THEPOWERGAME
Στη Σιγκαπούρη η ψηφιακή οικονομία συνέβαλε σε πάνω από το 17% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) το 2022, υψηλότερα από το 13% που καταγράφηκε το 2017, καθώς η ασιατική χώρα αποτελεί πόλο έλξης επενδύσεων στην πληροφορική, συνεχίζοντας με ταχύτατους ρυθμούς την ψηφιοποίηση της εγχώριας οικονομίας, με αποτέλεσμα να θεωρείται ένα από τα σημαντικα ψηφιακά hub στην περιοχή της Ασίας – Ειρηνικού.
Σε οικονομικούς όρους η συγκεκριμένη επίδοση είναι σχεδόν διπλάσια την τελευταία 5ετία: Από τα 58 δισεκατομμύρια δολάρια Σιγκαπούρης το 2017 στα 106 δισεκατομμύρια δολάρια Σιγκαπούρης (77,5 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2022.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το 1/3 της ψηφιακής οικονομίας προήλθε από τον τομέα της πληροφορικής και των επικοινωνιών και τα 2/3 από την ψηφιοποίηση στην υπόλοιπη οικονομία. «Η επέκταση της ψηφιακής οικονομίας προήλθε από την αυξανόμενη υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών από τις επιχειρήσεις, η οποία με τη σειρά της συνέβαλε στην ισχυρή αύξηση του τεχνολογικού ανθρώπινου δυναμικού» αναφέρει στην έκθεσή της η Αρχή Ανάπτυξης Μέσων Πληροφορικής της Σιγκαπούρης (IMDA).
Τα τελευταία χρόνια η Σιγκαπούρη αποτελεί έναν από τους κορυφαίους κόμβους fintech και ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι κινήσεις της στον χώρο των κρυπτονομισμάτων. Η Σιγκαπούρη έχει ρυθμίσει το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας των εταιρειών παροχής υπηρεσιών κρυπτογράφησης, όπως η Ripple, χορηγώντας παράλληλα τις σχετικές άδειες σε πλατφόρμες crypto όπως η Binance.
Σημειώνεται ότι με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι ψηφιακές οικονομίες της Εσθονίας, της Σουηδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου αντιπροσώπευαν το 16,6%, 15% και 16,1% του αντίστοιχου ΑΕΠ τους το 2020. Συγκριτικά, η ψηφιακή οικονομία της Σιγκαπούρης είχε καλύτερες επιδόσεις, συμβάλλοντας στο 16,7% του ΑΕΠ της το 2020.