THEPOWERGAME
Η μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος, η πηγή της διαρροής εσωτερικών εγγράφων του Facebook, Φράνσις Χόγκεν, προειδοποίησε για τη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και τις επιπtώσεις που σύντομα θα υπάρξουν.
«Οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις που αλλάζουν τον πολιτισμό» και να αυξήσουν γρήγορα τον όγκο της επικίνδυνης παραπληροφόρησης που διαδίδεται στο διαδίκτυο, προειδοποίησε η πληροφοριοδότης και πρώην υπάλληλος του Facebook, όπως γράφει η Daily Mail.
«Εποχή αδιαφάνειας»
H Χόγκεν είπε ότι καθώς η τεχνητή νοημοσύνη γινόταν μεγαλύτερη και οι οικονομίες βασίζονται περισσότερο στο λογισμικό που εκτελείται σε κέντρα δεδομένων, ο κόσμος θα αρχίσει να βλέπει μια «εποχή αδιαφάνειας».
Η πρώην μηχανικός και διευθύντρια προϊόντων – που εγκατέλειψε το Facebook το 2021 μετά τη διαρροή χιλιάδων εγγράφων που έδειχναν ότι τοξικό περιεχόμενο διαδίδεται εν γνώσει του από την πλατφόρμα – είπε ότι χωρίς αυστηρότερους κανονισμούς θα υπάρξει «επανάληψη αυτού που είδαμε με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό.
«Όταν αρχίζουμε να μπαίνουμε σε κλιμακούμενα συστήματα που λειτουργούν σε κέντρα δεδομένων, ένας πολύ μικρός αριθμός ανθρώπων μπορεί να έχει επίπεδα ισχύος που επηρεάζουν τον πολιτισμό», είπε η Xόγκεν την Τρίτη.
«Στο Facebook, υπάρχει ένας πολύ μικρός αριθμός ανθρώπων που καταλαβαίνουν πραγματικά πώς λειτουργούν αυτοί οι αλγόριθμοι και ωστόσο επηρεάζει αυτό που βλέπει ο καθένας στις ειδήσεις. Όταν βλέπουμε τι είδους κλίμακα μπορεί να επηρεάσει, αυτό μπορεί να έχει πραγματικά σοβαρές συνέπειες».
Το ChatGPT έχει περισσότερους από 100 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως
Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν καθημερινά προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης.
Το ChatGPT έχει περισσότερους από 100 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως. Πραγματοποίησε 1,6 δισεκατομμύρια επισκέψεις τον Ιούνιο.
Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι σχεδόν ένας στους τέσσερις Αυστραλούς χρησιμοποιεί προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης στους χώρους εργασίας του και έως και το 70 τοις εκατό των παιδιών ηλικίας μεταξύ 14 και 17 ετών έχουν χρησιμοποιήσει λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης τουλάχιστον μία φορά.
Η Xόγκεν – η οποία έχτισε μια επιτυχημένη τεχνολογική καριέρα στη Silicon Valley της Καλιφόρνια πριν καταθέσει το Facebook ότι προώθησε ρητορική μίσους και προώθησε περιεχόμενο διατροφικών διαταραχών στους εφήβους στο Instagram – είπε ότι οι νεότεροι αλγόριθμοι προωθούσαν «το πιο διχαστικό, πολωτικό περιεχόμενο» για να δημιουργήσουν κέρδος.
«Παλιά ήταν το περιεχόμενο που σε κρατούσε γύρω σου ήταν το καλύτερο περιεχόμενο. Έπειτα είπαν αν λάβετε μια αναδημοσίευση, ένα like, ένα σχόλιο … αυτό είναι το καλό περιεχόμενο», είπε.
«Τώρα, το πιο διχαστικό, πολικό, χειρότερο περιεχόμενό μας λαμβάνει τη μεγαλύτερη διανομή.
«Εκτός και αν ψηφίσουμε νόμους που λένε, «δεν θα επαναλάβουμε τα λάθη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, πρέπει να έχουμε διαφάνεια… πρέπει να προστατεύσουμε τους πληροφοριοδότες», θα δούμε επαναλήψεις αυτών που είδαμε στο Facebook.
«Όποτε υπάρχει κίνητρο κέρδους και δεν υπάρχει κύκλος ανατροφοδότησης για να διορθωθούν αυτά τα ψέματα, θα δούμε αυτά τα κενά να γίνονται όλο και μεγαλύτερα».