THEPOWERGAME
Η εξέλιξη της τεχνολογίας είναι ραγδαία και πλέον οι πιθανότητες να υπάρχει μια συσκευή με δυνατότητα σύνδεσης στο Internet είναι πολύ μεγάλες είτε ψάχνετε για ένα νέο πλυντήριο πιάτων, ψυγείο ή ακόμα και φρυγανιέρα. Αν προσπαθήσετε να αγοράσετε μια νέα συσκευή αυτές τις μέρες, μάλιστα είναι πολύ πιθανόν να οδηγηθείτε πρώτα στις πιο μοντέρνες, σύγχρονες έξυπνες συσκευές.
Όμως, προς τι όλη αυτή η εξάπλωση του Διαδικτύου των Πραγμάτων (IoT) ; Θέλουμε πραγματικά κάθε συσκευή στα σπίτια μας να είναι έξυπνη, ή μήπως αυτές οι εταιρείες έχουν άλλα σχέδια; Μήπως απλώς μετατρέπουν τα αντικείμενα σε έξυπνες συσκευές για να αποκτήσουν πρόσβαση σε περισσότερες πληροφορίες για εμάς;
Σύμφωνα με τον Jake Moore, Ειδικό σε Θέματα Ασφάλειας στη διεθνή εταιρία κυβερνοασφάλειας ESET, από την οδοντόβουρτσα που μας στέλνει ενημέρωση για το πόσο καλά βουρτσίζουμε τα δόντια μας το πρωί, μέχρι το έξυπνο πιρούνι που αντιλαμβάνεται ότι τρώμε πολύ γρήγορα, όλα δείχνουν ότι πιθανά να βαδίζουμε προς ένα χαοτικό μέλλον όσων αφορά στο θέμα των διευθύνσεων IP (διεύθυνση διαδικτυακού πρωτοκόλλου).
Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων έχει αναπτυχθεί την τελευταία δεκαετία και, ενώ μπορεί να μας αρέσει ένα καλό gadget με πραγματικά έξυπνες δυνατότητες, το ερώτημα που πρέπει να θέσουμε είναι “που πρέπει να τραβήξουμε τη κόκκινη γραμμή;”.
Με όλο και περισσότερα έξυπνα προϊόντα να κυκλοφορούν στην αγορά ως στάνταρ, τι γίνεται αν πραγματικά δε θέλει κάποιος να αγοράσει ένα πλυντήριο με σύνδεση στο Internet; Θα κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη; Και τι γίνεται με τις επιπτώσεις στην ασφάλεια που έχουν όλες αυτές οι επιπλέον διευθύνσεις IP μέσα στο σπίτι;
Συλλέκτες δεδομένων
Πρόσφατα o Jake Moore έψαχνε να αγοράσει ένα νέο πλυντήριο πιάτων και μετά από έρευνα, βρήκε ένα που είχε πολύ καλές κριτικές. Μας αφηγείται την εμπειρία του.
“Γνωρίζω ότι στην πραγματικότητα το πλυντήριο πιάτων δε χρειάζεται να είναι έξυπνο, αλλά η τιμή ήταν ίδια και ο κομπιουτεράς μέσα μου ήθελε πραγματικά να μάθει τις δυνατότητές του ή να δει αν θα μπορούσε να βελτιώσει κάπως τη ζωή του. Έτσι προχώρησα στην αγορά και εγκατέστησα τη σχετική εφαρμογή” λέει ο Moore.
“Όταν συνέδεσα την εφαρμογή με το πλυντήριο πιάτων, ήθελα να δω πώς θα μπορούσα να επωφεληθώ από τη συνδεσιμότητα. Έπαιξα λίγο με την εφαρμογή και ανακάλυψα τι προσφέρει. Άνοιξα την πόρτα για να γεμίσω το πλυντήριο πιάτων, αλλά σύντομα έλαβα μια ειδοποίηση. Έλεγξα το τηλέφωνό μου και συνειδητοποίησα ότι είχα ειδοποιηθεί ότι η πόρτα του πλυντηρίου είχε ανοίξει… Το γνωρίζω! Εγώ την άνοιξα!
