THEPOWERGAME
Απόλυτα εξαρτημένη από το παγκόσμιο Διαδίκτυο είναι πλέον όχι μόνο η καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και η οικονομία κάθε χώρας. Το να υποστεί ένα κράτος ένα ολικό blackout στο Internet μοιάζει δυστοπικό σενάριο και έτσι θα πρέπει να παραμείνει, αφού έστω και για μία μόνο ημέρα χωρίς Διαδίκτυο, το κόστος θα ήταν δυσβάσταχτο.
Στο ερώτημα πόσο κοστίζει μία μέρα χωρίς αυτήν την κρίσιμης σημασίας υποδομή επιχείρησε να απαντήσει η ομάδα της Atlas VPN, η οποία προσφέρει λύσεις για virtual private networks. Σύμφωνα με την έρευνα, το κόστος για την παγκόσμια οικονομία, σε περίπτωση που το Internet δεν λειτουργούσε για μία ημέρα, θα έφθανε στο εντυπωσιακό ποσό των 43 δισ. δολ.
Μάλιστα, για ορισμένες ώριμες ψηφιακά οικονομίες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα, οι απώλειες θα ήταν κυριολεκτικά δυσβάσταχτες, ανερχόμενες στο ήμισυ του συνολικού ποσού και συγκεκριμένα σε 21 δισ. δολ. (σωρευτικά και για τις δύο χώρες).
«Αν το Διαδίκτυο έπεφτε παγκοσμίως έστω και για μία μέρα, ο οικονομικός αντίκτυπος θα ήταν τεράστιος. Μια τέτοια διακοπή των διαδικτυακών υπηρεσιών θα προκαλούσε μεγάλες διακοπές σε αμέτρητους τομείς», αναφέρει η ομάδα Atlas VPN.
Το κόστος για την Ελλάδα
Αν ένα πρωί ξυπνούσαμε στην Ελλάδα και το Internet είχε καταρρεύσει, το κόστος -για μία μόνο ημέρα χωρίς κανείς στη χώρα να έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο- υπολογίζεται από τη Net Blocks σε επίπεδα λίγο πάνω από τα 74 εκατ. δολ., ένα μέγεθος κρίσιμο για ένα κράτος όπως η Ελλάδα.
Μάλιστα, το κόστος θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο αν η χώρα μας είχε κατακτήσει πολύ υψηλά ποσοστά διαδικτυακής ωριμότητας. Για παράδειγμα, στην πιο ψηφιοποιημένη -ίσως- οικονομία του πλανήτη, αυτή των ΗΠΑ, το κόστος θα ήταν λίγο πάνω από τα 11 δισ. δολάρια, δεδομένης και της εξάρτησης που υπάρχει όσον αφορά στο Internet για μια σειρά από κλάδους.
Να σημειωθεί ότι τα δεδομένα βασίζονται στο Εργαλείο Net Blocks Cost of Shutdown και συνυπολογίζουν τον οικονομικό αντίκτυπο της διακοπής του Διαδικτύου, της διακοπής δεδομένων κινητής ή του περιορισμού εφαρμογών, με τη χρήση δεικτών από την Παγκόσμια Τράπεζα, την ITU και τη Eurostat.
Θα γονάτιζαν ΗΠΑ και Κίνα
Αντίστοιχα υψηλό και το κόστος για την Κίνα, που θα πλησίαζε τα 10 δισ. δολάρια. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι το κόστος για την κινεζική οικονομία ίσως να είναι υψηλότερο, αλλά οι περιορισμοί που υπάρχουν στην Κίνα σχετικά με τη χρήση του Internet καθιστούν δυσχερείς τις ακριβείς εκτιμήσεις.
«Και στις δύο οικονομίες η διακοπή της λειτουργίας του Διαδικτύου θα οδηγούσε σε αδιέξοδο πολλές οικονομικές δραστηριότητες, καθώς τόσο οι καταναλωτικές δαπάνες όσο και οι επιχειρηματικές δραστηριότητες θα διαταράσσονταν σοβαρά», αναφέρει η σχετική έρευνα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η AtlasVPN, οι χώρες που εξαρτώνται από τη βιομηχανία τους αλλά και από το διασυνοριακό εμπόριο θα είχαν τις μεγαλύτερες απώλειες. Γι’ αυτό και πέραν των ΗΠΑ και της Κίνας, χώρες όπως η Βρετανία, η Γερμανία και η Ιαπωνία βρίσκονται ψηλά στη σχετική λίστα.
Βαρύ κόστος για την Ευρώπη
Για τη Μεγάλη Βρετανία, όπου το e-commerce και οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες είναι πανίσχυρες, το κόστος μεταφράζεται σε 3 δισ. δολ. Την ίδια στιγμή, οι απώλειες για την Ιαπωνία εκτιμώνται σε περίπου 2,7 δισ. δολ., δεδομένου του ζωτικού ρόλου που διαδραματίζουν οι προηγμένες τηλεπικοινωνίες και η τεχνολογία του Διαδικτύου στην οικονομία της.
Η κορυφαία μεταποιητική βιομηχανία της Γερμανίας αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας της, με τον αυτοματισμό και το Industry 4.0 να είναι εξαιρετικά προηγμένα στη χώρα. Η απώλεια της συνδεσιμότητας στο Internet θα παρεμπόδιζε σοβαρά την παραγωγή και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της Γερμανίας, κοστίζοντας στη χώρα 1,5 δισ. δολ.
Μία μικρή έκπληξη αποτελεί ίσως η 6η θέση της Ινδίας με 1,4 δισ. δολ. απώλειες, ενώ, αντίθετα με αυτό που θα περίμεναν πολλοί, η Νότια Κορέα (1,3 δισ. δολάρια) βρίσκεται αρκετά χαμηλά, στην 7η θέση. Τη δεκάδα κλείνουν οι Γαλλία (871 εκατ. δολάρια), η Ιταλία (643 εκατ. δολάρια) και ο Καναδάς (576 εκατ. δολάρια).
Μηδαμινές απώλειες
Στον αντίποδα, πάντως, για τα άγνωστα στους περισσότερους νησιά όπως το Τουβαλού, το Κιριμπάτι, τα Νησιά Μάρσαλ, το Ναούρου και η Μικρονησία, η αποσύνδεση από το Διαδίκτυο θα ήταν μάλλον αδιάφορη υπόθεση. Αυτές οι χώρες δεν θα έχαναν περισσότερα από 50.000 δολάρια, καθώς οι οικονομίες τους είναι ελάχιστα εξαρτώμενες από το Internet.
Να σημειωθεί ότι οι ερευνητές της Atlas VPN βασίστηκαν στις εκτιμήσεις ενός σχετικού εργαλείου (Cost of ShutdownTool – COST) που έχει δημιουργήσει η Net Blocks, ένας οργανισμός που παρακολουθεί θέματα που σχετίζονται με την ελευθερία στο Διαδίκτυο και την online προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων.