THEPOWERGAME
Τα επόμενα success stories στον τομέα της ευφυούς γεωργίας φιλοδοξεί να δημιουργήσει η Ελλάδα, με στόχο να «μπολιάσει» τον πρωτογενή τομέα με state of the art τεχνολογίες αιχμής. Για πρώτη φορά, ένα Πανεπιστήμιο, το Γεωπονικό, και 10 ιδιωτικές εταιρείες ενώνουν τις δυνάμεις τους για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της αγροδιατροφικής αλυσίδας.
Η Smart Agro Hub, η Ανώνυμη Εταιρεία η οποία, για πρώτη φορά στα ελληνικά δεδομένα, «γεφυρώνει» την πανεπιστημιακή γνώση με την αγορά, θα λειτουργήσει μέχρι τα τέλη του έτους θερμοκοιτίδα για startups και δυνάμει επιχειρηματίες του αγροδιατροφικού κλάδου.
Το «εκκολαπτήριο» για startups της πρωτογενούς παραγωγής, με την επωνυμία Smart Agro Lab, θα φιλοξενήσει, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, μεταξύ 10 και 15 startups του κλάδου και ήδη το ενδιαφέρον από νεοφυείς εταιρείες για ένταξη υπό την «ομπρέλα» του είναι έντονο.
Η πρωτοβουλία της Smart Agro Hub, η οποία μετρά μόλις 1,5 χρόνο ζωής και ήδη υπό τη στέγη της -και με πρωτοβουλία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών- έχουν συνασπίσει δυνάμεις 10 καινοτόμες εταιρείες αγροτεχνολογίας, εφοδιαστικής αλυσίδας, κυκλικής οικονομίας, ενέργειας και ψηφιακής τεχνολογίας, φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα συνολικό οικοσύστημα αγροτικής ψηφιακής καινοτομίας. Μεταξύ αυτών οι εταιρείες GeoSense, agro-spe-com, Industry Disruptors, Agenso, MES Energy, TCB, Specisoft, ScientAct, Magma, Νέα Γεωργία, Νέα Γενιά.
Παράγοντας υπεραξία
Όπως εξήγησε χθες, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος της Smart Agro Hub, αντιπρύτανης και Αναπληρωτής Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Θωμάς Μπαρτζάνας, το Smart Agro Hub είναι ένα πρότυπο κέντρο ικανοτήτων στον τομέα της ευφυούς γεωργίας, που αποσκοπεί στην ανάδειξη καινοτόμων ιδεών και λύσεων, νέων υπηρεσιών και προϊόντων.
Στόχος του είναι, να συνεισφέρει στην προαγωγή της καινοτομίας και των νέων επιχειρηματικών μοντέλων σε κλάδους προτεραιότητας, όπως η «έξυπνη» γεωργία, τα τρόφιμα και η αγροδιατροφή.
«Μέσα από το πρόγραμμα, προσβλέπουμε σε ένα οικοσύστημα που θα προωθεί τη βιωσιμότητα, την κυκλική οικονομία, τη βελτίωση της αποδοτικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και την αναβάθμιση της αγροδιατροφικής αλυσίδας», τόνισε ο ίδιος.
«Γεφυρώνουμε τον κόσμο της έρευνας και της επιστήμης με την αγορά. Στόχος είναι όλη η αγορά της ψηφιακής καινοτομίας να γίνει κομμάτι της αγροτικής παραγωγής. Η Smart Agro Hub είναι ένα συνεργατικό σχήμα μεταξύ αγοράς και Πανεπιστημίου, πρωτοποριακό όχι μόνο για τον αγροτικό τομέα, αλλά για όλους τους κλάδους» σχολίασε, από την πλευρά του, ο Φώτης Χατζηπαπαδόπουλος, Διευθύνων σύμβουλος της Smart Agro Hub.
Η Smart Agro Hub
Η Smart Agro Hub εταιρεία απευθύνει πρόσκληση σε δυνάμει επιχειρηματίες με καινοτόμες ιδέες ή υφιστάμενες startups να συμμετάσχουν στη θερμοκοιτίδα για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα στον τομέα της αγροδιατροφής, με στόχο να δημιουργήσει επενδυτικές ευκαιρίες στον κλάδο της ευφυούς και ψηφιακής γεωργίας.
Το πρόγραμμα για την πολυεπίπεδη υποστήριξη και την επώαση νέων και βιώσιμων επιχειρήσεων θα είναι εξάμηνης διάρκειας, και θα περιλαμβάνει εκπαίδευση και καθοδήγηση από έμπειρους mentors, δικτύωση με επιχειρηματίες, εμπειρογνώμονες, τεχνικούς επενδυτές και φορείς, καθώς και πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης (κεφάλαιο κίνησης, υποδομές, συμβουλευτικές υπηρεσίες νομικής φύσεως).
Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, ενώ οι ομάδες, που θα επιλεγούν, θα λάβουν ευρεία και εξειδικευμένη καθοδήγηση για την ανάπτυξη της ιδέας τους και τον προσδιορισμό του επιχειρηματικού μοντέλου. Παράλληλα, θα υπάρχει η δυνατότητα για συνέργειες με άλλες startups εντός της θερμοκοιτίδας.
«Η ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στον αγροτικό τομέα είναι μονόδρομος. Στόχος μας είναι να παράξουμε υπηρεσίες και προϊόντα ανταγωνιστικά στην αγορά, που θα φέρουν υπεραξία στον κλάδο της της αγροδιατροφής» σημείωσε ο Μιχάλης Στάγκος, αντιπρόεδρος της Smart Agro Hub, διευκρινίζοντας ότι απώτερος στόχος της πρωτοβουλίας είναι να εξελιχθεί σε «Venture Studio».
Smart farming στην Αλίαρτο
Μία από τις καινοτομίες της Smart Agro Hub, που έχει κάνει πράξη στον 1,5 χρόνο της λειτουργίας της, είναι πιο high tech, “έξυπνο”, αγρόκτημα, στην Αλίαρτο Βοιωτίας, το οποίο λειτουργεί ως χώρος γεωργικού πειραματισμού.
Η πρώτη μόνιμη αγροτική πειραματική μονάδα στην Ελλάδα είναι πλήρως εξοπλισμένη με την αφρόκρεμα των τεχνολογιών ευφυούς γεωργίας και σε αυτή κάθε ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα να δοκιμάζει νέες αγροτικές τεχνολογίες στην πράξη.
Ήδη στη μονάδα έχουν δοκιμαστεί και έχουν μπει σε εφαρμογή ελληνικές και ευρωπαϊκές πειραματικές τεχνολογίες, ώστε να δοκιμαστούν και στη συνέχεια να φτάσουν στον Έλληνα αγρότη. «O γεωργικός πειραματισμός είναι κάτι καινοτόμο για την Ελλάδα. Μέχρι σήμερα στη χώρα μας εισάγονται αγροτικές καινοτομίες από το εξωτερικό χωρίς πρώτα να δοκιμαστούν στην Ελλάδα και γι’ αυτό συχνά αποτυγχάνουν» εξήγησε χθες ο κ. Χατζηπαπαδόπουλος.