THEPOWERGAME
Δύο σημαντικές συμφωνίες, που στόχο έχουν την ενθάρρυνση της από κοινού ανάπτυξης ή/και αξιοποίησης των δικτύων νέας γενιάς, βρίσκονται ante portas στην εγχώρια αγορά τηλεπικοινωνιών. Η πρώτη, που αφορά την από κοινού ανάπτυξη δικτύου κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς μεταξύ των Vodafone και Nova, αναμένεται να συναφθεί άμεσα, ενώ η δεύτερη, που αφορά εκπτώσεις όγκου στη χονδρική αγορά FTTH, μεταξύ ΟΤΕ και Vodafone, θα έρθει μετά τη σχετική δημόσια διαβούλευση που θα διεξαγάγει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).
Όσον αφορά τη συμφωνία Vodafone και Nova, ήδη η ΕΕΤΤ στην τελευταία συνεδρίασή της έδωσε το «πράσινο φως» για τη συνεργασία των δύο τηλεπικοινωνιακών επιχειρήσεων. Με την απόφαση αυτήν που έλαβε ο ρυθμιστής της αγοράς, ουσιαστικά ικανοποίησε το αίτημα των δύο τηλεπικοινωνιακών επιχειρήσεων να επεκτείνουν τη συνεργασία τους στην από κοινού ανάπτυξη του δικτύου πρόσβασης ραδιοεπικοινωνίας (RAN Sharing) και στο 5G, από την τεχνολογία LTE (4G) που ισχύει μέχρι σήμερα.
Η συνεργασία αυτή στόχο έχει τη μείωση του κόστους ανάπτυξης του ακραίου δικτύου κινητής τηλεφωνίας, δηλαδή των σταθμών βάσης και των κεραιών τους, το οποίο πυκνώνει και μεγαλώνει όσο η τεχνολογία κινητής εξελίσσεται στις γενιές. Σημειώνεται ότι η ΕΕΤΤ με την απόφασή που έλαβε την περασμένη Παρασκευή ικανοποιεί ένα αίτημα των δύο επιχειρήσεων τηλεπικοινωνιών που υφίσταται από τον Ιούλιο του 2021.
Οι δύο εταιρείες στο αίτημά τους για την από κοινού ανάπτυξη του ασύρματου δικτύου κινητής (RAN) ισχυρίζονται ότι αυτό δεν οδηγεί σε περιορισμό του ανταγωνισμού, ενώ κατά την κρίση τους δημιουργούνται σημαντικές ωφέλειες/συνέργειες, ως προς την εξοικονόμηση κόστους, την ποιοτικότερη ανάπτυξη του δικτύου και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Σημειώνεται ότι αντίστοιχες συμφωνίες ισχύουν για τις δύο εταιρείες από το 2013.
Η δεύτερη συμφωνία μεταξύ ΟΤΕ και Vodafone αφορά εκπτώσεις όγκου χονδρικής στην απόκτηση συνδέσεων οπτικών ινών, που φτάνουν μέχρι το σπίτι (Fiber to the Home, FTTH). Αν και η συμφωνία αυτή θα αφορά τη μίσθωση συνδέσεων αμφίπλευρα, εντούτοις το ουσιαστικό αποτέλεσμα θα είναι η μίσθωση δικτύου FTTH κυριότητας ΟΤΕ από τη Vodafone. Η τελευταία εμφανίζει περιορισμένη ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών στη χώρα.
Μέσω των συμφωνιών αυτών οι δύο πάροχοι συμφωνούν επί συγκεκριμένου όγκου πωλήσεων (ενεργοποίησης συνδέσεων) μέσα σε ένα έτος, και όταν αυτός επιτυγχάνεται π.χ. σε ποσοστό 90% και άνω, τότε παρέχονται εκπτώσεις στις τιμές μίσθωσης του δικτύου. Έτσι, για τον παρόχο υπηρεσίας αυξάνεται το περιθώριο μεικτού κέρδους.
Αν ο στόχος πωλήσεων από τον πάροχο υστερεί του στόχου, π.χ. 70% έως 90%, τότε οι εκπτώσεις του ιδιοκτήτη του δικτύου είναι μικρότερες κ.ο.κ. Με τον τρόπο αυτόν, αφενός ενθαρρύνεται η ανάπτυξη του δικτύου FTTH από τον ιδιοκτήτη του δικτύου, αφετέρου σε μια περιοχή υπάρχουν δύο που πουλάνε συνδέσεις και επομένως αυξάνονται ο ανταγωνισμός και η χρήση του δικτύου.
Η ΕΕΤΤ δεν θέλησε να δώσει το «πράσινο φως» για την ισχύ της συγκεκριμένης αγοράς χονδρικής FTTH, έχοντας κυρίως ως επιδίωξη τη στάθμιση των αντιδράσεων όλων όσοι αναπτύσσουν τέτοιου είδους δίκτυα, και κυρίως της ΔΕΗ. Έτσι, από σήμερα ξεκινά δημόσια διαβούλευση σχετικά με το θέμα, προκειμένου να τοποθετηθούν όλοι όσοι αναπτύσσουν δίκτυα FTTH.