THEPOWERGAME
Οι ανατροπές που προκαλεί η τεχνητή νοημοσύνη σε όλα τα επίπεδα της ζωής του ανθρώπου, από την Παιδεία έως τις τράπεζες, είναι ένα ζήτημα που απασχολεί τη διεθνή κοινότητα γιατί εκτός από τον καλοδεχούμενο εκσυγχρονισμό διαφόρων τομέων, όπως π.χ. της Υγείας, μπορεί να έχει και άλλες όχι τόσο αθώες και πραγματικά χρήσιμες εφαρμογές. Μία από αυτές είναι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην πολεμική βιομηχανία.
Η πρώτη αλλαγή που θα φέρουν οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης σε στρατιωτικό επίπεδο είναι η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της ακρίβειας σε πεδία όπως η αναγνώριση φωτογραφιών, ο στρατηγικός σχεδιασμός, η υλικοτεχνική υποστήριξη, ο κυβερνοπόλεμος, η εξουδετέρωση βομβών κ.ά., με στόχο τον περιορισμό των απωλειών. Σύμφωνα με το GZero, τον μιντιακό βραχίονα της κορυφαίας εταιρείας πολιτικών αναλύσεων, Eurasia, η τεχνητή νοημοσύνη επαναπροσδιορίζει την αντίληψή μας για τη σύγχρονη στρατιωτική ισχύ, μέσω της απλοποίησης των στρατιωτικών αποστολών, της βελτίωσης των συστημάτων συλλογής πληροφοριών, και της ακρίβειας των όπλων.
Σήμερα που βρισκόμαστε στο αρχικό στάδιο της τεχνητής νοημοσύνης, οι στρατιωτικές αρχές ανά τον κόσμο αξιοποιούν την τεχνολογία για να δημιουργούν αλγόριθμους που κάνουν τη δουλειά τους ταχύτερη και πιο αποτελεσματική. Όμως πάντα θα υπάρχει ο κίνδυνος οι ισχυροί του πλανήτη να κατασκευάσουν ρομπότ-εκτελεστές που θα θυμίζουν τον κινηματογραφικό ήρωα Terminator και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για σκοτεινούς σκοπούς. Το GZero θέτει το ακόλουθο ερώτημα: Μπορούμε να έχουμε λιγότερο θανατηφόρους πολέμους χωρίς τον κίνδυνο τα ρομπότ να κατακτήσουν τον κόσμο;
Μεγάλο μέρος των ανησυχιών για το μέλλον σχετίζεται με τα θανατηφόρα αυτόνομα όπλα (LAW-Lethal Autonomous Weapons) που λέγονται και ρομπότ-εκτελεστές. Πρόκειται για στρατιωτικά εργαλεία που έχουν τη δυνατότητα να στοχεύουν και να εμπλέκονται σε μάχη χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Τα όπλα αυτά μπορούν να προγραμματιστούν για να καταστρέφουν χωρίς να τα κατευθύνει άνθρωπος. Τα ρομπότ-εκτελεστές μπορεί τελικά να γίνουν συνηθισμένα εργαλεία πολέμου και ενώ οι επικριτές τάσσονται εδώ και χρόνια υπέρ της απαγόρευσής τους, οι στρατοί ανά τον κόσμο εξετάζουν και δοκιμάζουν την τεχνολογία τους.
Ο αμερικανικός στρατός για παράδειγμα φέρεται να χρησιμοποιεί σε αποστολές του τετρακόπτερα drone τεχνητής νοημοσύνης, τα οποία μπορούν να είναι εξοπλισμένα μέχρι και με εκτοξευτή ρουκετών, ενώ έχει δοκιμάσει να δώσει τον έλεγχο ενός F-16 για 17 ώρες στην τεχνητή νοημοσύνη. Οι ΗΠΑ έχουν επίσης κατασκευάσει ένα αυτόνομο drone που σκοπεύουν να γίνει σημαντικός βοηθός των παραδοσιακών μαχητικών αεροσκαφών, δίνοντας τη δυνατότητα στους πιλότους να αναπτύσσουν στη μάχη ένα σμήνος εξαιρετικά ικανών ρομπότ.
Για να χτυπήσουν κάποιο στόχο ή να σκοτώσουν τα ρομπότ χρειάζονται την εντολή του ανθρώπου. Μέχρι σήμερα, γιατί στο μέλλον τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν. Ηγέτες όπως ο Τζο Μπάιντεν και ο Σι Τζινπίνγκ ανησυχούν για τη στρατιωτική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης αλλά ταυτόχρονα κάνουν ό,τι μπορούν για να κυριαρχήσει η χώρα τους και σε αυτόν τον τομέα. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η μεγάλη αντιπαλότητα ΗΠΑ – Κίνας μπορεί να οδηγήσει σε άγνωστα μονοπάτια καθώς η τεχνητή νοημοσύνη θα γίνεται το επίκεντρο της εξέλιξης της βιομηχανίας όπλων. Υποστηρίζουν ότι ενώ οι αρχικές προθέσεις είναι καλές, ο μεγάλος ανταγωνισμός και η ταχύτητα με την οποία τρέχει η τεχνολογική εξέλιξη καθιστούν αδύνατη μία πρόβλεψη για το πού μπορεί να φτάσει η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.