THEPOWERGAME
Μπορεί οι άνεμοι που πνέουν στην ευρωπαϊκή νεοφυή σκηνή να μην είναι ούριοι αυτήν την περίοδο, λόγω πληθωρισμού και υψηλών επιτοκίων, ωστόσο το οικοσύστημα συνεχίζει να γράφει το δικό του success story. Πλέον η αξία των ευρωπαϊκών startups τεχνολογίας υπερβαίνει τα 3,4 τρισ. δολ., αποτίμηση που ξεπερνά κατά 1,5 φορά την αξία των εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, που κινείται στα 2 τρισ. δολ.
Τη διετία 2021-2022 η συνδυαστική αξία των ευρωπαϊκών startups τεχνολογίας ήταν της τάξης των 3,3 τρισ. δολ., ενώ το 2020 μόλις που ξεπερνούσε τα 2,1 τρισ. δολ. Πρακτικά μεταξύ 2015 και 2022 η αποτίμηση των tech startups της Ευρώπης έχει αυξηθεί κατά 29%, γεγονός που υπογραμμίζει τη σημασία του οικοσυστήματος για την ευρωπαϊκή οικονομία.
Και μπορεί η ευρωπαϊκή νεοφυής σκηνή να έχει τραυματιστεί σοβαρά -μεταξύ άλλων και από τους δύο εν εξελίξει πολέμους-, ωστόσο η Ευρώπη ως παραγωγός startups παραμένει εξαιρετικά παραγωγική. Πλέον το οικοσύστημα «κοιτά στα μάτια» αυτό της άλλης πλευράς του Ατλαντικού, το οποίο επίσης έχει δεχθεί πολλαπλά πλήγματα.
Έτσι, σήμερα 1 στα 5 δολάρια που επενδύονται σε startups ανά τον πλανήτη καταλήγει σε ευρωπαϊκές νεοφυείς εταιρείες. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με στοιχεία του Dealroom, το μερίδιο της Ευρώπης στις παγκόσμιες χρηματοδοτήσεις των VCs σημειώνει φέτος ρεκόρ, αντιπροσωπεύοντας το 19% των παγκόσμιων επενδύσεων, από μόνο 13% πριν από δέκα χρόνια.
Περί χρηματοδοτήσεων
Ακόμη και φέτος, παρά τα προβλήματα στην ευρωπαϊκή αγορά των startups, οι επενδύσεις σε ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις αναμένεται να φτάσουν το 2023 τα 77 δισ. δολ. (πολύ πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ πριν από την πανδημία).
Ειδικά σε ό,τι αφορά τις χρηματοδοτήσεις πρώιμου σταδίου, το μερίδιο της Ευρώπης στις χρηματοδοτήσεις από VCs κινείται στο ποσοστό-ρεκόρ του 24%. Συνολικά η Ευρώπη τείνει να πλησιάζει τις ΗΠΑ στις χρηματοδοτήσεις πρώτων σταδίων. Κάθε χρόνο περισσότερες από 3.700 ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις λαμβάνουν την πρώτη τους χρηματοδότηση από ένα VC.
Άλλη μια ένδειξη ωριμότητας της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στην Ευρώπη είναι ότι πλέον παράγει unicorns και decacorns σε παρόμοιο ρυθμό με τις ΗΠΑ. Για του λόγου το αληθές, η Ευρώπη γέννησε φέτος 11 νέους μονόκερους, εκ των οποίων τους τρεις μόνο το τρίτο τρίμηνο του 2023.
Ένα ακόμη σημάδι σταδιακής ωρίμανσης του οικοσυστήματος είναι ότι η αξία των ευρωπαϊκών exits, που υποστηρίζονται από VCs, είναι περίπου 70 δισ. δολ. ετησίως, ποσό πρακτικά τριπλάσιο από αυτό που επένδυσαν τα VCs πριν από μια δεκαετία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Dealroom, το 1/3 των startups που υποστηρίζονται από VCs έκαναν exit μέσω στρατηγικής εξαγοράς ή IPO, αν και αυτή η διαδικασία απαιτεί -κατά μέσο όρο στην Ευρώπη- ένα αρκετά μακρύ χρονικό διάστημα, που κυμαίνεται από 10 έως και 20 χρόνια.
Υψηλής ποιότητας ταλέντο
Πέρα από τα οικονομικά δεδομένα, το ευρωπαϊκό νεοφυές οικοσύστημα έχει έναν ακόμη άσο στο μανίκι και δεν είναι άλλος από το ταλέντο στα πεδία της επιστήμης και της μηχανικής.
Σήμερα περισσότερα από τα μισά κορυφαία επιστημονικά clusters στον κόσμο βρίσκονται στην Ευρώπη, ενώ στη Γηραιά Ήπειρο παρατηρείται η υψηλότερη συγκέντρωση ταλέντων τεχνητής νοημοσύνης.
Την ίδια στιγμή, η Ευρώπη διαπρέπει στην κατάταξη των πανεπιστημίων Επιστήμης Υπολογιστών και Μηχανικών, ενώ οι Ευρωπαίοι φοιτητές ασχολούνται περισσότερο με τις επιστήμες από τις ΗΠΑ.