THEPOWERGAME
«Αντί να αναζητούν εργασία εκατομμύρια άνθρωποι, εκατομμύρια θέσεις εργασίας αναζητούν ανθρώπους». Με αυτή τη φράση η Γερμανίδα επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, περιέγραψε στην ετήσια ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης την πιο μεγάλη -ίσως- νάρκη για τις επιχειρήσεις στην Ευρώπη: την έλλειψη προσωπικού.
Ειδικά στον τομέα της Πληροφορικής, όπως τόνισε η φον ντερ Λάιεν, η κατάσταση είναι πλέον οριακή με τα 2/3 των εταιρειών να ψάχνουν σήμερα ειδικούς στην τεχνολογία. Στην Ελλάδα η κατάσταση είναι εξίσου δύσκολη: οι εταιρείες τεχνολογίας δρομολογούν μπαράζ προσλήψεων, δηλώνουν πρόθυμες να δώσουν αυξήσεις μισθών, αλλά δεν βρίσκουν προσωπικό.
Τα 2/3 των εταιρειών τεχνολογίας (69%) στη χώρα μας δρομολογούν προσλήψεις μέχρι το τέλος του 2023, όταν για το σύνολο των επιχειρήσεων όλων των άλλων κλάδων της οικονομίας το αντίστοιχο ποσοστό είναι 54%.
Την ίδια στιγμή οι εταιρείες τεχνολογίας στην Ελλάδα δηλώνουν στην πλειονότητά τους, σχεδόν το 90%, ότι προτίθενται να αυξήσουν τα μισθολογικά επίπεδα των εργαζομένων -75% για το σύνολο των επιχειρήσεων όλων των κλάδων στη χώρα. Μάλιστα, το 6% των εταιρειών να προτίθεται να προσφέρει αυξήσεις κατά τουλάχιστον 16%, χωρίς, ωστόσο, η προσφορά ατόμων με τις απαραίτητες δεξιότητες να ανταποκρίνεται στη ζήτηση.
Νοσεί η υγεία και ο τουρισμός
«Κατά την κορύφωση της τουριστικής περιόδου, εστιατόρια και μπαρ στην Ευρώπη μειώνουν τις ώρες λειτουργίας τους, επειδή δεν μπορούν να βρουν προσωπικό. Τα νοσοκομεία αναβάλλουν θεραπείες λόγω έλλειψης νοσηλευτών και νοσηλευτριών. Τα 2/3 των ευρωπαϊκών εταιρειών αναζητούν ειδικούς τεχνολογίας των πληροφοριών» τόνισε κατά την ομιλία της η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Θέλοντας να εξηγήσει τον δισεπίλυτο γρίφο της ισορροπίας στην αγορά εργασίας, σημείωσε ότι την ίδια στιγμή, 8 εκατομμύρια νέοι βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης. «Τα όνειρά τους έχουν μπει σε αναστολή, η ζωή τους σε αναμονή. Αυτό το γεγονός δεν προκαλεί μόνο απέραντη δυσφορία σε προσωπικό επίπεδο. Αποτελεί επίσης ένα από τα σημαντικότερα σημεία συμφόρησης της ανταγωνιστικότητάς μας» σημείωσε με νόημα η Πρόεδρος της Κομισιόν.
Μετανάστευση εργατικού δυναμικού
Αναζητώντας τρόπο να λύσει τον γόρδιο δεσμό της ανισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης εργασίας, η Ευρώπη ενεργοποιεί διάφορα εργαλεία, βλέποντας στη μετανάστευση ειδικευμένου εργατικού δυναμικού μια πιθανή διέξοδο από το πρόβλημα.
«Έχουν περάσει σχεδόν σαράντα χρόνια από τότε που ο Ζακ Ντελόρ συγκάλεσε τη σύνοδο του Val Duchesse, που σηματοδότησε τη γέννηση του ευρωπαϊκού κοινωνικού διαλόγου. Και καθώς ο κόσμος γύρω μας αλλάζει ταχύτερα παρά ποτέ, οι κοινωνικοί εταίροι πρέπει να γίνουν και πάλι το κλειδί του μέλλοντός μας. Μαζί πρέπει να επικεντρωθούμε στις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η αγορά εργασίας —από ελλείψεις δεξιοτήτων και εργατικού δυναμικού έως τις νέες προκλήσεις που απορρέουν από την τεχνητή νοημοσύνη» σημείωσε η φον ντερ Λάιεν κατά την ομιλία της.
Η ίδια γνωστοποίησε ότι η Κομισιόν, μαζί με τη βελγική Προεδρία, θα προετοιμάσει το επόμενο έτος νέα σύνοδο κορυφής των κοινωνικών εταίρων και πάλι στο Val Duchesse με στόχο να τεθεί επί τάπητος το πώς μπορεί να εξομαλυνθεί η ανομβρία εργαζομένων σε κρίσιμους κλάδους της οικονομίας.
Νάρκη στην ανταγωνιστικότητα
Για τις ελληνικές επιχειρήσεις, ειδικά στον κλάδο της πληροφορικής, που καταγράφει σήμερα την υψηλότερη ζήτηση εργαζομένων και έχει την πιο δυναμική πρόθεση αύξησης των μισθών, η εύρεση του κατάλληλου προσωπικού αποτελεί το νούμερο ένα πρόβλημα.
Η πλειονότητα των επιχειρήσεων τεχνολογίας (82%) στην Ελλάδα θεωρεί ότι η προσέλκυση ταλέντων αποτελεί την πιο κρίσιμη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει, σύμφωνα με την έρευνα HR Trends Randstad. Η έρευνα διαπιστώνει ότι οι σημαντικές δυσκολίες στην προσέλκυση των κατάλληλων εργαζομένων συνδέονται κυρίως με τις υψηλές μισθολογικές προσδοκίες των υποψήφιων (78%).
Παράλληλα, η δεξαμενή των υποψηφίων με σχετική εργασιακή εμπειρία και δεξιότητες είναι περιορισμένη, δυσχεραίνοντας σημαντικά τη στρατηγική προσλήψεων των επιχειρήσεων πληροφορικής και τεχνολογίας στην Ελλάδα (48%).
Που υπάρχει το μεγαλύτερο έλλειμμα
Με την Πληροφορική να είναι ο κλάδος με τις ισχυρότερες προοπτικές προσλήψεων στην Ελλάδα, οι οποίες φτάνουν στο 32% για το 4ο τρίμηνο του 2023, δεν είναι τυχαίο ότι 8 στους 10 εργοδότες αναφέρουν δυσκολία στην εύρεση ταλέντων στον κλάδο του ΙΤ.
Είναι προφανές ότι η ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων και οι νέες ανάγκες για τεχνολογικές λύσεις έχουν δημιουργήσει νέες ευκαιρίες απασχόλησης στον κλάδο του ΙΤ. Σύμφωνα με έρευνα του Manpower Group, η μεγαλύτερη αύξηση προοπτικών απασχόλησης εντοπίζεται στους οργανισμούς που ανήκουν στην υποκατηγορία του «Επικοινωνιακού Εξοπλισμού» (+75%), ενώ ακολουθούν άλλοι υποκλάδοι IT (+50%), Software (+33%) και υπηρεσίες IT (+25%).