THEPOWERGAME
Οκτώ εταιρείες ή/και ενώσεις εταιρειών αναλαμβάνουν τα δύο μεγάλα έργα της ψηφιοποίησης των αρχείων της Δικαιοσύνης και της Υγείας. Η Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ έλαβε πρόσφατα το «καλώς έχειν» από το Ελεγκτικό Συνέδριο, προκειμένου να προχωρήσει στην υπογραφή των δύο συμβάσεων-μαμούθ.
Οι συμβάσεις που θα υπογραφούν αφορούν συμβάσεις-πλαίσια παροχής υπηρεσιών και θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και από εθνικούς πόρους. Αφορούν δε τα έργα:
- «Ψηφιοποίηση Αρχείων του Δημόσιου Συστήματος Υγείας», με ημερομηνία προκήρυξης 27 Δεκεμβρίου 2022 και αρχικό προϋπολογισμό 117,8 εκατ. ευρώ (συμπ. ΦΠΑ ποσού 22,8 εκατ. ευρώ). Ωστόσο, υφίσταται δικαίωμα προαίρεσης αύξησης του μεγέθους της αξίας της σύμβασης του έργου στα 235,6 εκατ. ευρώ (συμπ. ΦΠΑ ύψους 45,6 εκατ. ευρώ) και
- «Ψηφιοποίηση Αρχείων Δεδομένων του Υπουργείου Δικαιοσύνης», με ημερομηνία προκήρυξης 30 Νοεμβρίου 2022 και αρχικό προϋπολογισμό 97,2 εκατ. ευρώ (συμπ. ΦΠΑ ποσού 18,8 εκατ. ευρώ). Κι εδώ υφίσταται δικαίωμα προαίρεσης αύξησης του μεγέθους της αξίας της σύμβασης του έργου στα 147,5 εκατ. ευρώ (συμπ. ΦΠΑ ποσού 28,2 εκατ. ευρώ).
Οι συμβάσεις που θα υπογραφούν μέσα στις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες αφορούν οκτώ εταιρείες και ενώσεις εταιρειών. Πρόκειται για τις εταιρείες:
- Intrakat,
- Intrasoft – Qualco,
- Nova – Profile,
- Unisystems – Αρχειοθήκη,
- Vodafone – Inform Lykos – Cosmos BS,
- Globitel – Master,
- Mytilineos Group,
- ΟΤΕ.
Οι οκτώ εταιρείες/ενώσεις εταιρειών συμμετέχουν και στα δύο έργα, ακριβώς με την ίδια σύνθεση. Στις εταιρείες αυτές θα ανατεθούν στη διάρκεια των επόμενων 36 μηνών η ψηφιοποίηση περίπου 200 εκατ. εγγράφων του τομέα Υγείας (απεικονιστικές εξετάσεις, ηλεκτοκαρδιογραφήματα, φάκελοι ασθενών κ.λπ.) από τα νοσοκομεία της χώρας και επιπλέον 300 εκατ. σελίδες εγγράφων των 368 δικαστηρίων (ειρηνοδικεία, πταισματοδικεία, πρωτοδικεία κ.λπ.), ξεκινώντας από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
Η υλοποίηση των συμβάσεων θα γίνεται με εκτελεστικές συμφωνίες-πλαίσια που θα γίνονται μεταξύ της αναθέτουσας Αρχής, δηλαδή την Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ, και των οκτώ εταιρειών. Η χώρα θα χωριστεί σε περιοχές (lots) και σε κάθε περιοχή θα ανατίθεται σε έναν ή περισσότερους αναδόχους το έργο.
Ειδικότερα, στον τομέα της Υγείας αναμένεται να σαρωθούν και να τεκμηριωθούν στο πλαίσιο του έργου έγγραφα (έντυπα, φιλμ, ΗΚΓ/ΗΕΓ) από τους Φακέλους Ασθενών σε κάθε νοσοκομείο. Με βάση την εκτίμηση της υφιστάμενης κατάστασης στα νοσοκομεία της χώρας, εκτιμάται ότι στο πλαίσιο του έργου είναι δυνατή η σάρωση 157.000.000 σελίδων και εξετάσεων απεικόνισης σε διάφορα μεγέθη έως Α3, 20.000.000 σελίδων μη τυποποιημένων μεγεθών (Α3+, καρτέλες, κ.λπ.) και 20.000.000 φιλμ/εκτυπώσεις ΗΚΓ/ΗΕΓ.
Από την άλλη πλευρά, στον τομέα της Δικαιοσύνης τα πράγματα είναι περισσότερο οργανωμένα και γνωρίζουν εκ των προτέρων πόσες σελίδες θα ψηφιοποιηθούν και πού ακριβώς αυτές βρίσκονται (χωροταξικά). Ειδικότερα, θα σαρωθούν 300.244.990 σελίδες στα 368 δικαστήρια της χώρας, εκ των οποίων:
- 487.540 σελίδες απαιτούν ταχυσαρωτή,
- 847.690 σελίδες απαιτούν επίπεδο σαρωτή,
- 909.760 αποτελούν σελίδες βιβλίων και απαιτούν σαρωτή βιβλίων.
Στόχος είναι το έργο να ολοκληρωθεί στο τέλος εφαρμογής του Ταμείου Ανάκαμψης, ήτοι το καλοκαίρι του 2026.