THEPOWERGAME
Το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) είναι το εργαλείο που αναμφίβολα αναζωογόνησε την αγορά πληροφορικής στην Ελλάδα. Μέσα στα τελευταία ένα-δύο χρόνια έχουν υπογραφεί δεκάδες συμβάσεις έργων ψηφιακής τεχνολογίας, ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ η κάθε μια. Μάλιστα, οι μεγαλύτερες από αυτές έχουν υπογραφεί μέσα στο 2023 και η υλοποίησή τους μένει να συντελεστεί μέσα στα επόμενα χρόνια εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας (ΕΣΑΑ) «Ελλάδα 2.0».
Το powergame.gr παρουσιάζει τις 15 μεγαλύτερες συμβάσεις που έχουν υπογραφεί τα τελευταία χρόνια, συνολικού ύψους 701 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ, ή 870 εκατ. ευρώ, αν συμπεριληφθεί και ο ΦΠΑ. Το ύψος των έργων αυτών, ωστόσο, στο τέλος μπορεί να φτάσει και τα 1,3 δισ. ευρώ, εφόσον ασκηθούν τα δικαιώματα προαίρεσης που διαθέτουν από τις συμβάσεις οι φορείς ανάθεσης των έργων. Τα δικαιώματα προαίρεσης αυτά ανέρχεται στο 50% επί του συμβατικού αντικειμένου του έργου.
Οι 15 μεγαλύτερες συμβάσεις αφορούν σε ψηφιοποιήσεις αρχείων, σε προμήθειες διαδραστικών πινάκων, προμήθειες υπηρεσιών cloud, αλλά και σε πιο πολύπλοκα έργα όπως είναι η δημιουργία Συστήματος Εξυπηρέτησης Πολιτών & Επιχειρήσεων (CRM), η δημιουργία του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) «Ατλας» για λογαριασμό του ΕΦΚΑ κ.ά.
Η μεγαλύτερη σύμβαση που έχει υπογραφεί μέχρι σήμερα, είναι εκείνη που αφορά στην Ψηφιοποίηση Αρχείων στις Πολεοδομίες. Πρόκειται για ένα έργο με αναθέτουσα αρχή το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), το ύψος του οποίου φτάνει σε 112,1 εκατ. ευρώ (139,0 εκατ. ευρώ με το ΦΠΑ).
Το έργο ανατέθηκε τον περασμένο Μάρτιο στις εταιρείες Intrasoft, Nova και Vodafone. Πρόκειται για την πρώτη φάση ψηφιοποίησης αρχείων πολεοδομιών (άδειες κτισμάτων, σχέδια κ.λπ.) που αφορούν το σύνολο της Επικράτειας, εκτός των δήμων Τρικάλων, Ηρακλείου, Αττικής, Πάτρας κ.ά. Ωστόσο, υπάρχει δικαίωμα προαίρεσης για την αύξηση του αντικειμένου του έργου από την αναθέτουσα αρχή. Επίσης, η σύμβαση αυτή δεν περιλαμβάνει το Τμήμα 2 του έργου που αφορά στη σύμβαση του ΤΕΕ με την Intrasoft, ύψους 11 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία Μητρώου Ακινήτων για τη χώρα μας.
Το δεύτερο μεγαλύτερο έργο, είναι η ανάθεση της προμήθειας υπηρεσιών cloud για τις δημόσιες ανάγκες και υπηρεσίες. Το έργο αυτό ανέρχεται σε 87 εκατ. ευρώ (107,9 εκατ. ευρώ με τον ΦΠΑ) και ανατέθηκε στον ΟΤΕ. Ο τελευταίος θα συνεργαστεί με τη Microsoft προκειμένου να προσφέρει τις σχετικές υπηρεσίες. Και ο διαγωνισμός αυτός εμπεριέχει το δικαίωμα προαίρεσης για την αύξηση του αντικειμένου της σύμβασης κατά 50%. Θα μπορέσει, δηλαδή, το τελικό ύψος της σύμβασης να ξεπεράσει τα 150 εκατ. ευρώ, εφόσον το απαιτήσει η αναθέτουσα αρχή, η Κοινωνία της Πληροφορίας.
Το ίδιο ισχύει και στο τρίτο μεγαλύτερο έργο που αφορά στη νέα κοινή υποδομή εξυπηρέτησης πολιτών και επιχειρήσεων (CRM), η οποία σχεδιάζεται να δημιουργηθεί κατά μήκος όλου του Δημοσίου τομέα. Το έργο αυτό, για το οποίο ήδη έχει υπογραφεί η σύμβαση υλοποίησης, ανέρχεται σε 53,2 εκατ. ευρώ (σε 66 εκατ. ευρώ με τον ΦΠΑ) και μπορεί να φτάσει με τις επεκτάσεις ακόμη και στα 130 εκατ. ευρώ. Το έργο έχουν αναλάβει οι Unisystems και ΟΤΕ, με αναθέτουσα αρχή τη ΚτΠ Α.Ε.