THEPOWERGAME
Το Πεκίνο το είπε και το έκανε. Επιλέγει να ακολουθήσει μία στρατηγική που ενώ αποδυναμώνει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, στερώντας της πολύτιμα έσοδα από τις γιγάντιες εξαγωγές της, έχει στόχο να πλήξει τις ΗΠΑ, σε έναν τεχνολογικό πόλεμο που θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτες συνέπειες. Ο περιορισμός των εξαγωγών δύο σημαντικών για τις νέες τεχνολογίες μετάλλων, που ανακοινώθηκε νωρίτερα μέσα στη φετινή χρονιά, τέθηκε σε πλήρη ισχύ τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, ενώ στις 21 Οκτωβρίου η Κίνα επέβαλε περιορισμούς και στις εξαγωγές γραφίτη, που είναι σημαντικός για τις μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Είναι τα αντίποινα σε μία σειρά μέτρων που έχει λάβει η Ουάσινγκτον από τον Οκτώβριο του 2022, περιορίζοντας την κοινή χρήση τεχνογνωσίας για την κατασκευή ημιαγωγών και λογισμικού, με στόχο να απομονώσει τεχνολογικά την κινεζική βιομηχανία. Η ιστορία της κλιμάκωσης του τεχνολογικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας ξεκίνησε από τον Ντόναλντ Τραμπ το 2018 και συνεχίζεται έως σήμερα, με φόντο πλέον τις νέες τεχνολογίες και κυρίως την τεχνητή νοημοσύνη.
Σύμφωνα με στοιχεία των κινεζικών τελωνειακών Αρχών, οι εξαγωγές γαλλίου και γερμανίου για τους δύο αυτούς μήνες διαμορφώθηκαν σε μόλις 1 κιλό, όταν μόνο τον περσινό Αύγουστο η Κίνα εξήγαγε 5,57 τόνους γαλλίου. Τα δύο αυτά σπάνια μέταλλα είναι κρίσιμα για την κατασκευή ημιαγωγών που χρησιμοποιούνται σε υπολογιστές υψηλών ταχυτήτων και σε προηγμένες εφαρμογές αμυντικών συστημάτων και συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Ο περιορισμός των εξαγωγών γαλλίου και γερμανίου αποτελεί την έναρξη της αντεπίθεσης της Κίνας στον παγκόσμιο τεχνολογικό πόλεμο με τη Δύση και κυρίως με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η αντεπίθεση δεν σημαίνει ότι η Κίνα έχει τη δυνατότητα να κερδίσει τον πόλεμο. Η πτώση των εξαγωγών πλήττει την ήδη αποδυναμωμένη κινεζική οικονομία και οι αναλυτές είναι βέβαιοι ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα.
Η Κίνα παράγει το 80% του γαλλίου και το 60% του γερμανίου παγκοσμίως. Η διεθνής αγορά γνώριζε για τους περιορισμούς και έτσι λόγω των αυξημένων παραγγελιών, οι εξαγωγές τον Ιούλιο έφτασαν στους 5,15 μετρικούς τόνους για το γάλλιο και στους 8,1 μετρικούς τόνους για το γερμάνιο. Το Πεκίνο έχει διαμηνύσει ότι το μέτρο αυτό θα είναι μόνο η αρχή, ιδιαίτερα στην περίπτωση που οι ΗΠΑ συνεχίσουν τα επιθετικά μέτρα κατά των κινεζικών εταιρειών.
Το γάλλιο είναι πολύτιμο για τα τσιπάκια υπολογιστών, για πολύ μικρές ηλεκτρονικές συσκευές, ενώ μπορεί να μετατρέπει τον ηλεκτρισμό σε φως και γι’ αυτό χρησιμοποιείται στα LEDs. Χρησιμεύει επίσης σε ηλιακά πάνελ και ραντάρ, σε θερμόμετρα, καθρέφτες και πολλά άλλα. Κυρίως χρησιμοποιείται, πάντως, σε ηλεκτρονικές συσκευές και οι ειδικοί πιστεύουν ότι στο μέλλον θα έχει περισσότερες χρήσεις σε έξυπνα τηλέφωνα και υπολογιστές. Το γερμάνιο παίζει σημαντικό ρόλο στα καλώδια οπτικών ινών, στην τεχνητή νοημοσύνη, στη βιοϊατρική και σε συσκευές υπέρυθρης ακτινοβολίας.
Δημοσιεύματα αναφέρουν πως ούτε η κυβέρνηση Μπάιντεν θα σταματήσει εδώ. Θα επιβάλει σύντομα και νέους περιορισμούς για να καλύψει όσα δεν κάλυπταν οι σχετικοί κανονισμοί του 2022, όπως τα προηγμένα τσιπάκια τεχνητής νοημοσύνης της Nvidia. Οι νέοι κανονισμοί θα ισχύσουν και για άλλες χώρες εκτός Κίνας, για τις οποίες οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει εμπάργκο όπλων, μεταξύ των οποίων το Ιράν και η Ρωσία.