Γρήγορα απενεργοποίησα αυτήν την ειδοποίηση, αλλά αργότερα εκείνο το απόγευμα και παρόλο που θα μπορούσα να ενεργοποιήσω το πλυντήριο από απόσταση, στεκόμουν ακριβώς δίπλα του καθώς τοποθετούσα το τελευταίο πιάτο στο πλυντήριο. Παρόλο που είχα μαζί μου το tablet, ήταν πολύ πιο γρήγορο να το ενεργοποιήσω χειροκίνητα.
Ωστόσο, δύο ώρες αργότερα, όλα άλλαξαν στο σπίτι. Στεκόμουν δίπλα στη νέα μου συσκευή όταν η πόρτα της άρχισε να ανοιγοκλείνει από μόνη της σαν να την είχε καταλάβει κάποιο κακό πνεύμα και ετοιμαζόταν να με πιάσει! Μήπως κάποιος είχε χακάρει το πλυντήριο μου και το είχε γεμίσει με κακόβουλο λογισμικό για να με σκοτώσει εξ αποστάσεως; Σύντομα συνειδητοποίησα ότι ήταν στην πραγματικότητα η ρύθμιση αυτόματου ανοίγματος της πόρτας που λειτούργησε για να βελτιώσει την «απόδοση στεγνώματος».
Αυτό το περιστατικό με έβαλε σε σκέψεις : είναι πράγματι ανάγκη οι συσκευές και άλλα gadget να είναι έξυπνα; Σε αυτήν την περίπτωση, είμαι βέβαιος ότι η εφαρμογή δεν έκανε κάτι για να απλοποιήσει τη ζωή μου. Έτσι, διέγραψα την εφαρμογή και… προσπάθησα να μη βρίσκομαι κοντά στην πόρτα του πλυντηρίου στο τέλος του κύκλου πλυσίματος.”
Σύμφωνα με τον Moore, oι εταιρείες χρειάζονται απεγνωσμένα τα δεδομένα μας. Τα αυτοκίνητα στέλνουν πολλές πληροφορίες στους κατασκευαστές τους εδώ και πολλά χρόνια είναι τα πρώτα που σας λένε ότι έχετε ξεπεράσει το όριο των 10.000 μιλίων και τώρα χρειάζεστε σέρβις. Αυτό είναι πλέον ο κανόνας για άλλα gadget μέσα στο σπίτι και είμαστε πρόθυμοι να τον αποδεχθούμε.
Ωστόσο, αν βρεθούν σε λάθος χέρια αυτές οι πληροφορίες μπορεί να χρησιμοποιηθούν εναντίον μας. Κυβερνοεγκληματίες επιτίθενται συνεχώς σε ιστοσελίδες ψάχνοντας πληροφορίες και δυστυχώς ορισμένα προσωπικά δεδομένα αναπόφευκτα εξακολουθούν να παραβιάζονται και καταλήγουν στο dark web. Θεωρητικά, κακόβουλοι παράγοντες θα μπορούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα στο cloud και να μάθουν τις καθημερινές μας συνήθειες, οι οποίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν και πληροφορίες για το πότε λείπουμε από το σπίτι.
Οι έξυπνες οικιακές συσκευές, μαζεύουν πολλά προσωπικά δεδομένα και τα αποθηκεύουν στο cloud για πολλούς σκοπούς – κατά την προσωπική άποψη του Moore, πολύ λίγο βοηθάει αυτό στο να γίνουν τα προϊόντα καλύτερα.
Σύμφωνα με τον Ειδικό σε Θέματα Ασφάλειας στη διεθνή εταιρία κυβερνοασφάλειας ESET, εάν η έξυπνη συσκευή σας πρέπει να είναι συνδεδεμένη στο internet για να λειτουργήσει, εξετάστε το ενδεχόμενο να μειώσετε τον αριθμό των προσωπικών δεδομένων σας που παραχωρείτε στους κατασκευαστές. Επιπλέον, χρησιμοποιήστε μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης ή συνθηματικά, ενεργοποιήστε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων, όπου είναι δυνατόν, και ενημερώστε τις συσκευές σας για να αποφύγετε όσο το δυνατόν περισσότερες ευπάθειες.
“Προσωπικά, μέχρι να έρθει η στιγμή που οι έξυπνες εφαρμογές πλυντηρίου πιάτων θα έχουν τη δυνατότητα να τοποθετούν τα πιάτα στο πλυντήριο και να τα αφαιρούν μετά το πλύσιμο, νομίζω ότι θα παραμείνω πιστός στην παραδοσιακή χρήση των οικιακών συσκευών” λέει ο o Jake Moore.