THEPOWERGAME
Η ψηφιακή Ελλάδα χωρίζεται σε προ «gov.gr» και μετά «gov.gr» εποχή, είπε πριν από λίγο ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστέργιου, μιλώντας στο συνέδριο του Ecomonist. Όπως είπε ο κ. Παπαπαστεργίου, στο παρελθόν μιλούσαμε για επαναστάσεις, τρένα της πληροφορικής κ.λπ. Ωστόσο αυτό που χαρακτηρίζει τον ψηφιακό μετασχηματισμό, είναι η ψηφιακή πύλη gov.gr και οι περίπου 1.600 υπηρεσίες που ενσωματώνει.
Το επόμενο διάστημα μάλιστα το «gov.gr», όπως είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θα αναβαθμιστεί πλήρως με την ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης. «Προχωράμε στο “AI gov.gr” το οποίο θα επικοινωνεί σε φυσική γλώσσα με τους χρήστες του», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η αναβάθμιση αυτή, θα βελτιώσει την λειτουργικότητα της πύλης, θα διευρύνει τη διαλειτουργικότητα περαιτέρω και την διαδραστικότητα με τους Έλληνες πολίτες.
Επίσης όπως ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου, έχει ανάγκη το Ελληνικό κράτος να μετακινηθεί από το μοντέλο της διακίνησης των εγγράφων και να προχωρήσει στην μετάδοση δεδομένων. «Δεν πρέπει η έγχαρτη γραφειοκρατία να περάσουμε στην ηλεκτρονική γραφειοκρατία», είπε, σημειώνοντας ότι τα πιστοποιητικά σε έγχαρτη μορφή δεν πρέπει να γίνουν pdf αρχεία.
Αυτό που χρειάζεται, είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι η μετάδοση δεδομένων που θα μεταφέρουν την κατάλληλη πληροφορίας σε εκείνο που ζητεί την πληροφορία. Προς την κατεύθυνση αυτή αναμένεται αναβάθμιση του wallet gov.gr το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα να μεταφέρει πληροφορίες τόσο σε δημόσιους, όσο και σε ιδιώτες, χωρίς τη διακίνηση pdf αρχείων.
Παπαστεργίου: Προχωρούν τα μεγάλα έργα πληροφορικής
Για να γίνουν όμως όλα αυτά, απαιτείται η ευρυζωνικότητα παντού. Ο υπουργός εκθείασε τα έργα που έρχονται όπως το Smart Readiness το οποίο θα φέρει οπτικές ίνες σε περίπου 120.000 κτίρια της χώρας. Επίσης προχωρά το έργο UltraFast BroadBand, το οποίο θα φέρει οπτικές ίνες σε περιοχές που σήμερα αποφεύγουν μια άμεση εμπλοκή οι εγχώριοι πάροχοι, ενώ αναμένεται να ξεκαθαρίσει και η υπόθεση του «Σύζευξις ΙΙ», ένα έργο που «σέρνεται» από το 2014 και η σκοπιμότητά του αμφισβητείται.
Επίσης ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης είπε ότι προχωρούν τα μεγάλα έργα πληροφορικής, με τον ψηφιακό μετασχηματισμό μεγάλων τομέων όπως της δικαιοσύνης, της υγείας κ.λπ. Επίσης βασική στρατηγική για την χώρα και την κυβέρνηση της είναι η ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας μέσω της τεχνολογίας. Υπάρχουν τα κατάλληλα τεχνολογικά μέσα, τα οποία μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση π.χ. πυρκαγιών σε πρώιμο στάδιο που κάτι που μπορεί να αποτρέψει μεγάλες καταστροφές.
Τέλος ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης σημείωσε ότι στις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστεί το σχέδιο νόμου για την δημιουργία του Εθνικού Κέντρου Κυβερνοασφάλειας, ενός νέου φορέα που άπτεται της κυβερνοασφάλειας της χώρας και του δημοσίου τομέα. Σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργίου, το εθνικό κέντρο αυτό θα ενισχύσει τουλάχιστον 2.000 δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς της χώρας, σε θέμα κυβερνοασφάλειας.