THEPOWERGAME
«Αυτό που γίνεται σήμερα στην αγορά εργασίας για την εύρεση ταλέντων εξειδικευμένων στην Πληροφορική είναι πραγματικός… πόλεμος. Η δε προσπάθειά μας βρούμε ταλέντα αγγίζει πλέον τα όρια του κανιβαλισμού». Με αυτόν τον τρόπο πολύπειρο στέλεχος της βιομηχανίας ΙΤ στην Ελλάδα περιέγραφε τις ακραίες συνθήκες στον κλάδο, με τον διογκούμενο ανταγωνισμό μεταξύ εταιρειών για τη διεκδίκηση των διαθέσιμων ταλέντων.
Για τις επιχειρήσεις στη χώρα μας, από τους πολυεθνικούς κολοσσούς μέχρι της «νεογέννητες» startups, η εύρεση ταλέντων αναγορεύεται σε Νο1 πρόκληση, μεγαλύτερη ακόμη και από τη γεωπολιτική αστάθεια ή την ανάγκη περικοπής κόστους. Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν το πρόβλημα: μέχρι το 2030, σύμφωνα με μελέτη των Deloitte και ΣΕΠΕ, οι ανάγκες σε προγραμματιστές και άλλες ειδικότητες ΙΤ θα εκτοξευθούν στις 280.000-300.000, ενώ η διαθέσιμη δεξαμενή ταλέντων μετρά σήμερα μόλις 160.000 σήμερα.
Σε αυτήν την ανομβρία ταλέντων, που δυναμιτίζει τόσο τη λειτουργία των ίδιων των εταιρειών όσο και τη συνολική πορεία της χώρας προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό, φιλοδοξεί να δώσει λύση ένα καινοτόμο μοντέλο εκπαίδευσης, με γαλλική προέλευση, το οποίο κάνει ντεμπούτο στην Αθήνα αυτήν την περίοδο.
Πρόκειται για το Zone01 Athens, μια 2ετή σχολή προγραμματισμού, παγκόσμιας κλάσης, χωρίς δίδακτρα και με εγγυημένη 3ετή εργασία για τους αποφοίτους, το οποίο θέλει να φέρει την επανάσταση στην εκπαίδευση, δημιουργώντας την επόμενη γενιά μηχανικών λογισμικού υψηλής κλάσης.
«Αποστολή μας είναι να εκδημοκρατίσουμε την τεχνολογική εκπαίδευση και να γεφυρώσουμε το χάσμα μεταξύ ταλέντων στον χώρο του ICT και εταιρειών, “παράγοντας” 8.000 μηχανικούς λογισμικού, υψηλής ποιότητας, τα επόμενα 7 χρόνια στην Ελλάδα. Προσφέροντας ένα πρόγραμμα χωρίς δίδακτρα, με μια καινοτόμο διαδικασία επιλογής και peer-to-peer εκπαίδευση, ενδυναμώνουμε τους φοιτητές, ώστε να χτίσουν υψηλές δεξιότητες και πετυχημένες καριέρες στον κλάδο της τεχνολογίας», σημειώνει, μιλώντας στο powergame.gr ο Χρήστος Αβραμούδης, managing director και συνιδρυτής του Zone01 Athens.
25.000 απόφοιτοι
Με στόχο να φέρει την επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο οι φοιτητές αποκτούν τεχνικές και μη δεξιότητες, το διετές πρόγραμμα σπουδών του Zone01, ακολουθούμενο από 3 χρόνια εξασφαλισμένης εργασίας, είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο εκπαιδευτικό σύστημα, που λειτουργεί εδώ και χρόνια σε Ευρώπη και Αφρική, με τους συνολικά 25.000 αποφοίτους να εργάζονται ήδη σως προγραμματιστές σε μεγάλες εταιρείες.
«Το Zone01 Athens προσφέρει ένα πολύπλευρο διετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα μηχανικών λογισμικού παγκόσμιας κλάσης, χωρίς δίδακτρα και χωρίς προαπαιτούμενα, παρέχοντας στους φοιτητές ένα μοναδικό ταξίδι και μια παιχνιδοποιημένη και εξατομικευμένη εμπειρία, σε ένα campus υψηλής τεχνολογίας, σε τομείς όπως: Mobile & Web Development, Artificial Intelligence, UX/UI, Cybersecurity, DevOps, Blockchain και Video Games Development», εξηγεί στο powergame.gr ο κ. Αβραμούδης, ένας εκ των τριών συνιδρυτών του Zone01 Athens.
Πρακτικά, η νέα εταιρεία, στην οποία συμμετέχουν ο Φάνης Κουτουβέλης της καινοτόμου startup Pandas και ο Δημήτρης Κούστας (σ.σ.: της Danaos Management Consultant, με ειδίκευση στην τεχνολογία για τον κλάδο της ναυτιλίας), θα αποτελεί ένα joint venture της γαλλικής 01 edu, που έχει δημιουργήσει το όλο μοντέλο με τους Έλληνες εταίρους.
«Η πρωτοποριακή προσέγγιση της σχολής επικεντρώνεται σε μια καινοτόμο διαδικασία επιλογής και μια μοναδική εκπαίδευση peer-to-peer, χωρίς καθηγητές και στην ουσία χωρίς μαθήματα, διασφαλίζοντας σε κάθε περίπτωση ότι οι φοιτητές αποκτούν πρακτικές δεξιότητες μηχανικών λογισμικού, αλλά και εμπειρίες που είναι άμεσα εφαρμόσιμες στο σημερινό και αυριανό τεχνολογικό τοπίο και φυσικά προσαρμοσμένες στις ανάγκες των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων», συμπληρώνει ο κ. Αβραμούδης.
