THEPOWERGAME
Στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο η Ουκρανία χάνει μεταξύ 1.000 και 10.000 drones κάθε μήνα, αφού παράλληλα με τον συμβατικό πόλεμο, εξελίσσεται ένας ηλεκτρονικός, όπου τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη των δύο πλευρών προσπαθούν να καταρρίψουν το ένα το άλλο.
«Αχίλλειος πτέρνα» των ουκρανικών drones, το δορυφορικό σύστημα πλοήγησης GNSS, το οποίο μπλοκάρει η αντίπαλη πλευρά, αχρηστεύοντας πρακτικά το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, αφού χάνει τον προσανατολισμό του και πρακτικά βγαίνει εκτός… μάχης.
Αυτό το πρόβλημα θέλησε να λύσει το Κίεβο, αναθέτοντας στον tech guru, απόφοιτο του Χάρβαρντ, με καταγωγή από την Zaporizhzhia, Andrey Liscovich, να βρει μία λύση, για να αντιμετωπίσει τεχνικά το πρόβλημα. Τα βήματα του Andrey Liscovich τον οδήγησαν σε πέντε πόλεις, σε τέσσερις χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και το Ξυλόκαστρο Κορινθίας.
Εκεί, στη Velos Rotors, την εταιρεία που ίδρυσαν ο Άρης Κολοκυθάς και ο Τάσος Αργυρός, πριν από 11 χρόνια, και η οποία κατασκευάζει μίνι ελικόπτερα-drones για εμπορικούς σκοπούς, ο Liscovich βρήκε γόνιμο έδαφος γι’ αυτό που αναζητούσε. Ο Άρης Κολοκυθάς, ιδρυτής της Velos Rotors, δουλεύει πάνω σε αυτό το ζήτημα: πώς δηλαδή τα drones, ακόμη και με κατεστραμμένο το GNSS, θα μπορούν να επιστρέψουν στη βάση τους.
Ήδη κάποια V3 ελικόπτερα-drones της Velos Roters έχουν φτάσει στην πρώτη γραμμή στην Ουκρανία και πλέον αναμένεται πώς θα εξελιχθεί η έρευνα της ελληνικής startup και κατά πόσο η τεχνολογία της θα μπορέσει να καλύψει τις ουκρανικές ανάγκες.
Ψήφος εμπιστοσύνης
Δεν είναι η πρώτη φορά που η τεχνολογία της Velos Rotors αξιοποιείται από μία ξένη χώρα για την ασφάλειά της. Για παράδειγμα, το λιμενικό της Νότιας Κορέας ήδη επιτηρεί την ακτογραμμή της χώρας κάνοντας χρήση ελικοπτέρων-drones που έχει σχεδιάσει -από το μηδέν- και κατασκευάζει στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας μία ελληνική startup.
Τα ίδια ελικόπτερα-drones μεταφέρουν καθημερινά για λογαριασμό της αμερικανικής εταιρείας Mission Go στη Βαλτιμόρη ένα εξαιρετικά ευαίσθητο φορτίο, ανθρώπινα όργανα προς μεταμόσχευση.
Τα μη επανδρωμένα ελικόπτερα της Velos Rotors, που προορίζονται για εμπορικές και κυβερνητικές εφαρμογές, είναι κάτω των 25 κιλών, μεταφέρουν φορτίο πέντε κιλών για μία ώρα με ταχύτητα 60 χιλιόμετρα/ώρα, ακόμα και υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες, υπερκαλύπτοντας τις επιδόσεις ακόμα και των καλύτερων πολυκοπτέρων της αγοράς.
Το Velos έχει σχεδιαστεί από το μηδέν στα εργαστήρια της Velos Rotors, χωρίς καμία προηγούμενη πλατφόρμα. Κάθε τμήμα, κινητήρες, φτερά, αεροδυναμική, είναι σχεδιασμένο από την αρχή. Σήμερα στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας γίνεται inhouse η κατασκευή των τμημάτων, η συναρμολόγηση, οι δοκιμές και τα τεστ για τα ελικόπτερα-drones.
Τεχνολογική υπεροπλία
Τα ελικόπτερα της Velos είναι εξ ολοκλήρου ηλεκτροκίνητα, ενώ η σχεδίασή τους με δύο κινητήρες και τα πολλαπλά εφεδρικά συστήματα αποτελούν ευρεσιτεχνία της εταιρείας, που έχει κατοχυρωθεί με πατέντα και εγγυάται κορυφαία αξιοπιστία και ασφάλεια.
Γι’ αυτό και σήμερα θεωρούνται τα πιο ασφαλή, αξιόπιστα και άκρως αποτελεσματικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη παγκοσμίως στην κατηγορία τους. Ο δε καινοτόμος σχεδιασμός του ελικοπτέρου μειώνει τον παραγόμενο θόρυβο και αυξάνει καθοριστικά την απόδοση του αεροσκάφους.
Η τεχνολογία της Velos Rotors ανοίγει νέους δρόμους για την ευρεία χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε εμπορικές και κυβερνητικές εφαρμογές, όπως μεταφορά ανθρώπινων οργάνων και ιατροφαρμακευτικού υλικού σε απομακρυσμένες περιοχές, χαρτογραφήσεις δυσπρόσιτων περιοχών, επιθεώρηση κρίσιμων υποδομών, αποστολές αναζήτησης και διάσωσης, συνοριακούς ελέγχους.
Γι’ αυτό άλλωστε το Velos λειτουργεί ως benchmark τόσο για την αγορά της Ευρώπης, όσο και των ΗΠΑ από πλευράς ασφάλειας.
Στα ραντάρ των επενδυτών η Velos Rotors
Η καινοτομία της Velos Rotors έχει ήδη γίνει αντιληπτή από τους επενδυτές, οι οποίοι την έχουν στηρίξει με τη χρηματοδοτική τους ψήφο εμπιστοσύνης. Πρόσφατα η εταιρεία σήκωσε» 2 εκατ.δολ. από το Marathon Venture Capital.
Τα κεφάλαια θα βοηθήσουν την εταιρεία να αντιμετωπίσει τη διεθνώς αυξανόμενη ζήτηση και την περαιτέρω εξέλιξη των καινοτόμων ελικοπτέρων της. Σε συνέχεια της επένδυσης, η startup πρόκειται να μεγαλώσει σημαντικά την ομάδα της για την περαιτέρω ανάπτυξη των προϊόντων της και την ικανοποίηση της αυξανόμενης ζήτησής τους.
«Η χρηματοδότηση θα μας βοηθήσει να φέρουμε τα ελικόπτερα στα χέρια των πελατών μας πιο γρήγορα και να έχουμε σημαντικό αντίκτυπο σε εμπορικές και κυβερνητικές εφαρμογές», σχολίασε ο CEO της Velos Rotors, βετεράνος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, με 20 χρόνια εμπειρίας σε μη επανδρωμένα σκάφη, Michael Seal.