογικού κολοσσού από την Silicon Valley που ξεπέρασ
Στο ετήσιο συνέδριο των New York Times, ο Huang υποστήριξε ότι στο κοντινό μέλλον και περίπου σε πέντε χρόνια από σήμερα, η γενική τεχνητή νοημοσύνη, η ικανότητα δηλαδή της τεχνολογίας να λειτουργεί με στοιχεία κοινής λογικής και «ανθρώπινης» συνείδησης, θα μπορεί να ανταγωνίζεται στα σχετικά τεστ τον άνθρωπο.
Το 2019, η IBM παρουσίασε το Project Debater, 23 χρόνια μετά τον Deep Blue. Ο νέος υπερυπολογιστής που βασιζό
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο Project Debater ήταν πρόγονος του ChatGPT, που και αυτό έχει μέχρι στιγμής περιορισμούς που δεν του επιτρέπουν να είναι αλάνθαστο. Μεγάλες τεχνολογικές και μικρότερες startups ανά τον κόσμο προσπαθούν να δημιουργήσουν τα δικά τους μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που έχουν χρήσεις σχεδόν σε όλους τους τομείς, από τις αυτοκινητοβιομηχανίες μέχρι τις φαρμακευτικές και τις ερευνητικές μελέτες. Γι’ αυτό οι τζίροι της Nvidia, η οποία κυριαρχεί στην κατασκευή των εξειδικευμένων καρτών γραφικών (GPUs) που είναι απαραίτητες για τα μοντέλα AI, έχουν εκτοξευτεί.
Στο μεταξύ, ουρές κάνουν χιλιάδες Αμερικανοί που θέλουν να πάρουν μέρος στις πρώτες κλινικές δοκιμές τσιπ εγκεφάλου που θα πραγματοποιήσει η Neuralink του Έλον Μασκ. Το εμφύτευμα της Neuralink θα διαβάζει και θα αναλύει την εγκεφαλική δραστηριότητα του ανθρώπου και θα μεταδίδει ασύρματα τις πληροφορίες σε υπολογιστή. Στόχος του Μασκ είναι να μπορούν να θεραπευτούν άνθρωποι με προβλήματα, όπως παράλυσης, που σχετίζονται με τις πληροφορίες που μεταδίδει ο εγκέφαλος.
Αναπόφευκτα, άνθρωποι και μηχανές θα έρθουν πολύ κοντά τα επόμενα χρόνια και οι γνώστες του κλάδου προειδοποιούν πως όταν αποκτήσουν έστω ένα δικό τους επίπεδο συνείδησης, θα δούμε εφαρμογές που δεν μπορούμε να φανταστούμε. Ακόμη και με τις υφιστάμενες ικανότητές της, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να κάνει πολλά πράγματα ταχύτερα και με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια από τον άνθρωπο. Όσο οι εφαρμογές AI δεν παρουσιάζουν ενσυναίσθηση, αυτογνωσία και ικανότητα σύνδεσης με τον άνθρωπο, θα υπάρχουν πεδία που ο άνθρωπος θα κυριαρχεί.