Συνεργασίες με κορυφαίες εταιρείες ΙΤ
Οι τρεις συνιδρυτές της σχολής προγραμματισμού Zone01 Athens συνέλαβαν την όλη ιδέα τον Μάρτιο του 2022 και έπειτα από εξαντλητική προετοιμασία το φιλόδοξο εγχείρημα βρίσκεται ante portas, με τη σχολή προγραμματισμού να έχει βρει στέγη στην περιοχή της Νέας Ιωνίας.
Όπως μας εξήγησε ο κ. Αβραμούδης, σε αντίθεση με τις παραδοσιακές σχολές προγραμματισμού, το Zone01 χρησιμοποιεί μια πρωτοποριακή διαδικασία επιλογής, που εντοπίζει άτομα με ακατέργαστο ταλέντο και θέληση για μάθηση, ανεξάρτητα από το ακαδημαϊκό τους υπόβαθρο. Οι φοιτητές στο Zone01 θα συμμετάσχουν σε ένα μοναδικό μοντέλο κατάρτισης μεταξύ ομότιμων, όπου η μάθηση είναι συνεργατική και διαδραστική.
«Αυτή η προσέγγιση όχι μόνο ενισχύει τις τεχνικές δεξιότητες, αλλά προωθεί επίσης την ομαδική εργασία και τις ικανότητες επίλυσης προβλημάτων, ενώ δημιουργεί ένα υπόβαθρο συνεχιζόμενης μάθησης και ανάπτυξης στους υποψήφιους developers, μια κρίσιμη επαγγελματική δεξιότητα σε ένα ταχέως εξελισσόμενο τεχνολογικό περιβάλλον», σημειώνει ο κ. Αβραμούδης.
Το δε πρόγραμμα σπουδών στο Zone01 έχει σχεδιαστεί σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες και ειδικούς του χώρου, ενσωματώνοντας πάνω από 55 έργα «πραγματικού κόσμου», που αντικατοπτρίζουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μηχανικοί λογισμικού σε κάθε τομέα. Αυτή η πρακτική προσέγγιση προετοιμάζει τους φοιτητές από την πρώτη μέρα φοίτησης στη σχολή.
«Το 2ετές εντατικό πρόγραμμα του Zone01 προσφέρει περισσότερες δεξιότητες και αποτελέσματα από αυτά που μπορεί να αποκτηθούν σε 5 χρόνια παραδοσιακής εκπαίδευσης. Μια gamified εμπειρία μάθησης βασισμένης σε project και με ευέλικτους ρυθμούς, σε peer-to-peer περιβάλλον, που αποτελείται από 18μηνο πρόγραμμα στο campus και 6μηνη εξειδίκευση σε κλάδο της επιλογής του καθενός», συμπληρώνει ο managing director της εταιρείας.
Από τα πλέον καινοτόμα στοιχεία του μοντέλου που εισάγει το Zone01 είναι η εγγυημένη εργασία, καθώς μέσω στρατηγικών συνεργασιών με κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας εγγυάται τριετή εργασία για τους αποφοίτους, με ανταγωνιστικό μισθό και μεγάλες προοπτικές εξέλιξης. Ήδη, μάλιστα, σύμφωνα με τον managing director της εταιρείας, το Ζοne01 βρίσκεται πολύ κοντά στην οριστικοποίηση συμφωνιών με κορυφαίες εταιρείες του κλάδου της τεχνολογίας στην Ελλάδα για απορρόφηση των αποφοίτων της σχολής.
Η αφετηρία
Το καινοτόμο μοντέλο του Zone01 ξεκίνησε στη Γαλλία το 1999, με ιθύνοντα νου τον Nicolas Sadirac. Ξεκινώντας με την Epitech και προχωρώντας στη δημιουργία του School42 το 2013 στη Γαλλία, πλέον, ο Nicolas Sadirac, αρχιτέκτονας του εκπαιδευτικού συστήματος 01 edu, που σπάει τις νόρμες της παραδοσιακής εκπαίδευσης, συνεχίζει και επεκτείνει την peer-to-peer παιχνιδοποιημένη μάθηση με το Zone01 Athens.
Το μοντέλο αυτό έχει εφαρμοστεί σε περισσότερες από 40 χώρες, ενώ το δίκτυο 01 Edu αριθμεί 26 κέντρα σε 10 χώρες και 25.000 αποφοίτους, που εργάζονται ήδη σε μεγάλες εταιρείες σε όλο τον κόσμο.
Το πρόβλημα σε αριθμούς
Σήμερα ο αριθμός των επιστημόνων στον κλάδο της πληροφορικής ανέρχεται περίπου σε 160.000, εκ των οποίων περίπου 100.000 απασχολούνται σε εταιρείες του κλάδου ΤΠΕ (64%), 35.000-40.000 (23%) σε άλλους κλάδους, ένα 9% έχει απορροφηθεί στον δημόσιο τομέα, ενώ το 4% είναι ελεύθεροι επαγγελματίες (4%). Πρακτικά αυτό σημαίνει πως υπάρχει ανάγκη για 120.000-140.000 εργαζομένους στο ΙΤ έως το 2030.
Ωστόσο, με τα σημερινά δεδομένα, η προσφορά αποφοίτων στον κλάδο της πληροφορικής περιορίζεται σε 64.000-68.000 (8.000-8.500 ετησίως), με συνέπεια να δημιουργείται έλλειμμα περίπου 60.000-70.000 εργαζομένων.
Σχεδόν όλες οι ελληνικές εταιρείες (85%) που συμμετείχαν στην έρευνα αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εύρεση εργαζομένων στον κλάδο ΤΠΕ, με τις περισσότερες να συμφωνούν πως δεν τους βρίσκουν λόγω μη επαρκούς εξειδίκευσης σε συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα γύρω από τον κλάδο (78%).